Постанова
від 16.07.2014 по справі 819/1247/14-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УКРАЇНА

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 819/1247/14-a

"16" липня 2014 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Хрущ В. Л.,

за участю:

секретаря судового засідання Найко Н.І.,

представника відповідача - Федоровича В. Ю.,

за відсутності представника позивача,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Тернополі справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області до Спілки селян "Олексинська" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області, звернувся до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Спілки селян "Олексинська" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах за період з січня по червень 2014 року у сумі 14515,19 грн.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що відповідач, в порушення вимог чинного законодавства, не здійснив відшкодування Пенсійному фонду понесених ним витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". А тому, враховуючи наведене, позивач, просить в судовому порядку стягнути з Спілки селян "Олексинська" на користь Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі несплачену в добровільному порядку заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

До судового засідання, відкладеного на 16.07.2014 року, від позивача надійшла, зокрема, заява (вх.№6751 від 14.07.2014 року), у якій Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області просило залишити без розгляду вищезазначену позовну заяву - в частині вимог про стягнення з відповідача суми відшкодування витрат за травень - червень 2014 року.

Крім того, у цій же заяві Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області зазначило, що воно підтримує в повному обсязі решту позовних вимог (щодо стягнення з відповідача заборгованості за період з січня по квітень 2014 року), повідомило суд про неможливість забезпечити явку представника Управління у судове засідання, та просить у зв'язку з наведеним провести розгляду даної справи з врахуванням уточнених позовних вимог за наявними у справі матеріалами.

Зважаючи на відсутність заперечень проти задоволення вказаної заяви з боку відповідача, - ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 16.07.2014 року - заяву Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області (за вх. №6751 від 14.07.2014 року) задоволено, - шляхом залишення позову без розгляду в частині позовних вимог про стягнення зі Спілки селян "Олексинська" заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за травень-червень 2014 року та продовження розгляду даної справи - щодо решти позовних вимог, за відсутності представника позивача.

Представник відповідача проти задоволення позовних вимог щодо стягнення зі Спілки селян "Олексинська" заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах за період з січня по квітень 2014 року у сумі 9617,32 грн. - заперечував, посилаючись на те, що позивач неправильно вказав у позові назву відповідача - Селянська спілка "Олексинська" замість Спілка селян "Олексинська" , що, на думку відповідача, свідчить про те, що обставини направлення розрахунків фактичних витрат та інші дії відповідача, які передували зверненню до суду із даним позовом, не можна вважати такими, що стосувались Спілки селян "Олексинська", а тому і Спілку селян "Олексинська" - не можна вважати особою, яка зобов'язана відшкодувати Управлінню понесені ним витрати, питання про стягнення яких порушене у даному позові.

Заслухавши представника відповідача, перевіривши матеріали справи, розглянувши доводи, викладені в позові та надавши їм належну правову оцінку, проаналізувавши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними належним чином, а тому підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Спеціальним законом, який передбачає порядок призначення пенсій з 01.01.1992 року,- є Закон України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. №1788-ХІІ.

Так, пунктом "а" та пунктами "б"- "з" статті 13 вищезазначеного Закону визначено коло осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах (за Списками №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до положень статті 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійний фонд - є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Відповідно до положень частини 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, бюджетних, громадських та інших установ та організацій, об'єднань громадян та інших юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філій, відділень та інших відокремлених підрозділів платників податку, що не мають статусу юридичної особи, розташованих на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади, об'єктом оподаткування визначені, зокрема, фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з"статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначено, зокрема, в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663. Визначенням сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду.

Витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підлягають відшкодуванню в розмірах, визначених вищенаведеною Інструкцією № 21-1.

Згідно з вимогами п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-ІV, Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" №400/97-ВР від 26.06.1997 року та п. 6.1 розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №64/8663, - відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пунктом 6.8 розділу 6 Інструкції №21-1 визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно з п. 6.2, 6.3 розділу 6 - вищезазначеної Інструкції №21-1 - витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

У разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники.

Так, судом встановлено, що Спілка селян "Олексинська", згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстрована Борщівською РДА Тернопільської області як самостійна юридична особа 20 квітня 1994 року, за адресою: село Олексинці, Борщівський район, Тернопільська область, за ідентифікаційним кодом за ЄРПОУ - 00913120 (а.с.10-11).

Крім того, відповідач зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області.

При цьому на відповідача, який є страхувальником в розумінні пункту 1 статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в силу положень пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" наведеного закону та положень пунктів 6.2, 6.3 розділу 6 вищенаведеної Інструкції №21-1 -покладено обов'язок у визначених законом випадках відшкодовувати Пенсійному фонду суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, як підприємством, на якому працювали особи, які досягли віку, який надає права на призначення пільгової пенсії.

В ході розгляду даної справи також встановлено, що відповідно до розрахунку №48/02 фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"від 05.11.1991 року №1788-ХІІ), здійсненого Управлінням Пенсійного фонду України в Борщівському районі 13.01.2014 року, - станом на січень 2014 року місячний розмір фактичних витрат Управління на виплату та доставку пільгових пенсій становив:

- по гр. ОСОБА_2 - 961,85 грн. (дорівнює частці сплати відповідача по даних витратах у розмірі 94,67%),

- по гр. ОСОБА_3 - 1442, 48 грн. (дорівнює частці сплати відповідача по даних витратах у розмірі 100%).

Вказаний розрахунок був вручений адресату (Спілці селян "Олексинська") 17.01.2014 року.

Доказів непогодження відповідача з отриманим розрахунком та доказів оскарження його в судовому порядку - відповідачем не надано, а судом - не встановлено.

З наявних матеріалів справи також встановлено, що станом на час звернення позивача до суду із даним позовом, загальна сума фактичних витрат Управління на виплату та доставку пільгових пенсій (в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"від 05.11.1991 року №1788-ХІІ) за період з січня по квітень 2014 року включно по вказаних громадянах - становить 9617,32 грн.

Однак, як свідчать матеріали справи, вищезазначені витрати Управлінню Пенсійного фонду України в Борщівському районі відповідачем у строки, встановлені пунктом 6.8 розділу 6 Інструкції №21-1 - не відшкодовані.

На час розгляду судом даної справи - заборгованість відповідача залишається несплаченою та, як підтверджується наявними у справі матеріалами, становить 9617,32 грн.

Статтею 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-ІVвстановлено, що спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду України у судовому порядку.

Згідно з частиною 1 статті 69 та частиною 1 статті 70 Кодексу адміністративного судочинства України - доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Належними - є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Відповідно до частини 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з положеннями статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В той же час, статтею 70 Кодексу адміністративного судочинства України визначено поняття належності та допустимості доказів.

А частиною 4 вказаної статті встановлено, що обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Поряд з цим, суд не може прийняти до уваги доводи відповідача про те, що неправильне зазначення позивачем у позові назви відповідача (Селянська спілка "Олексинська" замість Спілка селян "Олексинська") свідчить про те, що Спілка селян "Олексинська" - не є особою, яка зобов'язана відшкодувати Управлінню понесені ним витрати, питання про стягнення яких порушене у даному позові, - з огляду на наступне.

Так, в ході розгляду даної справи судом було надано позивачу термін для усунення недоліків позовної заяви шляхом правильного визначення назви відповідача, з урахуванням інформації, зазначеної відносно відповідача у долученому до позову Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Окрім того, всі інші реквізити відповідача, такі як ідентифікаційний номер та адреса, які були вказані в позовній заяві, - відповідають реквізитам Спілки селян "Олексинська".

Більше того, як видно з матеріалів справи, розрахунок №48/02 фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"від 05.11.1991 року №1788-ХІІ) від 13.01.2014 року, - був направлений Управлінням Пенсійного фонду України в Борщівському районі на адресу відповідача (село Олексинці, Борщівський район, Тернопільська область), а наявна в матеріалах справи копія повідомлення про вручення рекомендованого поштового відправлення - підтверджує вручення вищезазначеного розрахунку адресату за наведеною вище адресою.

В ході розгляду даної справи вищезазначені обставини представником відповідача не були спростовані, жодних належних та допустимих доказів відповідачем суду надано - не було.

При цьому, відповідач не надав суду і жодних документів на підтвердження того, що направлення розрахунків фактичних витрат та інші дії відповідача, які передували зверненню до суду із даним позовом, стосувались не Спілки селян "Олексинська", а будь-якої іншої (невідомої) особи.

Не спростовано представником відповідача і того, що Спілка селян "Олексинська" дійсно отримувала розрахунок фактичних витрат №48/142 від 13.01.2014 року.

Таким чином, враховуючи безпосередній предмет самого спору, - доводи відповідача, які не підтверджені у встановленому законом порядку, - не повинні прийматися до уваги судом при розгляді даної адміністративної справи, оскільки за відсутності документального підтвердження такі доводи жодних наведених у позові та встановлених судом обставин - не спростовують та в основу судового рішення за наслідками розгляду даної адміністративної справи - покладені бути не можуть.

Відтак, беручи до уваги вищевикладене, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінюючи наявні у матеріалах справи письмові докази, які мають юридичне значення для її розгляду і вирішення спору по суті, в їх сукупності, а також враховуючи, що на час судового розгляду справи сума заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у розмірі 12000,91 грн. за період з 19 вересня 2012 року по 31 грудня 2012 року - Спілкою селян "Олексинська" в добровільному порядку Пенсійному фонду - не відшкодована, - суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення такої суми з відповідача у судовому порядку, виходячи зі всіх вищенаведених обставин, - є обґрунтованими, документально підтвердженими та відповідають чинному законодавству, та підлягають задоволенню шляхом стягнення з Спілки селян "Олексинська" на користь Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у розмірі - 9617,32 грн.

Враховуючи вимоги статті 94 КАС України, судові витрати у цій справі з відповідача - не стягуються.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 69-72, 94, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області - задовольнити.

2. Стягнути зі Спілки селян "Олексинська" (ід. код - 00913120, с.Олексинці, Борщівський район, Тернопільська область) на користь Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, за період з січня по квітень 2014 року включно - у сумі 9617,32 грн. (дев'ять тисяч шістсот сімнадцять гривень 32 копійки)

Постанова набирає законної сили за правилами статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

/Постанова в повному обсязі складена 21 липня 2013 року/.

Головуючий суддя Хрущ В. Л.

Копія вірна:

Суддя Хрущ В. Л.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2014
Оприлюднено28.11.2014
Номер документу41562592
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1247/14-а

Ухвала від 16.07.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

Постанова від 16.07.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

Ухвала від 16.07.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні