Рішення
від 19.11.2014 по справі 500/6325/14-ц
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 500/6325/14-ц

Провадження № 2/500/2768/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2014 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого - судді Пепеляшкова С.М.

при секретарі - Троїцькій А.В.

за участю представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - Крупицької Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Ізмаїлі цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Ізмаїльської міської ради Одеської області про припинення права власності на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом та просить припинити за ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, посилаючись на те, що він є власником житлового будинку по АДРЕСА_1 на підставі договору дарування від 12 листопада 2003 року. Житловий будинок знаходиться на земельній ділянці площею 0,0662 га, на яку ОСОБА_5 22 грудня 2004 року було отримано державний акт на право власності. Для вирішення питання про приватизацію цієї земельної ділянки позивач звернувся до Ізмаїльської міської ради, однак в приватизації йому було відмовлено в зв'язку з тим, що на ім'я ОСОБА_5 вже було видано державний акт. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 померла, спадкоємців після її смерті немає, а тому, враховуючи те, що розташований на даній земельній ділянці житловий будинок належить йому на праві власності, вважає, що за ОСОБА_5 може бути припинене право власності на дану земельну ділянку.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просив задовольнити позов.

Представник відповідача Ізмаїльської міської ради в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення позову.

Вислухавши представників сторін, розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Пунктом «е» ст.140 ЗК України передбачено, що підставами припинення права власності на земельну ділянку є смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця.

Відповідно до ч.1 ст.377 ЦК України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Відповідно до ч.1 ст.120 ЗК України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 належить житловий будинок по АДРЕСА_1 на підставі договору дарування жилого будинку від 12 листопада 2003 року, посвідченого приватним нотаріусом Ізмаїльського міського нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстрованого в реєстрі за № 6094.

На підставі рішення виконкому Ізмаїльської міської ради № 466 від 21 листопада 2003 року земельна ділянка площею 0,0662 га по АДРЕСА_1 була передана безоплатно у приватну власність ОСОБА_5 для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських будівель.

22 грудня 2004 року на ім'я ОСОБА_5 було видано державний акт серії ОД № 073005 на право власності на земельну ділянку по АДРЕСА_1, цільове призначення земельної ділянки - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1, виданим Відділом ДРАЦС по м.Ізмаїл Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції Одеської області 11 грудня 2010 року.

З листа Ізмаїльської державної нотаріальної контори Одеської області № 2434/01-16 від 22 жовтня 2014 року вбачається, що за відомостями зі Спадкового реєстру після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 спадкова справа не заводилася.

Оскільки ч.1 ст.120 ЗК України передбачено, що до особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, враховуючи те, що позивач ОСОБА_3 на підставі договору дарування жилого будинку набув право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1, цільове призначення земельної ділянки, на якій розташований даний житловий будинок, залишилося без змін, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1, спадкоємці відсутні, а тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, до того ж відповідач визнав позов і обставини, визнані сторонами, не підлягають доказуванню у відповідності до ст.61 ч.1 ЦПК України. Судом не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі вищевказаного, керуючись ст.ст.10,60,61,212,215 ЦПК України, ст.377 ЦК України, ст.ст.120,140 ЗК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до Ізмаїльської міської ради Одеської області про припинення права власності на земельну ділянку - задовольнити.

Припинити за ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку площею 0,0662 га за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 5110600000:01:038:0040.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С.М.Пепеляшков

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.11.2014
Оприлюднено03.12.2014
Номер документу41608249
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —500/6325/14-ц

Рішення від 19.11.2014

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пепеляшков С. М.

Ухвала від 25.09.2014

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пепеляшков С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні