Рішення
від 20.11.2014 по справі 904/7831/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.11.14р. Справа № 904/7831/14 За позовом Комунального закладу "ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ №12", м. Дніпропетровськ

до Комунального закладу "Дніпропетровська стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради, м. Дніпропетровськ

про стягнення 6024,38грн.

Суддя Турчин С.О.

Секретар судового засідання Сергієнко П.М.

Представники:

від позивача - Ведернікова І.М. дов. від 28.11.13р.

від відповідача - Телятник Л.В. дов. №5/221 від 17.11.14р.

від відповідача - Курочкіна М.І. дов. №5/220 від 17.11.14р.

Суть спору:

Комунальний заклад "ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ №12" (далі - Позивач) звернувся з позовом до комунального закладу "Дніпропетровська стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради (далі - Відповідач) про стягнення 6024,38грн.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем умов договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста №209-ДКП/12 від 30.05.2012 року щодо своєчасної оплати комунальних послуг.

Ухвалою суду від 07.10.14р. порушено провадження по справі та призначено слухання на 28.10.14р.

29.10.14р. ухвалою господарського суду Дніпропетровської області відкладено розгляд справи до 18.11.14р.

18.11.14р. в судове засідання з'явилися повноважні представники сторін.

Відповідно до п.3.9.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України. У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81 1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Сторони належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, що підтверджується поштовими повідомленнями, які повернулися на адресу господарського суду з відмітками про отримання ухвал суду повноважними представниками сторін та відомостями відображеними в протоколі судового засідання.

Згідно зі ст. 75 ГПК України за результатами судового засідання справу було розглянуто за участю повноважних представників сторін за наявними в ній матеріалами та оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду в судове засідання в обґрунтування своїх позовних вимог.

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення та представникам сторін повідомлено про дату складення повного тексту рішення.

Фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд -

встановив:

30.05.2012 року між комунальним закладом "ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ №12" (Орендодавець) та комунальним закладом "Дніпропетровська стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради (Орендар) був укладений договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста №209-ДКП/12.

Відповідно до пункту 1.1 договору, з метою ефективного використання комунального майна орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.07 № 41/11 із змінами та доповненнями передає, а орендар приймає в строкове платне користування комунальне нерухоме майно нежитлове приміщення (об'єкт оренди) загальною площею 40,5 кв.м., розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Червоноармійська, 12, на четвертому поверсі 5-поверхової будівлі, балансова вартість якої станом на 01.03.2012р., становить 36098,00 грн., без ПДВ, що перебуває на балансі КЗ «Дніпропетровського центру первинної медико-санітарної допомоги №12», для використання під розміщення кабінетів Комунального закладу «Дніпропетровська стоматологічна поліклініка №2» Дніпропетровської обласної ради.

Пунктом 2.2 договору передбачено, що орендар вступає у строкове платне користування об'єктом оренди з дати підписання сторонами договору та акту приймання-передачі об'єкта оренди.

Передача об'єкта оренди в оренду здійснюється на підставі акту приймання-передачі об'єкта оренди, підписаного балансоутримувачем, орендодавцем та орендарем. (пункт 2.3 договору).

Пунктом 3.1 договору, встановлено, що розрахунок орендної плати здійснюється за методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою.

Розмір річної орендної плати відповідно до п.3.2 договору становить 1 грн, без ПДВ і спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача об'єкта оренди, як бюджетної установи. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача (п.3.2 Договору).

Пунктом 5.1 договору встановлено обов'язки орендаря, крім того:

- використовувати об'єкт оренди відповідно до його цільового призначення та умов цього договору;

- протягом 5 днів з дати укладення цього договору укласти з балансоутримувачем або з відповідними комунальними службами договір на сплату комунальних послуг (газ, електроенергія, тепло, водопостачання та водовідведення, вивезення сміття, телефон) та з балансоутримувачем - договір на сплату експлуатаційних витрат, у т.ч. відшкодування витрат по податку на землю;

- виконувати інші зобов'язання, не зазначені в цьому договорі, але встановлені нормами законодавства.

Згідно з пунктом 10.1 договору, він діє з 30.05.2012року до 30.05.2013р. включно.

Суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача в повному обсязі з таких підстав.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ) (ст. 760 ЦК України).

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

На виконання пункту 2.2 договору, 30.05.2012 року сторони підписали акт приймання-передачі нежитлового приміщення площею 40,5 кв.м., що знаходиться на балансі КЗ "Дніпропетровського центру первинної медико-санітарної допомоги №12 ", за адресою: вул. Червоноармійська, 12.

Згідно пункту 1 акту, орендодавець передав, а орендар прийняв об'єкт оренди в комплекті та у стані, що відповідають істотним умовам договору оренди від 30.05.2012 року №209-ДКП/12 у тому числі: підлога, вікна, двері, внутрішня відділка, санвузол в задовільному стані.

Орендарем в період використання орендованого майна виникла заборгованість за комунальні послуги у розмірі 6024,38грн., з яких:

- водопостачання та водовідведення КЕКВ 2272 - 588,86грн.;

- електроенергія КЕКВ 2273 - 1368,59грн;

- природний газ КЕКВ 2274 - 4066,93грн.

Відповідно до п 5.1 договору, встановлено обов'язки орендаря, крім того:

- використовувати об'єкт оренди відповідно до його цільового призначення та умов цього договору;

- протягом 5 днів з дати укладення цього договору укласти з балансоутримувачем або з відповідними комунальними службами договір на сплату комунальних послуг (газ, електроенергія, тепло, водопостачання та водовідведення, вивезення сміття, телефон) та з балансоутримувачем - договір на сплату експлуатаційних витрат, у т.ч. відшкодування витрат по податку на землю;

- виконувати інші зобов'язання, не зазначені в цьому договорі, але встановлені нормами законодавства.

Однак, сторонами договір про сплату комунальних послуг не було укладено.

Факт надання вказаних послуг не заперечується відповідачем та підтверджується наявним в матеріалах справи рахунком - фактурою №120 за 2012р. та актом звіряння взаєморозрахунків станом на 01.10.14р.

Таким чином, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості за комунальні послуги за 2012р. у розмірі 6024,38грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України, при задоволені позову судові витрати у справі покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з комунального закладу "Дніпропетровська стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради (49017, м. Дніпропетровськ, пр. Петровського, 47, код ЄДРПОУ 01983950) на користь комунального закладу "ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ №12" (49000, м. Дніпропетровськ, ж/м Таромське, вул. Червоноармійська, буд. 12, код ЄДРПОУ 37899720) заборгованість за комунальні послуги за 2012р. у розмірі 6024,38грн., судовий збір у розмірі 1827,00грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено та підписано - 24.11.2014р.

Суддя С.О. Турчин

Дата ухвалення рішення20.11.2014
Оприлюднено26.11.2014
Номер документу41547319
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6024,38грн

Судовий реєстр по справі —904/7831/14

Рішення від 20.11.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

Ухвала від 29.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

Ухвала від 07.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні