Постанова
від 12.11.2014 по справі 807/2730/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2014 рокум. Ужгород№ 807/2730/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ващиліна Р. О.,

при секретарі судового засідання - Меренич І. А.,

за участю осіб, які беруть участь у справі:

позивача: Берегівський міжрайонний прокурор Закарпатської області, представник - Левкулич В. І., в інтересах держави в особі Берегівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області, представник - не з'явився,

відповідача: товариство з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна", представник - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Берегівського міжрайонного прокурора Закарпатської області в інтересах держави в особі Берегівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна" про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 19055,22 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Берегівський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Берегівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна" про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 19055,22 грн.

В судовому засіданні представник прокуратури позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити.

21.10.2014 до суду по факсу від в. о. Берегівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області П. П. Дудаш надійшла заява від 21.10.2014 № 3817/10-00, в якій просить суд розглянути справу за відсутності представника інспекції та зазначає, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач заперечення проти позову не подав, у судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду.

Суд на місці ухвалив провести розгляд справи за відсутності представника позивача та представника відповідача, проти чого не заперечував представник прокуратури.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали справи, заслухавши пояснення представника прокуратури, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна" (далі - відповідач) зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Берегівському районі Закарпатської області як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів. Згідно ст. 4 та ч. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI відповідач є платником єдиного соціального внеску - страхувальником.

За відповідачем рахується заборгованість по сплаті єдиного внеску в розмірі 19055,22 грн., яка виникла у березні 2014 року та збільшилася протягом 4 місяців 2014 року.

Відповідно до п.6 ч. 1 ст. 1 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI недоїмка - сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом.

Згідно ч. 2 ст. 6 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком; подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У відповідності до ч. 8 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця.

Згідно звітів про нараховані суми єдиного внеску за березень - червень 2014 року, наданого товариством з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна" Берегівській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області, відповідач повинен був сплатити нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 19055,22 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею.

Орган доходів і зборів у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом доходів і зборів шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному або судовому порядку. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом доходів і зборів, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, орган доходів і зборів надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки (ч. 4 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI).

Згідно п.6.8 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 № 455 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19.09.2013 за № 1622/24154, у разі якщо платник, який одержав вимогу і протягом десяти календарних днів після її отримання не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені, не узгодив вимогу з відповідним органом доходів і зборів, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня отримання узгодженої вимоги орган доходів і зборів надсилає в порядку, встановленому Законом, до органу державної виконавчої служби або до органів Державної казначейської служби України вимогу про сплату недоїмки, у якій зазначає суму боргу за даними картки особового рахунку платника на дату подання. До сум боргу платника, що подаються до органів державної виконавчої служби або до органів Державної казначейської служби України, у вимогу про сплату недоїмки за даними картки особового рахунку платника включаються також суми узгоджених з платником, але не сплачених у встановлений термін штрафів та пені. У зазначених випадках орган доходів і зборів також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу доходів і зборів з позовом про стягнення недоїмки до суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

26.05.2014 Берегівською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління Міндоходів у Закарпатській області було вручено відповідачу вимогу про сплату недоїмки від 14.05.2014 № Ю-599-25, яка ним не оскаржувалася.

На час розгляду даної адміністративної справи відповідач заборгованість не сплатив.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення.

Судові витрати по справі у відповідності до ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 11, 70, 71, 86, 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов Берегівського міжрайонного прокурора Закарпатської області в інтересах держави в особі Берегівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна" про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 19055,22 грн. - задовольнити.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Піронова ІС Україна" (пр. Свободи, буд. 15, кв. 26, с. Велика Бакта, Берегівський район, Закарпатська область, 90252, код ЄДРПОУ 35343661) на користь Берегівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області (вул. Фабрична, буд. 53, м. Берегово, Берегівський район, Закарпатська область, 90202, код ЄДРПОУ 38579207) заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 19055,22 (дев'ятнадцять тисяч п'ятдесят п'ять гривень двадцять дві копійки) грн.

3.Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд, який ухвалив постанову. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч. 4 ст. 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Р.О. Ващилін

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.11.2014
Оприлюднено27.11.2014
Номер документу41526363
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2730/14

Постанова від 12.11.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

Ухвала від 28.08.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні