Постанова
від 28.11.2014 по справі 809/3438/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2014 р. Справа № 809/3438/14

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Бобров Ю.О., розглянувши в порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до малої колективної фірми «Інвалід плюс» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

24.10.2014 року Коломийська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області (надалі - позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до малої колективної фірми «Інвалід плюс» (надалі - відповідач) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, який зареєстрований як юридична особа, заборгованості до бюджету немає. Проте, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесена інформація щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою та більше одного року не подає податкової звітності, а дані обставини є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

27.10.2014 року відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 КАС України судом винесена ухвала про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі, яка разом із копією позовної заяви та доданими до неї документами направлена відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову.

Направлена на адресу відповідача поштова кореспонденція повернулася до суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання». Відповідно до частини 11 статті 35 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. Тому, суд вважає, що відповідач була належно повідомлена про відкриття скороченого провадження в даній справі.

Згідно із пунктом 3 частини 5 статті 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута в порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі, якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Заперечення або заяви про визнання позову від відповідача на адресу суду в зазначені вище строки не надійшли.

Суд, розглянувши матеріали даної адміністративної справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що мала колективна фірма «Інвалід плюс» (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ - 30831357) 04.05.2000 року зареєстрована як юридична особа за адресою: вул. Дарвіна, 2, с. Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області, 78218, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 18.09.2014 року за №19315304 (а.с. 6-9) .

Згідно довідок Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області від 01.10.2014 року №237/09-07-15-09/1, від 178/10/09-07-250 та довідки про встановлення місцезнаходження від 03.11.2014 року за №1117/07-07 місцезнаходження малої колективної фірми «Інвалід плюс» за вказаною адресою відсутнє та більше року не подавала податкові декларації та документи фінансової звітності до податкових органів. Заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня (а.с. 10-11, 28-29).

Відповідно підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 та пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України (надалі - Кодекс) органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Частиною 1 та 2 статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» №755-IV від 15.05.2003 року (надалі - Закон №755-IV) передбачено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону №755-IV суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Абзацом 5 та 6 частини 2 статті 38 Закону №755-IV встановлено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, яке не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Згідно частини 3 та 4 статті 38 Закону №755-IV державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, яке не пов'язано з банкрутством юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. З дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи застосовуються обмеження, які встановлені законом, зокрема, частиною другою статті 35 цього Закону.

Відповідно до пункту 11.30 Порядку обліку платників податків і зборів затвердженого наказом Міністерством фінансів України від 09.12.2011 року за №1588, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі: неподання протягом одного року до контролюючих органів податкових декларацій, документів податкової звітності; якщо установчі документи суперечать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству; наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; наявності у контролюючого органу передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання, то керівник контролюючого органу приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Таким чином, суд дійшов висновку, що відсутність малої колективної фірми «Інвалід плюс» за вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців адресою та неподання ним протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності є підставами для ухвалення рішення про припинення цієї юридичної особи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та правомірними, тому позов слід задовольнити.

У відповідності до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 2, 8-14, 86, 158-160, 163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - малу колективну фірму «Інвалід плюс» (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ - 30831357) зареєстровану за адресою: вул. Дарвіна, 2, с. Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області, 78218.

Постанову звернути до негайного виконання.

Відповідно до частини 9 статті 183-2 постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» після набрання постановою законної сили, суд направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення

Державному реєстратору Коломийського міськрайонного управління юстиції у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення та вчинити інші дії, передбачені статтею 38 вказаного Закону.

Суддя /підпис/ Ю.О. Бобров

Постанова складена о 09:45 год. 28.11.2014 року.

Дата ухвалення рішення28.11.2014
Оприлюднено03.12.2014
Номер документу41605518
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3438/14

Постанова від 28.11.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 27.10.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні