Рішення
від 11.11.2014 по справі 918/1383/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11 листопада 2014 р. Справа № 918/1383/14

Господарський суд Рівненської області у складі судді Бережнюк В.В. розглянувши справу за позовом Публічне акціонерне товариство "Рівнеобленерго"

до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Горинь-інвест"

про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію в сумі 24 375 грн. 95 коп.

За участю представників сторін:

від позивача: Іванов Ю.М.

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Рівнеобленерго" звернулося до господарського суду Рівненської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-інвест" про стягнення заборгованості в сумі 24 375 грн. 95 коп. боргу за спожиту електроенергію. В обґрунтування позову покликається на порушення відповідачем умов Договору №5/22 про постачання електричної енергії від 21.06.2006 р. в частині своєчасної оплати вартості спожитої електроенергії.

У судовому засіданні 11.11.2014 р. р. представник позивача підтримав позовні вимоги повністю. Просить стягнути з відповідача 24 375 грн. 95 коп. заборгованості.

Відповідач письмового відзиву на позов не подав. Представник відповідача в судове засідання не з'явився, вимог не заперечив. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлений судом належним чином, що підтверджується поштовими повідомленнями про вручення кореспонденції адресату (арк.с. 42,45).

Суд зазначає, що відповідачу було надано достатньо часу для реалізації своїх процесуальних прав та обов'язків. Відповідач не був позбавлений права направити докази по справі поштовим зв'язком.

Статтею 22 ГПК України встановлено права та обов'язки сторін в судовому процесі. Зокрема вказаною статтею передбачено, що сторони мають право брати участь в господарських засіданнях. Відповідно до норм вказаної статті сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Не забезпечивши явку свого представника в судове засідання відповідач не виявив бажання скористатися наданими йому вищевказаними нормами ГПК правами. Крім того, ухвалами суду від 26.09.2014 р. та від 21.10.2014 р. не було визнано явку сторін в судове засідання обов'язковою.

За таких обставин суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи відповідно до ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, повно та об'єктивно оцінивши всі обставини справи в їх сукупності, господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню. При цьому суд виходив з такого.

Судом встановлено, що 21.06.2006 року між ЗАТ "Ей-І-Ес Рівнеенерго" (правонаступником якого є ПАТ "АЕС Рівнеобленерго") (Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Горинь-інвест" (Споживач) укладено Договір №5/22 про постачання електричної енергії (арк.с. 7-12).

За умовами договору Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з сумарною приєднаною потужністю 200,0 кВт, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору (п.1 договору).

Згідно п.2.3.3 договору передбачено, що Споживач зобов'язаний здійснити оплату вартості електричної енергії згідно з умовами додатку №4 "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків".

Пунктом 7.5 договору визначено, що на підставі показів засобів обліку електричної енергії та умов додатку №4 "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків" оформлюються акт про використану електричну енергію; акт результатів замірів електричної потужності.

Відповідно до п. 8.1 договору оплата електричної енергії та інших платежів здійснюється Споживачем самостійно шляхом перерахування коштів на відповідні розрахункові рахунки Постачальника в терміни визначені додатком №4 "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків".

До договору між сторонами укладено 8 додатків, які є невід'ємною частиною договору.

Договір та додатки підписано уповноваженими представниками та скріплено відбитками печаток сторін.

Згідно п.1 додатку №4 покази засобів обліку, відповідно до Переліку об'єктів і точок комерційного обліку споживача, фіксуються споживачем 15 числа кожного місяця та вибірково контролюються (знімаються) Постачальником. Після зняття показів засобів обліку, Споживач оформляє звіт про використану електроенергію, який складається у 2-х примірниках, по одному для кожної сторони та надає Постачальнику нарочним, не пізніше наступного робочого дня після зняття показів і одночасно отримує рахунок за фактично спожиту електроенергію.

25.09.2013 р. сторони підписали Додаткову угоду №4 до Договору №5/22. Згідно Додатку №4 до даної Додаткової угоди Додаток №8 до Договору про постачання електричної енергії №5/22 від 21.06.2006 р. передбачено розрахунки за перетікання реактивної електричної енергії.

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу електроенергію відповідно до умов договору, проте відповідач - своєчасно та в повному обсязі не оплатив використану електроенергію.

У зв'язку із неналежним виконанням Відповідачем взятих на себе зобов'язань в частині оплати за спожиту електроенергію у період з 17 січня 2014 року по 17 липня 2014 року утворилася заборгованість в сумі 24 375 грн. 95 коп.

Обсяги спожитої електроенергії підтверджуються наявними в матеріалах справи звітом Відповідача про використану електроенергію (арк.с. 37), рахунками виставленими позивачем відповідачу (арк.с. 28).

Відповідно до ч.1 ст. 275 Господарського кодексу України, від 16 січня 2003 року № 436-ІУ, статті 26 Закону України "Про електроенергетику" від 16.10.1997 р. № 575/97 ВР, пункту 10.2 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 р. N 28 (далі - ПКЕЕ), споживач електричної енергії зобов'язаний, зокрема, оплачувати обсяги електричної енергії відповідно до умов договору.

Згідно ст.714 Цивільного кодексу України, від 16 січня 2003 року № 435-ІУ, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Статтею 11 ЦК встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають з договорів та інших правочинів.

Відповідно до ст. 173 ГК, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно з ст. 193 ГК суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п.1 Правил користування електричною енергію, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996р. №28 договором про постачання електричної енергії є домовленість двох сторін (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом і споживач), що є документом певної форми, який встановлює зміст та регулює правовідносини між сторонами під час продажу постачальником за регульованим тарифом електричної енергії споживачу за тарифами, які регулюються відповідно до законодавства України.

Пунктами 8.1 та 10.2 правил передбачено, що постачальник електричної енергії за регульованим тарифом має право: 1) на отримання від споживача своєчасної оплати за електричну енергію та інших платежів відповідно до умов договору та законодавства України; 2) на всі види забезпечення виконання зобов'язань споживачем щодо оплати договірних обсягів споживання електричної енергії у формі і видах, передбачених законодавством України; 3) на відшкодування у передбаченому законодавством України порядку несплаченої споживачем частини вартості електричної енергії, що постачається йому на рівні екологічної броні електропостачання. Споживач електричної енергії зобов'язаний: 1) користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); 2) оплачувати обсяг спожитої електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору.

Доказів сплати боргу відповідач суду не подав.

В силу статей 43, 47, 33, 38 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності, коли кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, а суд, оцінивши подані по справі докази за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, повинен прийняти рішення за результатами обговорення усіх цих обставин.

Оскільки доказів належної до оплати вартості спожитої електроенергії відповідачем суду не надано, а наявність заборгованості не заперечена та підтверджується матеріалами справи, позовні вимоги про стягнення 24 375 грн. 95 коп. боргу за спожиту електроенергію підлягають задоволенню повністю.

Згідно з ч. 5 статті 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-інвест" (35723, Рівненська область, Здолбунівський район, с.Новосілки, вул.Молодіжна, код ЄДРПОУ 33020673) на користь Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" (33013, м.Рівне, вул.Князя Володимира, 71, ЄДРПОУ 05424874) заборгованість за спожиту електроенергію в розмірі 24 375 грн. 95 коп. на р/р № 260323026327 у ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 333368, код ЄДРПОУ 05424874.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-інвест" (35723, Рівненська область, Здолбунівський район, с.Новосілки, вул.Молодіжна, код ЄДРПОУ 33020673) на користь Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" (33013, м.Рівне, вул.Князя Володимира, 71, ЄДРПОУ 05424874) - 1 827 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору за подання позову на р/р № 26005010446002 в ПАТ "Альфа-Банк", МФО 300346, код ЄДРПОУ 05424874.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено "13" листопада 2014 року

Суддя Бережнюк В.В.

Дата ухвалення рішення11.11.2014
Оприлюднено26.11.2014
Номер документу41550716
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за спожиту електроенергію в сумі 24 375 грн. 95 коп

Судовий реєстр по справі —918/1383/14

Ухвала від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Судовий наказ від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Судовий наказ від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 26.09.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні