Рішення
від 25.11.2014 по справі 924/1658/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" листопада 2014 р.Справа № 924/1658/14

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Гладій С.В., розглянувши матеріали справи за позовом: управління пенсійного фонду України в Волочиському районі м. Волочиськ, Хмельницької області

до управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ, Хмельницької області

про стягнення 2782,65 грн.

Представники сторін:

позивач: Лук'янов В. М. - довіреність №7400/08 від 29.07.14р.

відповідач: не з'явився

В судовому засіданні, відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: позивач управління пенсійного фонду України в Волочиському районі м. Волочиськ звернувся до господарського суду з позовною заявою в якій просить стягнути з управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ шкоди у формі надміру виплачених коштів Бичкову А.І. в сумі 2782,65грн., спричиненої внаслідок видачі недостовірних документів, посилаючись на п.п. 7, 38 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, ст.ст. 50, 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ч. 1 ст. 101 Закону України "Про пенсійне забезпечення", ст. 1166 ЦК України.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що внаслідок видачі відповідачем недостовірної довідки про заробітну плату для обчислення пенсії Бичкову А.І., було здійснено неправильне її нарахування та виплату, що завдало шкоди бюджету Пенсійного фонду України і бюджету держави, які відповідач відповідно до ст. 101 Закону України "Про пенсійне забезпечення" зобов'язаний відшкодувати.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні.

Ухвалою господарського суду від 06.11.2014р. прийнято позовну заяву та порушено провадження у справі № 924/1658/14. Сторони про час і місце проведення судового засідання повідомленні належним чином.

В судові засідання 17.11.2014р. та 17.11.2014р. відповідач за викликом не з'явився, доказів поважності причин неявки та відзиву на позов не надав.

У відповідності до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Неявка в судове засідання господарського суду представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті та не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки. Тому, для уникнення зловживання правом з боку відповідача, враховуючи, що судом вжито всіх заходів щодо належного повідомлення відповідача про слухання справи в суді, суд вважає за необхідне розглянути дану справу по суті, на підставі до ст. 75 ГПК України за наявними у ній документами.

Суд, оцінивши подані сторонами по справі докази вважає за можливе прийняти рішення по суті.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Бичков Анатолій Іванович, 17.11.1937р.н., перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Волочиському районі та отримує пенсію за віком з 17.11.1997р.

Для призначення пенсії Бичкову А.І. надано довідку про заробітну плату, видану Волочиським районним відділом освіти за період з 01.01.1996р. по 31.12.1997 року підписаною керівником та бухгалтером установи. При нарахуванні пенсії використано період з 01.01.1996р. по 31.12.1997 року.

04.06.2014 р. управлінням Пенсійного фонду України у Волочиському районі проведено перевірку відомостей нарахування заробітної плати з 01.01.1996року по 31.12.1997 рік.

Перевіркою встановлено, що в довідці допущено розходження, а саме в січні 1996 року занижено на 19,64 грн., в лютому 1996р. - завищено на 19,64 грн., в липні 1996 року завищено на 186,18 грн., в серпні 1996р. занижено на 21,48 грн..

За результатами перевірки складено акт зустрічної перевірки № 382 від 04.06.2014 р.

В зв'язку з цим було проведено перерахунок пенсії Бичкову Анатолію Івановичу та встановлено переплату за період з січня 2004р. по серпень 2014р. в розмірі 2882,65 грн.

Відповідно до ст. 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" з метою контролю за цільовим використанням коштів та правильністю призначення (перерахунку) пенсій, управлінням ПФУ в Волочиському районі було проведено зустрічну перевірку достовірності наданих документів про стаж і заробітну плату гр. Бичкову А.І., про що складено акт № 382 від 04.06.2014р. зустрічної перевірки достовірності видачі документів про стаж та заробітну плату для призначення (перерахування) пенсій, виданих управлінням освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації.

Листом №8664/08 від 11.09.2014р. управління з нарахування та виплати пенсій управління Пенсійного фонду України в Волочиському районні повідомило відповідача про необхідність розглянути питання про відшкодування переплати в сумі 2782,65 грн. за період з січня 2004р. по серпень 2014р., яка виникла по пенсійній справі гр. Бичкову А.І.

У зв'язку з тим, що відповідачем дані кошти не повернуті, управління Пенсійного фонду в Волочиському районі звернулося до суду з позовом про стягнення з відповідача - 2782,65 грн. шкоди завданої внаслідок видачі недостовірних документів.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, судом приймається до уваги таке.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права та інтересу у разі його порушення, невизнання або оспорювання, шляхом звернення до суду у спосіб зокрема відшкодування збитків та інших способів відшкодування майнової шкоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 ГПК України, до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають право звертатися підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем заявлено вимоги до управління пенсійного фонду України в Волочиському районі м. Волочиськ, Хмельницької області про стягнення матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок видачі недостовірних документів.

Положеннями ст. 11 Цивільного кодексу України встановлено, що підставою виникнення цивільних прав і обов'язків є зокрема завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі.

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відшкодування шкоди є одним із видів цивільно-правової відповідальності і для застосування такої міри відповідальності необхідна наявність всіх елементів складу правопорушення, а саме: протиправної поведінки, дії чи бездіяльність особи; шкідливого результату такої поведінки - збитків (шкоди), їх наявності та розміру; причинного зв'язку між протиправною поведінкою та збитками; вини особи, яка заподіяла шкоду. За відсутності б хоча б одного з цих елементів цивільна відповідальність не наступає.

Згідно із ч. 1 ст. 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

В ч. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зазначено, що довідки про заробітну плату видаються підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією.

Відповідно до п. 13 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (затверджено Наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного фонду України 30.04.2002р. № 224/30, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 червня 2002 р. за № 536/6824) чинного на момент видання довідки від 02.02.2004р., для обчислення пенсії подається довідка про заробіток, яка видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією, або годувальник. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки видаються правонаступником або державними архівними установами.

Аналогічні приписи містяться і в п. п.7, 17 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. № 22-1, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 р. за № 1566/11846).

Відповідно до статті 101 Закону України "Про пенсійне забезпечення" органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі. Підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів і відшкодовують її.

Відповідно до п. 2 "Порядку відшкодування коштів, надміру виплачених за призначеними пенсіями, та списання сум переплат пенсій та грошової допомоги, що є безнадійними до стягнення", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 21.03.2003 року № 6-4 визначено, що переплатою пенсій та грошової допомоги є сума пенсій та грошової допомоги, виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством.

Як вбачається з матеріалів справи довідка про заробіток для обчислення пенсії на ім'я Бичкова А.І., що видана відповідачем містила недостовірні дані щодо розмірів заробітку останнього, що відображено в актах №382 від 04.06.2014р. перевірки достовірності видачі документів про стаж та заробітну плату для призначення (перерахування) пенсій, виданих управлінням пенсійного фонду України в Волочиському районі на ім'я Бичкова А.І.. Акт підписано керівником відповідача, без зауважень, доказів про його оскарження суду не подано.

Управлянням ПФУ проведено розрахунок переплати пенсій Бичкову А.І. та встановлено, що протягом періоду з січня 2004р. по серпень 2014р. здійснено переплату пенсійних коштів в сумі 2782,65 грн.

Нарахування ж надмірного розміру пенсії призвело до необґрунтованих виплат (в сумі 2782,65грн.), які фактично є бюджетними втратами.

Отже, з огляду на викладене, суд зазначає, що з боку відповідача наявний склад правопорушення умов пенсійного законодавства, внаслідок чого завдано шкоди державі від імені якої виступають органи Пенсійного фонду України (протиправна поведінка відповідача - подання недостовірної довідки; шкода - нарахування надмірного розміру пенсії в сумі 2782,65 грн.; причинний зв'язок - нарахування пенсії на основі недостовірних документів; вина відповідача - надання довідки за підписом керівника та головного бухгалтера).

Доказів сплати відповідачем матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок видачі недостовірних документів в розмірі 2782,65 грн. суду не надано.

Враховуючи вищенаведене, положення ст. 33 ГПК України в силу яких кожна сторона доводить ті обставини на які вона посилається, суд доходить висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджені належними доказами та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 12, 22, 32, 33, 34, 43, 44, 49, 82, 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Управління Пенсійного фонду України у Волочиському районі м. Волочиськ, Хмельницької області до управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ, Хмельницької області про стягнення 2782,65 грн. надміру виплаченої суми пенсії задовольнити.

Стягнути з управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації (м. Волочиськ, Хмельницької області, вул. Слави,10, код 02146742) на користь Управління Пенсійного фонду України у Волочиському районі Хмельницької області, м. Волочиськ, вул. Лисенка,8 (код 14147267) - 2782,65 грн. (дві тисячі сімсот вісімдесят дві гривні 65 коп.) шкоди.

Видати наказ.

Стягнути з управління освіти, молоді та спорту Волочиської районної державної адміністрації (м. Волочиськ, Хмельницької області, вул. Слави,10, код 02146742) в дохід державного бюджету України (по коду бюджетної класифікації 22030001, р/р 31218206783002 отримувач коштів УДКСУ у м. Хмельницькому, код ОКРО 38045529, банк отримувача- ГУ ДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013, призначення платежу: "Судовий збір, код 03500128") судовий збір у розмірі 1827 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень).

Видати наказ.

Повний текст складено 26.11.2014р.

Суддя С.В. Гладій

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу, (м. Волочиськ, Хмельницької обл., вул. Лисенка,8)

3 - відповідачу.(м. Волочиськ, Хмельницької області, вул. Слави, 10) (прост.)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.11.2014
Оприлюднено28.11.2014
Номер документу41602721
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1658/14

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 26.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Рішення від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні