Постанова
від 25.11.2014 по справі 813/7317/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2014 року № 813/7317/14

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої - судді Потабенко В.А.

за участю секретаря судового засідання Петрика Р.І.,

за участю представника позивача - Стасина Р.З., згідно довіреності,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Мостиському районі Львівської області до приватної агрофірми «Нове життя»про стягнення боргу, -

в с т а н о в и в :

УПФ у Мостиському районі Львівської області звернулося до суду з позовом до приватної агрофірми «Нове життя» про стягнення заборгованості в розмірі 322,15 грн., що виникла з штрафних санкцій та пені, застосованих за несвоєчасне перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Позов мотивує тим, що відповідач є платником страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України, відповідно до ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». За несвоєчасне перерахування страхувальником страхових внесків рішенням начальника УПФ Мостиському районі Львівської області до ПАТ «Нове життя» застосовано фінансові санкції та нарахована пеня. Однак, в добровільному порядку заборгованість відповідачем не погашена.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Відповідач не забезпечив участі в судовому засіданні уповноваженого представника, кореспонденція, яка скеровувалася на адресу відповідача судом, повернулась з довідками Укрпошти про закриття товариства.

Згідно ст. 33 КАС України, у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси, судовий виклик або судове повідомлення надсилаються:

юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

З долученої до матеріалів справи довідки з ЄДР вбачається, що згідно відомостей відносно ПАФ «Нове життя», код ЄДРПОУ 03761061, в реєстрі, адреса реєстрації відповідача наступна: 81352, Львівська область Мостиський район с. Мишлятичі.

За таких обставин суд вважає, що відповідач належним чином, в силу приписів ст.ст. 33-35 КАС України, був повідомлений про час та місце розгляду справи і таку можна розглядати у відсутності представника відповідача, на підставі наявних доказів, відповідно до ст. 71 КАС України.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини справи, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити, виходячи з наступного.

Статтею 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV (надалі - Закон № 1058-IV)(в редакції до прийняття Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року) передбаченого, що страхувальниками відповідно до цього Закону є:

роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону; колективні та орендні підприємства, сільськогосподарські кооперативи, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), - для осіб, зазначених у пункті 2 статті 11 цього Закону;

дипломатичні представництва, консульські установи України, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи підприємств та організацій (у тому числі міжнародних), створених відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами, - для осіб, зазначених у пунктах 5, 19 статті 11 цього Закону;

іноземні дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств та організацій, міжнародних організацій, розташованих на території України, - для осіб, зазначених у пункті 6 статті 11 цього Закону;

підприємства, установи, організації, військові частини та органи, які виплачують заробітну плату (винагороду), грошове забезпечення, допомогу, - для осіб, зазначених у пунктах 7 - 9, 12 - 14, 17 і 18 статті 11 цього Закону;

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України - для працюючих осіб, за яких роботодавець сплачує внески в сумі меншій, ніж сума внеску із заробітку, який потерпілий мав до ушкодження здоров'я, а також для непрацюючих осіб, зазначених у пункті 11 статті 11 цього Закону;

застраховані особи, зазначені в пунктах 3 і 4 статті 11 та частині першій статті 12 цього Закону.

Згідно ст. 15 Закону № 1058-IV платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Приватна агрофірма Нове життя, ЄДРПОУ 03761061, була платником страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України.

Пунктом 6 ст. 20 Закону № 1058-IV визначено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Крім того, згідно ч. 10 ст. 20 вказаного Закону, якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

УПФ в Мостиському районі Львівської області було винесено рішення № 12 від 22.05.2014 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, яким застосовано до відповідача штраф у розмірі 11,59 грн. та нараховано пеню в розмір 310,56 грн. за період з 20.02.2009 року до 04.03.2014 року.

Вищезазначене рішення скеровано відповідачу. В матеріалах справи відсутні докази його оскарження відповідачем.

Згідно матеріалів справи, станом на день судового розгляду, сума заборгованості ПАТ «Нове життя» по фінансових санкціях та пені за несвоєчасне перерахування страхових внесків страхування складає 322,15 грн.

Таким чином, оскільки наявність заборгованості у ПАТ «Нове життя» доведена матеріалами справи, доказів погашення заборгованості станом на момент розгляду справи відповідачем не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають, відповідно до ст. 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 69, 70, 71, 86, 94, 128, 158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватної агрофірми «Нове життя», код ЄДРПОУ 03761061, що зареєстроване за адресою: 81352, Львівська обл., Мостиський р-н, с. Мишлятичі, в користь управління Пенсійного фонду України у Мостиському районі, код ЄДРПОУ 81300, що знаходиться за адресою: 81300, Львівська обл., м. Мостиська, вул. Грушевського, 2, заборгованість по фінансових санкціях та пені в розмірі 322 (триста двадцять дві) гривні 15 коп.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлений 26.11.2014 року.

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення25.11.2014
Оприлюднено28.11.2014
Номер документу41559265
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/7317/14

Ухвала від 07.08.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Постанова від 25.11.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Постанова від 25.11.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 29.10.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 29.10.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні