Постанова
від 12.11.2014 по справі 809/3450/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" листопада 2014 р. Справа № 809/3450/14

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Грицюка П.П.

при секретарі Ткачук І.М.

за участю представника позивача Поп'юк І.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: управління Пенсійного фонду України в Надвірнянському районі Івано-Франківської області

до відповідача: приватного акціонерного товариства "Надвірнянська друкарня"

про стягнення заборгованості в сумі 4885,41 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Надвірнянському районі Івано-Франківської області (далі - позивач) звернулося з адміністративним позовом до приватного акціонерного товариства "Надвірнянська друкарня" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 4885,41 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач зобов'язаний відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві, однак такі витрати відповідачем не відшкодовано, а тому останні підлягають стягненню в судовому порядку.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги в повному обсязі. Посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві, просила суд задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча про час, дату та місце розгляду адміністративної справи повідомлявся належним чином (а.с. 24). Наданим правом на подання заперечення проти позову відповідач не скористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не подав.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатись і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин суд вбачає за можливе розглянути справу на підставі наявних доказів за відсутності відповідача.

Суд зазначає, що при вирішенні даної справи керується нормами законодавства в редакції, чинній на час дії спірних правовідносин.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши та оцінивши подані докази, суд приходить до висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що приватне акціонерне товариство "Надвірнянська друкарня" відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зареєстроване 30.07.1998 року як юридична особа та взяте на облік управлінням Пенсійного фонду України в Надвірнянському районі Івано-Франківської області (а.с.7-8).

Згідно з п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Об'єктом оподаткування, для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону. Згідно пенсійного законодавства відповідач зобов'язаний відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

З матеріалів справи вбачається, що згідно із розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" та пунктів "б" - "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за списком №2, відповідач зобов`язувався сплатити фактичні витрати на виплату і доставку пенсій (а.с. 15, 16). Розрахунки надсилалися у відповідності до пункту 6.4 розділу 6 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 (далі - Інструкція), які отримані відповідачем про що свідчать копії рекомендованих повідомлень про вручення (а.с. 12, 14) та останнім не оскаржувалися. Також, дана сума заборгованості обліковується в картці особового рахунку щодо відповідача (а.с. 10). Однак, дані суми відповідачем не відшкодовано, а тому вони підлягають стягненню в судовому порядку.

Зокрема, в судовому засіданні досліджено, що по пенсіонерці ОСОБА_2 згідно поданого розрахунку сума за період з 01.07.2014 року по 31.08.2014 року сплачена в повному обсязі, проте, по пенсіонерам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 сума витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві залишається не відшкодованою.

Отже, судом встановлено, що громадянам: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Згідно довідок про стаж роботи, які дають право на пенсію, підтверджено пільговий стаж роботи зазначеним громадянам (а.с. 17-18).

Враховуючи наведене, відповідач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за липень - серпень 2014 року в сумі 4885,41 грн, відповідно до розрахунку суми боргу (а.с. 9). Зазначене підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, здійснених у липні - серпні 2014 року, розрахунком боргу до бюджету ПФУ станом 29.08.2014 року, а також карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2, наявними в матеріалах справи.

Так, статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Статтею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003року.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 вищезгаданої Інструкції розміри сум відшкодування на поточний рік визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Перехідних положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствами до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та ч.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємства зобов'язані відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Таким чином, встановлено, що за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню понесених позивачем витрат на виплату і доставку пенсій за липень - серпень 2014 року по списку №2, призначених на пільгових умовах ОСОБА_3 та ОСОБА_4, у відповідності до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 4885,41 грн.

Наявність заборгованості відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в Надвірнянському районі Івано-Франківської області по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій підтверджується розрахунками фактичних витрат на доставку та виплату пенсій, призначених на пільгових умовах, розрахунком боргу та іншими матеріалами справи.

Доказів сплати заборгованості на час розгляду справи суду не представлено.

Враховуючи вищенаведене суд приходить до висновку, що позов підставний та належить до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного акціонерного товариства "Надвірнянська друкарня" (78400, вул. Визволення, 5, м. Надвірна, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 02466910) в користь управління Пенсійного фонду України в Надвірнянському районі Івано-Франківської області (78400, майдан Шевченка, 3, м. Надвірна, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 20551009) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за липень - серпень 2014 року в сумі 4885 (чотири тисячі вісімсот вісімдесят п'ять) гривень 41 копійку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: /підпис/ Грицюк П.П.

Постанова складена в повному обсязі 24.11.2014 року в зв'язку з перебуванням судді на листку непрацездатності.

Дата ухвалення рішення12.11.2014
Оприлюднено27.11.2014
Номер документу41519162
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3450/14

Постанова від 12.11.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 12.11.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 28.10.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні