Постанова
від 21.11.2014 по справі 813/7019/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2014 року Справа № 813/7019/14

11 год. 07 хв.

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя Кравців О.Р.,

секретар судового засідання Небесна М.В.,

від позивача Дац Н.І.,

від відповідача не прибув,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Мостиському районі Львівської області про стягнення заборгованості з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Д.Галицького.

Суть справи.

До Львівського окружного адміністративного суду звернулося Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Мостиському районі Львівської області (далі - позивач, відділення ВД ФСС НВ у Мостиському районі) з адміністративним позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Д.Галицького (далі - відповідач, СГ ТОВ ім. Д.Галицького) в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість зі сплати капіталізованих платежів в сумі 306395,61 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис про припинення юридичної особи СГ ТОВ ім. Д.Галицького за рішенням засновників в результаті ліквідації, у зв'язку з чим відповідач має здійснити капіталізацію платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства відшкодувати шкоду, заподіяну здоров'ю громадянина, що працював на цьому підприємстві. Дане підприємство зареєстроване як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань у відділенні ВД ФСС НВ у Мостиському районі 12.06.2001 року під реєстраційним номером № 1321000191 (відповідач є правонаступником колгоспу «Жовтень»).

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав викладених у позовній заяві, просив позов задовольнити.

Відповідач явку уповноваженого представника до суду не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 30.10.2014 року через канцелярію суду надійшов лист від відповідача від 21.10.2014 року № 1 про те, що заборгованість зі сплати капіталізованих платежів в сумі 306395,62 грн. підприємство сплатити не може, так як призупинило господарську діяльність у 2006 році і ніяких грошових надходжень немає.

Суд заслухав пояснення представника позивача, з'ясував обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги і заперечення та ті, які мають інше значення для вирішення справи, повно, всебічно та об'єктивно дослідив докази у справі, та -

в с т а н о в и в :

Відповідно до реєстраційних даних, щодо СГ ТОВ ім. Д.Галицького (адреса: вул. Зелена,1, с. Малнів, Мостиського району; податковий номер 03761001), що зареєстроване 07.04.1992 року та взяте на облік в ДРЗДСС 06.06.1996 року, 05.08.2014 року внесено рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації /а.с.20/.

Згідно з довідкою від 16.02.2005 року, СГ ТОВ ім. Д.Галицького є правонаступником колгоспу "Жовтень" та КСП ім. Д.Галицького (28.02.1992 р.) /а.с.13/.

З врахуванням того, що у відділенні ВД ФСС НВ у Мостиському районі отримує страхові виплати троє потерпілих: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, які отримали трудове каліцтво у колгоспі "Жовтень", відповідач нарахував позивачу суму платежів, які підлягають капіталізації для розрахунку з потерпілими, що складає 306395,62 грн.

Завданням адміністративного судочинства відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Юрисдикція адміністративних судів, відповідно до ч. 1 ст. 17 КАС України, поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

Суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду у випадках передбачених Конституцією та законами України, згідно ч. 3 ст. 6 КАС України.

Спірні правовідносини регулюються положеннями Цивільного кодексу України, Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV) та Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 р. за № 765).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Частиною 2 ст. 1205 ЦК України встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним ст. 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом № 1105-XIV.

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності.

Відповідно до ст. 21 та ст. 28 Закону № 1105-XIV Фонд проводить страхові виплати потерпілим на виробництві.

Згідно з вимогами п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Відповідно до ст. 46 Закону № 1105-XIV фінансування Фонду здійснюється за рахунок, зокрема, внесків роботодавців та капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Отже, нормами ЦК України та Закону № 1105-XIV передбачено обов'язок страхувальника проводити капіталізацію для продовження страхових виплат особам, потерпілим на підприємстві, протягом їх життя. Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів, коли страхувальник припинить свою діяльність та не буде сплачувати страхові внески, при цьому, визначено обов'язок страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації підприємства - банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням порядку, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України "Про реалізацію статей 45 і 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 06.05.2000 р. № 765 (назва в редакції постанови КМ України від 26.12.2012 р. за № 1195, далі - Постанова № 765).

Відповідно до п. 1 Постанови № 765 (абз. 2) капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом п. 3 Постанови капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Закріплений у ч. 1 ст. 11 КАС України принцип змагальності сторін передбачає, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Предметом доказування згідно з ч. 1 ст. 138 КАС України є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропуску строку звернення до адміністративного суду тощо) та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Судом з матеріалів справи встановлено, що у відділенні ВД ФСС НВ у Мостиському районі одержують страхові виплати троє потерпілих: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, які отримали трудове каліцтво у колгоспі "Жовтень", правонаступником якого є СГ ТОВ ім. Д.Галицького /а.с.11-20/.

На підставі даних про середньо очікувану тривалість життя наданих Держкомстатом /а.с.8-10/ позивачем проведено розрахунки суми платежів, які підлягають капіталізації для виплати потерпілим СГ ТОВ ім. Д.Галицького, згідно з якими по справі ОСОБА_4 загальна сума капіталізованих платежів становить 10506,95 грн., по справі ОСОБА_2 - 142754,54 грн., по справі ОСОБА_3 - 153134,13 грн., а разом - 306395,62 грн. /а.с.5-7/.

Відповідач загальну суму капіталізованих платежів не заперечив, зазначивши у листі про неможливість їх погашення у зв'язку з тим, що підприємство не здійснює господарської діяльності з 2006 року та немає коштів /а.с.25/

Відповідно до ст. 86 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість позовних вимог про стягнення з СГ ТОВ ім. Д.Галицького на користь позивача коштів у загальній сумі 306395,62 грн.

Відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати у цій справі не підлягають стягненню зі сторін.

Керуючись ст.ст. 2, 7-14, 17-20, 50, 69-72, 86, 94, 138, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Д.Галицького (Львівська область, Мостиський район, с. Малнів; ЄДРПОУ 03761001) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Мостиському районі Львівської області (81300, Львівська область, м. Мостиська, вул. Грушевського, 1; ЄДРПОУ 25257728) борг зі сплати капіталізованих платежів у сумі 306395 (триста шість тисяч триста дев'яносто п'ять) грн. 62 коп.

3. Судові витрати зі сторін не стягувати.

Постанова може бути оскаржена, згідно зі ст. 186 КАС України, протягом 10 днів з дня її проголошення чи отримання копії постанови, шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили, згідно зі ст. 254 КАС України, після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Повний текст постанови складено та підписано о 17.45 год. 26.11.2014 року.

Суддя Кравців О.Р.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2014
Оприлюднено02.12.2014
Номер документу41592507
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/7019/14

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кухар Наталія Андріївна

Ухвала від 16.10.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Постанова від 21.11.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 16.10.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні