Рішення
від 28.11.2014 по справі 542/1721/14-ц
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 листопада 2014 року Справа 542/1721/14-ц

Провадження № 2/542/856/14

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Стрельченко Т.Г.,

при секретарі - Коркішко А.М.,

представника позивача - адвоката ОСОБА_1,

представника відповідача - Коба В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Нові Санжари справу за позовом ОСОБА_3 до Головного управління Держземагенства у Полтавській області, Галущиногреблянської сільської ради про надання земельної ділянки із земель державної власності, -

встановив:

Позивачка ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до Головного управління Держземагенства у Полтавській області, Галущиногреблянської сільської ради в якому просила зобов'язати відповідачів надати земельну ділянку із земель державної власності.

Позов обґрунтовувала тим, що відповідно до рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 09.06.2010 року до неї перейшло право на земельну частку (пай) розміром 4,15 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості.

Маючи намір оформити право власності на земельну ділянку та визначити її межі в натурі, позивачка зверталася до відповідачів з заявами, але їй було повідомлено, що земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту, відноситься до земель державної власності, у зв'язку з чим у неї виникли труднощі з її виділом. З метою захисту своїх порушених прав звернулася до суду.

Позивач, будучи належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутності.

Представник позивача позов підтримала.

Представник Головного управління Держземагенства у Полтавській області, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляд справи , в судове засідання не з'явився, заперечень на позов не надав..

Представник Галущиногреблянської сільської ради Новосанжарського району позов визнає.

Суд заслухавши сторони, оцінивши надані докази ґрунтуючись на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому їх дослідженні, прийшов до наступного.

Судом встановлено, що на підставі рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 09.06.2010 року за ОСОБА_4 було визнано право на земельну частку (пай) розміром 4,15 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості, яка розташована в с.Галущина Гребля, Новосанжарського району, Полтавської області (а.с.14).

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, земельній ділянці площею 4,15 га. було присвоєно кадастровий номер №5323480900:00:004:0014, виготовлено кадастровий план, та визначено, що вона відноситься до земель державної власності (а.с.8-11).

Частина 4 статті 122 Земельного кодексу України передбачає, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальним принципами міжнародного права.

Дослідивши всі обставини справи, суд приходить до висновку про «законні сподівання» ОСОБА_4 на отримання у власність земельної ділянки на підставі рішення суду яке набрало законної сили, що співвідноситься з висновками Європейського суду з прав людини у справі «Стретч проти Сполученого Королівства» від 24 липня 2003 року.

Таким чином, встановивши, що земельна ділянка, яка має бути відведена позивачці знаходиться у державній власності, та виходячи з повноважень головного управління Держземагенства у Полтавській області, суд приходить до висновку про правомірність вимог ОСОБА_3 та задоволення позову.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. ст.ст. 3, 15, ч.1 ст. 114, 208, 213, 215, 218, 221 ЦПК України, ст.ст. 122, 116 Земельного кодексу України, суддя, -

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_3 до Головного управління Держземагенства у Полтавській області, Галущиногреблянської сільської ради про надання земельної ділянки із земель державної власності задовольнити.

Зобов'язати Головне управління Держземагенства у Полтавській області надати ОСОБА_3 земельну ділянку площею 4,15 га., якій присвоєно кадастровий номер №5323480900:00:004:0014 із земель державної власності Галущеногреблянської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя /підпис/

Відповідає оригіналу

Голова Новосанжарського районного суду

Полтавської області Т.Г.Стрельченко

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.11.2014
Оприлюднено05.12.2014
Номер документу41653387
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —542/1721/14-ц

Рішення від 28.11.2014

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Т. Г.

Рішення від 28.11.2014

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Т. Г.

Ухвала від 30.10.2014

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні