Рішення
від 25.11.2014 по справі 910/21503/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/21503/14 25.11.14

За позовом омунального підприємства по утриманню житлового господарства Дніпровського району м. Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рест-клуб"

про стягнення 49 875,54 грн.

Суддя: Домнічева І.О.

Представники сторін:

від позивача: Зацепін С.С. - за дов.

від відповідача: не з'явились

.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство по утриманню житлового господарства Дніпровського району м. Києва звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рест-клуб" про стягнення 49 875,54 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.10.2014 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 28.10.2014 р.

27.10.14р. через відділ діловодства суду позивачем подано додаткові матеріали на виконання вимог ухвали суду.

28.10.14р. через відділ діловодства суду позивачем подано додаткові матеріали на виконання вимог ухвали суду.

28.10.14р. через відділ діловодства суду відповідачем подано пояснення по справі, відповідно до яких відповідач визнав суму основного боргу та просив розстрочити суму заборгованості.

На підставі ст.77 ГПК України, в судовому засіданні 28.10.14р. оголошено перерву до 25.11.14р.

В судовому засіданні 25.11.14 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, заслухавши представника позивача, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Між Комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Дніпровського району м. Києва (далі - Позивач, підприємство) та Комунальним підприємством з обмеженою відповідальністю «Рест-клуб» (далі - Відповідач) був укладений Договір про надання послуг № 541/421 від 01.09.2010 (надалі-договір).

Відповідно до п. 1.1 зазначеного договору позивач на підставі укладених договорів з виробниками і постачальниками комунальних послуг зобов'язується: транспортувати по внутрішньобудинкових мережах споживачу, що є власником нежилого приміщення, загальною площею 395,90 кв.м. за адресою м.Київ, бул. Давидова,1/5, згідно договору купівлі-продажу, комунальні послуги.

Згідно п. 2.2. зазначеного договору відповідач повинен до 10-го числа поточного місяця зобов'язаний сплатити рахунки за комунальні послуги минулого місяця.

Відповідно до Розрахунку комунальних послуг (додаток № 1 Договору) відповідачу надаються комунальні послуги з центрального опалення, гарячого водопостачання та холодної води на підігрів.

Відповідно до п. 3.1.7 договору № 541/421 позивач припиняє нарахування платежів за договором в цілому з дати складання акту прийому-передачі приміщення.

Відповідно до п. 5.5. договору про надання послуг встановлений строк дії договору з 01.09.2010 року по 01.09.2015 року.

Як вбачається з матеріалів справи, за період з 01.12.2012р. по 30.09.2014р. у відповідача виникла заборгованість за спожиті послуги на загальну суму 44 059,15 грн. а саме:

- з центрального опалення у розмірі 21 715,01 грн. за період з 01.12.2012р. по 30.09.2014р..;

- з гарячого водопостачання у розмірі 21 104,86 грн. за період з 01.12.2012р. по 30.09.2014р.;

- з холодної води на підігрів у розмірі 1786,70 грн. за період з 01.12.2012р. по 30.09.2014р.

Відповідачем у поданих поясненнях на позовну заяву борг за комунальні послуги на загальну суму 49 875,54 грн. визнається у повному обсязі.

Згідно з ч.1 статті 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до статті 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно до статті 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки, та в порядку, що встановлені договором.

Частиною 1 ст. 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується на Конституції України і складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цього Закону та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Правовідносини, які виникли між сторонами, у тому числі їх права та обов'язки, порядок розрахунків, підстави та розмір відповідальності, регулюються цивільним законодавством України, Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005р. № 630 із змінами та доповненнями, закріпленими постановою Кабінету міністрів України від 03.09.2009р. № 933, іншими нормативними актами, а також умовами укладеного договору.

Ці Правила регулюють відносини між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг (виконавцем), і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (споживачем).

Закон України «Про житлово-комунальні» послуги визначає основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання -житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов'язки. Предметом регулювання цього Закону є правовідносини, що виникають між виробниками, виконавцями, споживачами у процесі створення, надання та споживання житлово-комунальних послуг (ст. З Закону). Відповідно до зазначеного Закону (ст. 1), споживачем є фізична або юридична особа, яка споживає або має намір споживати комунальні послуги.

Зазначена норма кореспондується ст. 1 Закону України «Про теплопостачання»: споживач теплової енергії - фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» закріплює обов'язок (п.1 ч. 3 ст.20) саме споживача укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. Обов'язком споживача за даним Законом є оплата комунальних послуг у терміни, встановлені договором або законом (п.5 ч.3 ст.20), a y разі несвоєчасного здійснення зазначених платежів сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах (п. 10 ч.3. ст.20 Закону).

Закон України «Про теплопостачання» (ст. 24) визначає обов'язок споживача своєчасно укласти договір на постачання теплової енергії та статею 19 зазначеного закону закріплений обов"язок споживача щомісячно здійснювати оплату за фактично отриману теплову енергію.

Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення регулюють відносини між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг (виконавцем), і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (споживачем).

Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, зокрема пунктом 18, закріплено, що розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк. За несвоєчасну оплату послуг споживач сплачує пеню в установлені законом або договором прах (п.23 Правил).

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання [будинкових територій» від 20 травня 1999р. № 686-XIV, суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують нежилі будинки і приміщення, належні їм на праві власності орендовані ними на підставі договору, для провадження цієї діяльності: сплачують комунальні послуги за тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання та пропорційну частку витрат на утримання

За приписами ст. 25 ЗУ «Про теплопостачання» основними обов'язками споживача теплової енергії є, зокрема, додержання вимог договору та нормативно правових актів, забезпечення безпечної експлуатації систем теплоспоживання.

Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За приписами ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунку, наданого позивачем та що не заперечується відповідачем за порушення встановленого договором строку оплати відповідач має сплатити 4 222,02 грн. інфляційних, 1 594,37 грн. 3 % річних.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги про стягнення з відповідача 44 059,15 грн. заборгованості, 4 222,02 грн. інфляційних, 1 594,37 грн. 3 % річних, обґрунтованими підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до пояснення по справі відповідач просить розстрочити виконання рішення суду з терміном погашення до 01.04.2015р.

Обґрунтовуючи подане клопотання відповідач посилається на те, що оплата за надані послуги своєчасно не вносилася у зв'язку з тимчасовими фінансовими труднощами на підприємстві, звідки і виникла заборгованість з плати за комунальні послуги.

Відповідно до ст. 121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони господарський суд, який видав виконавчий документ, у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 83 Господарського процесуального кодексу господарський суд, приймаючи рішення має право відстрочити або розстрочити виконання рішення. Зважаючи на важке фінансове становище та специфіку роботи Відповідача, суд вважає доцільне задовольнити клопотання та розстрочити виконання рішення з терміном погашення до 01.04.2015р.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 4 3 , 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "РЕСТ-КЛУБ" (02154, м.Київ, бул.Давидова, 1/5, ідентифікаційний код 21554375) на користь комунального підприємства по утриманню житлового господарства Дніпровського району м.Києва (02002, м.Київ, вул. Челябінська, 9-Г, ідентифікаційний код 03366612) основного боргу в розмірі 44 059 (сорок чотири тисячі п'ятдесят дев'ять) грн. 15 коп., 3 % річних в розмірі 1594 (одну тисячу п'ятсот дев'яносто чотири) грн. 56 коп., інфляційні втрати в розмірі 4 222 (чотири тисячі двісті двадцять дві) грн. 02 коп., 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору.

3. розстрочивши виконання рішення наступним чином:

- до 25.12.2014р. сплатити - 20 000,00 грн.;

- до 25.01.2015р. сплатити - 10 000,00 грн.;

- до 25.02.2015р. сплатити - 10 000,00 грн.;

- до 31.03.2015р. сплатити - 9 875, 54 грн.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 26.11.14р.

Суддя І.О.Домнічева

Дата ухвалення рішення25.11.2014
Оприлюднено03.12.2014
Номер документу41648871
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 49 875,54 грн

Судовий реєстр по справі —910/21503/14

Рішення від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 09.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні