Ухвала
від 27.11.2014 по справі 903/1188/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ПРО ВІДМОВУ У ПРИЙНЯТТІ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

"27" листопада 2014 р. № 01-16/903/1188/14 Господарський суд Волинської області у складі судді Якушевої І.О., розглянувши матеріали

за позовом ОСОБА_1, м. Київ,

до відповідача-1: публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк", м. Луцьк

відповідача-2: уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - Яремчишина Ігоря Богдановича, м. Луцьк

про визнання кредитором та внесення до реєстру кредиторів в процедурі ліквідації банку,

в с т а н о в и в:

25.11.2014 року до господарського суду Волинської області надійшла позовна заява б/н від 21.11.2014р. ОСОБА_1, м. Київ до публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк", м. Луцьк про визнання кредитором та внесення до реєстру кредиторів в процедурі ліквідації банку, в якій позивач просить визнати причини пропуску терміну для звернення із заявою для внесення до реєстру визнання грошових вимог кредиторів поважними та поновити строк на звернення; визнати грошові вимоги кредитора до боржника у розмірі 76603,31 доларів США; грошові вимоги кредитора включити до реєстру вимог кредиторів.

За змістом норми ст.21 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у ст.1 цього Кодексу.

У відповідності із ч.1 ст.1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Із змісту позовної заяви вбачається, що з позовом до господарського суду ОСОБА_1 звернулась як фізична особа, з приєднаного до позовної заяви копії договору банківського вкладу №ВДП-2919/2 від 14.04.2008р. вбачається, що банківський вклад вносився нею також як фізичною особою.

Порушення прав ОСОБА_1 як суб'єкта підприємницької діяльності в позовній заяві не обґрунтовано.

Також, як вбачається із змісту позовної заяви, це не є спір, що виник з корпоративних відносин між господарським товариством та його учасниками.

Наведені обставини виключають можливість розгляду позову ОСОБА_1 в господарському суді.

З огляду на викладене, позовна заява ОСОБА_1 не підлягає розгляду в господарських судах України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 62 ГПК України суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, відмови у відкритті провадження у справі.

А тому позивачу слід повернути з державного бюджету 1218 грн. судового збору.

Разом з цим, слід звернути увагу позивача на те, що правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами регулюються Законом України № 4452-VI від 23.02.2012р. «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Відповідно до ч.1 ст. 3, п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 48, ч. 2 ст. 49 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Уповноважена особа Фонду з дня свого призначення здійснює, зокрема, такі повноваження: складає не пізніше ніж через три дні з дня свого призначення перелік вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду; складає реєстр акцептованих вимог кредиторів (вносить зміни до нього) та здійснює заходи щодо задоволення вимог кредиторів.

Протягом 90 днів з дня опублікування відомостей відповідно до частини другої статті 45 цього Закону уповноважена особа Фонду здійснює такі заходи: визначає суму заборгованості кожному кредитору та відносить вимоги до певної черги погашення; відхиляє вимоги в разі їх не підтвердження фактичними даними, що містяться у розпорядженні уповноваженої особи Фонду, та, у разі потреби, заявляє в установленому законодавством порядку заперечення за заявленими до банку вимогами кредиторів; складає реєстр акцептованих вимог кредиторів відповідно до вимог, встановлених нормативно-правовими актами Фонду.

Керуючись п.1 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

у х в а л и в:

1. У прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 відмовити.

2. Позовну заяву з матеріалами на 24 аркушах повернути позивачу.

3. ГУ ДКСУ у Волинській області повернути ОСОБА_1 (04208, АДРЕСА_1) з державного бюджету (отримувач коштів: У ДКСУ у м. Луцьку Волинської області, код отримувача 38009628, рахунок отримувача 31219206783002; призначення платежу: «Судовий збір за позовом ОСОБА_1. Господарський суд Волинської обл., код ЄДРПОУ 03499885») 1218 грн. судового збору, сплаченого згідно з квитанцією №6 від 02.10.2014р.

Суддя І. О. Якушева

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.11.2014
Оприлюднено02.12.2014
Номер документу41592549
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/1188/14

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 27.11.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні