Постанова
від 08.06.2006 по справі 27/221/06-ап
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

27/221/06-АП

         

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

ПОСТАНОВА

Іменем України

              08.06.06                                                                             №   27/221/06-АП

суддя     Дроздова С.С.

За позовом: Управління Пенсійного Фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя

          до : ТОВ “Агро-Вест”, с. Камянське Василівського району Запорізької області

про стягнення 28 012  грн. 45 коп.           

                                                                               Суддя     Дроздова С.С.

                                                                  Секретар судового засідання Громова У.І.

Представники сторін:

Від позивача:  Кучерова В.В., дов. № 3494/01-03 від 06.06.06р.; Мостова І.В., дов. № 01/08-157 від 17.01.06р.

Від відповідача:  не з'явився                                        

01.09.2005р. набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України, який визначає повноваження адміністративних судів щодо розгляду справ адміністративної юрисдикції, порядок звернення до адміністративних судів і порядок здійснення адміністративного судочинства.

Відповідно до п. 7 р. VII “Прикінцеві та  перехідні  положення“ КАС України,  позовна заява розглядається в порядку,  встановленому цим Кодексом.

У судовому засіданні, відкритому  29.05.06 р., розгляд справи відкладався у зв'язку з неявкою у судове засідання представника відповідача.

У судовому засіданні 08.06.2006 р. на підставі ст. 160 КАС України  судом прийнято постанову про задоволення адміністративного позову. Суд виходячи до нарадчої кімнати повідомив позивачу орієнтовний час виготовлення постанови у повному обсязі.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, 08.06.06 р. о 14-50 годині суд оголосив позивачу постанову у повному обсязі.

Управління Пенсійного Фонду України в Ленінському районі  Запорізької  області звернулося до суду з позовною заявою до ТОВ “Агро-Вест” про стягнення 28012 грн. 45 коп. заборгованості, у тому числі: 13701 грн. 30 коп. –недоїмка по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 9919 грн. 18 коп. –фінансова санкція та 4391 грн. 97 коп. –пеня.

20.04.2006р. ухвалою господарського суду відкрито провадження у адміністративній справі № 27/221/06-АП та призначено судове засідання на 29.05.06 р.

29.05.2006 р. та 08.06.2006р. відповідач не з'явився, вимоги ухвал господарського суду не виконав, письмового відзиву на адресу суду не надіслав, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином.

08.06.2006 р. розгляд справи № 27/221/06-АП  продовжено.

До початку розгляду справи представник позивача заявив письмове клопотання щодо відмови від здійснення технічної фіксації судового процесу.

Судом оголошено яка справа розглядається, склад суду, та роз'яснено представнику позивача, який  прибув в судове засідання, його права, у тому числі право заявляти відводи.

Відводів складу суду і секретарю судового засідання не заявлено.

Головуючий у судовому засіданні доповів про зміст позовних вимог, після чого з'ясував: чи підтримує позивач адміністративний позов, чи визнає його відповідач.

У судовому засіданні 08.06.2006 р. позивач підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення позивача, суддя встановив наступне:

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування” № 1058 від  09.07.2003р.  відповідач є страхувальником.

ТОВ “Агро-Вест” зареєстроване в органах Пенсійного фонду України як платник страхових внесків, є юридичною особою і має заборгованість перед Управлінням ПФУ в Ленінському районі у сумі 13701 грн. 30 коп. –недоїмка по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 9 919 грн. 18 коп. –фінансова санкція та 4 391 грн. 97 коп. –пеня.

Заборгованість виникла за період з січня  2004 року по лютий  2006 року.

Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України “Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування”, страхувальник зобов'язаний  сплачувати в установлені строки страхові внески на загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування.

Згідно  ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03 р. № 1058-IV територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом 10 робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом 10 робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не  узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.     

Відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03 р. № 1058-IV органи Пенсійного фонду мають право звернутися до суду з позовними заявами про стягнення недоїмки та суми фінансової санкції.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування” та п. 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальником, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій, частиною 3 зазначеного Закону передбачено, що органи ПФУ за формою і у строки, визначені правлінням ПФУ, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

За порушення дії п. 6 ст. 20 та ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”  передбачена відповідальність у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Так, п.2 ч. 9 ст. 106  Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  передбачено що виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників фінансові санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

-          10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно,

-          20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно;

-          50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90        

           календарних днів.

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0, 1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до ч. 13 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду, в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, посадовими особами якого прийнято це рішення.

Відповідно до п.п. 9.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (далі - Інструкція), факти порушень законодавства, крім тих, що є предметом акта документальної перевірки та тих, що зазначені у підпункті 9.3.2 пункту 9.3 цієї Інструкції, посадова особа органу Пенсійного фонду оформляє актом довільної форми, в якому чітко викладається зміст порушення з обґрунтуванням порушених норм законодавчих актів. Такий акт підписується посадовими особами органу Пенсійного фонду та страхувальника.

Рішення про застосування штрафу за наслідками розгляду акта та інших матеріалів про порушення приймає начальник управління Пенсійного фонду України в районі, місті, районі у місті або його заступник. Рішення приймаються за встановленою формою у двох примірниках.

Перший примірник рішення, протягом трьох робочих днів із дня його винесення, вручається під підпис керівнику або головному бухгалтеру страхувальника, банку чи фізичній особі - суб'єкту підприємницької діяльності або надсилається листом з повідомленням про вручення.

Відповідно до підпункту 9.3.2 пункту 9.3 Інструкції, у разі, коли страхувальник не сплачує (не перераховує) або несвоєчасно сплачує (несвоєчасно перераховує) страхові внески, у тому числі донараховані ним самостійно або органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

при затримці їх сплати у строк до 30 календарних днів включно, - 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум;

при затримці їх сплати у строк до 90 календарних днів включно, - 20 відсотків зазначених сум;

при затримці їх сплати понад 90 календарних днів, - 50 відсотків зазначених сум.

Рішення про застосування штрафів, зазначених у цьому підпункті, складається в залежності від терміну затримки сплати (погашення) страхових внесків.

Рішення приймається одне на всю суму сплаченої (погашеної) недоїмки за період від 91 календарного дня до дня фактичного погашення всієї суми недоїмки, незалежно від кількості випадків сплати за цей період.

Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника.

Рішення органу Пенсійного фонду про накладення штрафу є виконавчим документом.

У разі коли страхувальник має несплачені суми недоїмки, пені та фінансових санкцій та здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються шляхом перерозподілу такої сплаченої суми в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення.

На підставі ч.2 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування” від 09.07.03р. № 1058 прострочена заборгованість зі сплати страхових внесків (недоїмка) становить 13701,30 за період січень 2004 р. по лютий 2006р.

Відповідно до ч.13 ст.106  зазначеного закону , борг зі сплати фінансових санкцій за період грудень 2004р. –березень 2006р. складає  9919,18грн.

Відповідно до ч.13 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування” борг зі сплати пені за період грудень 2004 року по березень 2006 року складає 4391,97грн.

Таким чином, Управління Пенсійного Фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя  правомірно звернулося з позовом до суду про стягнення 28012,45грн. заборгованості.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги ґрунтуються на законі, підтверджені належними доказами, тому задовольняються судом  у повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, ст. ст.  4, 17, 49, 51, 94, 121, 158 - 167 КАС України, суддя   

          

                                                   ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства  з обмеженою відповідальністю “Агро-Вест” (71612 Запорізька область Василівський район, с. Каменське, вул.. Центральна,3 р/р 26007301311626 філія Комунарське відділення ПІБ МФО 313344 код ЄДРПОУ 31398350) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя (вул. Трегубова,18 р/р 25605301201079 ЗОУ ВАТ “Державний ощадний банк України” МФО 313957 код пл.. 50020900 код ЄДРПОУ 20508404) заборгованість по внескам на загальнообов'язкове державне страхування у розмірі 28012( двадцять вісім тисяч дванадцять) грн. 45 коп.

Видати виконавчий лист.

Постанову підписано 08.06.06 р.

   Суддя                                                           С.С. Дроздова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.06.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу41563
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/221/06-ап

Постанова від 08.06.2006

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні