Рішення
від 01.12.2014 по справі 916/3969/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" грудня 2014 р.Справа № 916/3969/14

За позовом : Ізмаїльського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Ізмаїльської міської ради;

До відповідача : Малого приватного підприємства „Космет-П"

про внесення змін до договору оренди землі

Суддя Оборотова О.Ю.

За участю представників:

Від прокуратури: Незовибатько О.В. на підставі посвідчення; Петрова Г.В. посвідчення №029770 від 20.10.2014р.

від позивача Ізмаїльської міської ради: Зятькова К.Б.- довіреність від 08.10.14р.;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ: Ізмаїльський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Ізмаїльської міської ради звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою до Малого приватного підприємства „Космет-П" про внесення змін до Договору оренди земельної ділянки від 03.05.2007р., зареєстрованого в Одеській регіональній філії державного підприємства „Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 20.07.2007р. № 040750700028, яким Ізмаїльською міською радою передано Малому приватному підприємству „Космет-П" земельну ділянку площею 0,3252 га., яка знаходиться в місті Ізмаїлі, вул. Гаврила Музиченка, 31, а саме просить суд:

- викласти пункт 2.2 в наступній редакції: „Нормативна грошова оцінка земельної ділянки складає 2 871 060,72 грн."

- викласти пункт 4.2. в наступній редакції: „За користування земельною ділянкою Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату в розмірі - 3% від нормативної грошової оцінки землі на відповідний період оплати."

- викласти пункт 4.5 в наступній редакції: „Всі розрахунки за договором оренди земельної ділянки здійснюються в грошовій формі (безготівковій) шляхом перерахування „Орендарем" суми орендної плати на розрахунковий рахунок бюджету м. Ізмаїл".

Ухвалою господарського суду Одеської області від 01.10.2014 року порушено провадження за даним позовом у справі № 916/3969/14.

Представник відповідача у судові засідання не з'являвся та витребувані судом документи не надав, у зв'язку з чим справа розглядається за наявними в ній матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

У судовому засіданні 01.12.2014р. після виходу судді з нарадчої кімнати було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника прокуратури та представника позивача, суд встановив:

Проведеною Ізмаїльською міжрайонною прокуратурою перевіркою за заверненням Ізмаїльської міської ради Одеської області встановлено, що 03.05.2007р. на підставі рішення Ізмаїльської міської ради Одеської області №296-V від 03.11.2006р., між Ізмаїльською міською радою та Малим приватним підприємством „Космет-П" укладено Договір оренди земельної ділянки, та зареєстровано в Одеської регіональної філії державного підприємства „Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 20.07.2007р. № 040750700028.

Відповідно до умов Договору оренди від 20.07.2007р. орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне володіння та користування, земельну ділянку не сільськогосподарського призначення загальною площею 0,3252 га, яка знаходиться в місті Ізмаїл, вул Г. Музиченка, 31, на 25 років.

Відповідно до п. 2.2 Договору оренди від 20.07.2007р. нормативно грошова оцінка земельної ділянки на момент підписання цього договору становить 527 222 грн.

Відповідно до п.п. 4.2, 4.3., 4.4 Договору оренди від 20.07.2007р. за користування земельною ділянкою орендар сплачує орендодавцю орендну плату у наступному розмірі 1,5% від нормативної грошової оцінки землі в рік з щорічним збільшенням на 0,05%. Податок на додану вартість оплачується орендарем у відповідності з чинним законодавством України. Орендна плата вноситься щомісячно не пізніше 20 числа кожного місяця наступного за звітним.

Частиною першою статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, зокрема, з договорів та інших правочинів.

Згідно із частиною першою статті 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Частинами першою, другою, третьою статті 21 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.1998 № 161-XIV, з наступними змінами і доповненнями, передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Частиною п'ятою статті 5, частинами першою, третьою статті 23 Закону України "Про оцінку земель" від 11.12.2003 № 1378-IV, з наступними змінами та доповненнями, встановлено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Технічна документація з бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Рішенням Ізмаїльської міської ради "Про встановлення розміру орендної плати для субєктів господарської діяльності, з якими укладено договори оренди землі, розмір орендноїх плати за якими менший трьох відсотків від нормативної грошової оцінки земелі" від 31.01.2013 № 2796-VI, затверджено нормативну грошову оцінку земель м. Ізмаїл в розмрі 3 (трьох) відсотків від нормативної грошової оцінки земелі, яка відповідно до п. 6 рішення вводиться в дію з 01.01.2013р.

Згідно із Витягом з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель м. Ізмаїл, нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 0,3252 кв. м., наданої у користування відповідачу, яка знаходиться в м. Ізмаїл, вул Г. Музиченка, 31, становить 2 871 060,72грн.

Ст. 30 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

03.07.2013р. від КП «ІМБТІ» був отриманий лист №824, відповідно до якого МПП „Космет-П" є власником нерухомого майна за адресою орендованої земельної ділянки - вул Г. Музтченка, 31.

09.04.2014р. МПП „Космет-П" булла направлена пропозиція про укладення угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України, зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Відповідно до вимог ст.ст.32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

За при приписами ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, як обґрунтовані, підтверджені належними доказами та наявними матеріалами справи.

Відповідно до частини третьої статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 33,34,43,44-49,50,75,82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Внести зміни до Договору оренди земельної ділянки площею 0,3252 га, від 03.05.2007р., яка знаходиться у м. Ізмаїлі вул Гаврила Музиченка, 31, зареєстрованому в Одеській регіональній філії державного підприємства „Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 20.07.2007р. за №040750700028, про зміну розміру орендної плати:

- викласти пункт 2.2 в наступній редакції: „Нормативна грошова оцінка земельної ділянки складає 2 871 060,72 грн."

- викласти пункт 4.2. в наступній редакції: „За користування земельною ділянкою Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату в розмірі - 3% від нормативної грошової оцінки землі на відповідний період оплати."

- викласти пункт 4.5 в наступній редакції: „Всі розрахунки за договором оренди земельної ділянки здійснюються в грошовій формі (безготівковій) шляхом перерахування „Орендарем" суми орендної плати на розрахунковий рахунок бюджету м. Ізмаїл".

3. Стягнути з Малого приватного підприємства „Космет-П" (68000, м. Ізмаїл, вул Гоголя, 3-а, код 25413832) на користь державного бюджету України (р/р 31210206783008 одержувач ГУ ДКСУ в Одеській області, банк одержувача ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, код ЄДРПОУ 37607526, код бюджетної класифікації 22030001) - 1218грн. сума судового збору.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О.Ю. Оборотова

Повне рішення складено 02 грудня 2014 р.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення01.12.2014
Оприлюднено03.12.2014
Номер документу41650491
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3969/14

Рішення від 01.12.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Ухвала від 12.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні