Рішення
від 25.11.2014 по справі 925/2051/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2014 року Справа № 925/2051/14

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Гень С.Г.,

за участю представників сторін:

від позивача - Зборовська С.Є. - представник за довіреністю,

від відповідача - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом публічного акціонерного товариства комерційний банк

"ПриватБанк", м. Дніпропетровськ

до приватного підприємства "Ланком", м. Черкаси

про стягнення 13 265 грн. 11 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області звернулося з позовом публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" до приватного підприємства "Ланком" про стягнення заборгованості в розмірі 15 705 грн. 11 коп., в тому числі: 9 321 грн. 78 коп. борг зі сплати кредиту, 4 612 грн. 32 коп. - борг зі сплати відсотків за користування кредитом, 1 267 грн. 61 коп. пеня та 503 грн. 40 коп. комісія.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 11 листопада 2014 року порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 25 листопада 2014 року.

25 листопада 2014 року від представника позивача надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог, в якій останній просив суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 13 265 грн. 11 коп., в тому числі: 9 321 грн. 78 коп. борг зі сплати кредиту, 3 439 грн. 93 коп. - борг зі сплати відсотків за користування кредитом та 503 грн. 40 коп. комісія.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 ГПК України позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог.

Вказана заява відповідає вимогам ст. 22 ГПК України, а тому судом розглядається позов публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" з урахуванням зменшеного розміру позовних вимог.

Представник позивача в судовому засіданні просив суд позов задовольнити повністю з урахуванням зменшеного розміру позовних вимог.

Викликаний в судове засідання представник відповідача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позовну заяву суду не надав.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 11 листопада 2014 року було зобов'язано відповідача надати суду відзив на позовну заяву з посиланням на мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовних вимог.

Оскільки відповідач не був позбавлений права надати суду необхідні докази та свої доводи і міркування щодо предмету спору шляхом письмових пояснень та заперечень, про час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, та оскільки явка представників сторін в судове засідання обов'язковою не визнавалась, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

В судовому засіданні, яке відбулося 25 листопада 2014 року згідно ст. 85 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №925/2051/14.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, а також дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю, виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом під час розгляду справи, 05 квітня 2011 року між публічним акціонерним товариством комерційний банк "ПриватБанк" та приватним підприємством "Ланком" було підписано заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг у ПриватБанку.

В зв'язку з чим відповідач погодився виконувати вимоги встановлені умовами та правилами надання банківських послуг, які розміщені на офіційному сайті ПриватБанку - www.privatbank.ua.

05 квітня 2011 року відповідно до умов та правил надання банківських послуг відповідачу було надано кредитні кошти у вигляді кредитного ліміту на поточний рахунок 26003060535870.

Відповідно до п. 3.18.1.1. умов та правил надання банківських послуг кредитний ліміт на поточний рахунок (далі - кредит) надається на поповнення оборотних засобів і здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту банк повідомляє клієнта на свій вибір або у письмовій формі, або через встановлення засобів електронного зв'язку банку і клієнта (системи клієнт - банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення).

В п. 3.18.1.3. умов та правил надання банківських послуг вказано, що кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта повернути кредит, сплати відсотків та винагороди.

Згідно ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно ч. 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Відповідно до п. 3.18.6.1 умов та правил надання банківських послуг обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку клієнта здійснюється, зокрема, з моменту подачі клієнтом в банк заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг і діє у обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами.

Позивач за заявою відповідача від 05 квітня 2011 року про відкриття поточного рахунку встановив відповідачу кредитний ліміт з 05 квітня 2011 року у сумі 1 000 грн. 00 коп., з 14 березня 2013 року - 1 000 грн. 00 коп. та з 08 квітня 2013 року - 11 000 грн. 00 коп.

Згідно п. п. 3.18.4.1. - 3.18.4.1.4. умов та правил надання банківських послуг за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну із дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (далі - період, в який дебетове сальдо підлягає обнуленню), розрахунок відсотків проводиться по відсотковій ставці в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

При необнуленні дебетового сальдо в одну із дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, на протязі 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, клієнт виплачує банку за користування кредитом відсотки в розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в якій дебетове сальдо підлягало обнуленню.

В разі непогашення кредиту на протязі 90 днів закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважається порушеними. При порушенні клієнтом якого - небудь із грошового зобов'язання клієнт сплачує банку відсотки за користування кредитом в розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. В разі порушення клієнтом якого - небудь із грошових зобов'язань і при реалізації права банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого умовами та правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню в розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожний день прострочки. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

Під "непогашенням кредиту" мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Згідно п. 3.18.2.3.1. умов сторони в порядку ч. 1 ст. 212 ЦК України дійшли згоди про те, що відсоткова ставка за користування кредитом може бути підвищена банком, в разі збільшення облікової ставки НБУ на 1 або більше пунктів, та/або курс гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатору іноземних валют збільшиться на 5 чи більше відсотків, та/або вартість ресурсів на міжбанківському грошовому ринку збільшиться на 5 і більше відсотків. Сторони домовилися, що збільшена відсоткова ставка починає діяти після того, як банк повідомить клієнта про настання обставин, зазначених в даному пункті, а клієнт не погасить існуючу перед банком заборгованість в порядку і строки, передбачені "Умовами та правилами надання банківських послуг". Банк повідомляє клієнта про настання обставин, зазначених в даному пункті на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банка і клієнта (системи клієнт - банк, Інтернет клієнт банк, sms повідомлення чи інших).

З 1 липня 2014 року було внесено зміни до умов та правил надання банківських послуг якими, зокрема, було змінено відсоткову ставку за користування кредитом понад 90 днів, про що банком 06 червня 2014 року було надіслано відповідачу електронне повідомлення через систему клієнт - банк Приват24.

Так з 01 липня 2014 року згідно п. 3.2.1.4.1.3. умов передбачено, що у разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в який у дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань клієнт сплачує банку відсотки за користуванням кредитом у розмірі 56 (п'ятдесят шість) % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого умовами та правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

Згідно п. 3.18.4.9. умов та правил надання банківських послуг розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щоденно, починаючи з дати виникнення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними засобами, виходячи із 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості по кредиту, на суму залишку заборгованості по кредиту. День повернення кредиту не зараховується в часовий інтервал нарахування відсотків. Нарахування відсотків здійснюється на дату сплати.

За користування кредитом позивачем з урахуванням вимог п.п. 3.18.4.1.1-3.18.4.1.3 умов та правил надання банківських послуг було нараховано відповідачу відсотки за користування кредитом в розмірі 3 439 грн. 93 коп.

Відповідно до ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилась, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст. 1048 цього Кодексу.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно п. 3.18.1.11. умов та правил надання банківських послуг періодом безперервного користування кредитом є період часу, на протязі якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Період безперервного користування "кредитним лімітом на поточному рахунку" - не більше 35 днів. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня. Зменшення чи збільшення заборгованості по кредиту в цей період не впливають на зміну дати початку безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, по закінченні якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо.

В пункті 3.18.1.8. умов та правил надання банківських послуг вказано, що проведення платежів клієнта в порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться банком на протязі одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до "Умов та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку і картки із зразками підписів та відтисків печатки", або у формі авторизації кредитної угоди в системі клієнт - банк/ інтернет клієнт - банк, або у формі обміну паперової чи електронної інформації, або в іншій формі - далі "Згода"). При порушенні клієнтом якого - небудь із зобов'язань, передбачених "Умовами та Правилами надання банківських послуг", банк на власний розсуд має право змінити умови кредитування, встановивши інший строк повернення кредиту. Згідно ст. ст. 212, 651 Господарського кодексу України при порушенні клієнтом якого - небудь із зобов'язань по кредиту, банк на власний розсуд, починаючи з 91 дня порушення якого - небудь із зобов'язань має право встановити інший строк повернення кредиту. При цьому банк направляє клієнту повідомлення із зазначенням дати строку повернення кредиту на свій вибір або у письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банку і клієнта.

Так, 07 вересня 2014 року на адресу відповідача позивачем було надіслано претензію від 01 вересня 2014 року за № 10221СSF0S0LН, в якій банк вимагав негайного погашення заборгованості в повному обсязі, що підтверджується копією поштової квитанції від 07 вересня 2014 року та копією опису вкладення до цінного листа з описом (а.с. 51-53).

Тобто з урахуванням вищенаведеного, строк повернення кредитних коштів станом на день звернення позивача до суду настав.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем всупереч ст. ст. 33, 34 ГПК України не було доведено факту своєчасного здійснення повернення отриманих кредитних коштів та сплати відсотків за користування кредитом, а також не було спростовано належними доказами наданий суду розрахунок боргу та процентів.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Таким чином сума боргу по кредиту в розмірі 9 321 грн. 78 коп. та відсотків за користування кредитом в розмірі 3 439 грн. 93 коп. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача в судовому порядку.

Згідно з п. 3.18.4.4 умов та правил надання банківських послуг клієнт сплачує банку винагороду (комісію) за використання ліміту у відповідності з п. п. 3.18.1.6., 3.18.2.3.2., 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому умовами та правилами надання банківських послуг.

Позивачем також заявлено до стягнення 503 грн. 40 коп. заборгованості по комісії за користування кредитом.

Нарахування комісії здійснено позивачем вірно, відповідачем не спростовано, а тому позов в цій частині також підлягає задоволенню.

Господарські витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 ГПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного підприємства "Ланком", бул. Шевченка, 338, оф.1, м. Черкаси, ідентифікаційний код 36860975 на користь публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк", вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, ідентифікаційний код 14360570 - 9 321 грн. 78 коп. - заборгованості по кредиту, 3 439 грн. 93 коп. - заборгованості по відсоткам, 503 грн. 40 коп. комісії та 1 827 грн. 00 коп. судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

Повне рішення складено 26 листопада 2014 року.

Суддя А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення25.11.2014
Оприлюднено27.11.2014
Номер документу41558297
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/2051/14

Рішення від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні