Постанова
від 01.12.2014 по справі 815/6239/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6239/14

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2014 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

оловуючого - судді Андрухіва В.В.

при секретарі Белан М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Одесі справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, -

ВСТАНОВИВ:

04 листопада 2014 року Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області звернулося до суду з позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1732,80 грн., обґрунтовуючи свої вимоги тим, що відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ст. 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058) та Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" від 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за звітний місяць не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення даного місяця. Проте, ФОП ОСОБА_1 страхові внески за 2010 рік до управління Пенсійного фонду України у повному обсязі не сплатила і згідно картки особового рахунку страхувальника має заборгованість в сумі 1732,80 грн., що є недоїмкою по страховим внескам. Відповідачу були направлені вимоги № Ф-930 від 23.02.2011 року, № Ф-929 від 23.02.2011 року про сплату недоїмки зі страхових внесків. Однак до теперішнього часу заборгованість не погашена.

Представник позивача до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку, надав заяву, згідно якої просив розглядати справу за відсутності представника позивача, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився без поважних причин, був повідомлений належним чином про дату, час та місце судового засідання, тому згідно ч.4 ст.128 КАС України суд ухвалив про розгляд справи за відсутності відповідача за наявними у справі доказами.

Згідно до приписів ч.1 ст.41 КАС України, справа розглядається за відсутності представників сторін без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до пункту 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює, зокрема, керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків.

Згідно з пунктом 1.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002р. № 8-2 (далі - Положення про управління Пенсійного фонду), управління у районах, містах і районах у містах (далі - Управління) є органами Пенсійного фонду, підвідомчими відповідно Головним управлінням цього Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему органів Пенсійного фонду.

Відповідно до підпункту 6 пункту 2.2 Положення про управління Пенсійного фонду України відповідно до покладених на нього завдань контролює надходження страхових внесків на інших платежів до Пенсійного фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати страхових внесків, цільового використання коштів Пенсійного фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Відповідно до п.1 ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальниками відповідно до цього Закону є: роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Відповідно до п.3 ст.11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), та члени сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Судом встановлено, що відповідно до ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" ФОП ОСОБА_1 є платником страхових внесків і зареєстрована в Управлінні Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області.

Частиною 6 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Як вбачається з картки особового рахунку відповідача за період з 01.01.2010 року по 01.10.2014 року заборгованість фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування складає 1732,80 грн.

Згідно ч.2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції, чинній до 01.01.2011 року) суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальниками, вважаються недоїмкою. Частиною 3 ст.106 вказаного Закону (в редакції, чинній до 01.01.2011 року) передбачено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Також зазначеною нормою передбачено право страхувальників на узгодження вимоги з органом Пенсійного фонду або її оскарження у судовому порядку.

На виконання зазначеної норми Закону, Управлінням Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області направлено вимоги № Ф-930 від 23.02.2011 року на суму 878,34 грн., № Ф-929 від 23.02.2011 року на суму 854,46 грн., які відповідач отримала 23.02.2011 року, що підтверджується підписами відповідача у зазначених вимогах.

Відповідно до ч.15 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" строк давності щодо стягнення недоїмки не застосовується.

Згідно ч.12 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника. У разі наявності у платника страхових внесків одночасно із зобов'язаннями із сплати страхових внесків зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, зобов'язання із сплати страхових внесків виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань щодо виплати заробітної плати (доходу).

Судом встановлено, що на момент розгляду справи заборгованість ФОП ОСОБА_1 перед Управлінням Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області у сумі 1732,80 грн. не сплачена.

Пунктом 7 частини 1 статті 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено право виконавчої дирекції Пенсійного фонду та її територіальних органів щодо стягнення з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням наданих доказів та встановлених у судовому засіданні фактів, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача-суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7-9, 11, 86, 159-163 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області - задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1732,80 грн. (одна тисяча сімсот тридцять дві гривні 80 копійок) на р/р 25607301014013 у філії - Одеське обласне управління АТ "Ощадбанк" ТВБВ № 10015/0412, МФО 328845, код за ЄДРПОУ 20994830.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції з одночасним надісланням її копії до суду апеляційної інстанції - протягом 10 днів з дня проголошення постанови, а у разі застосування судом ч.3 ст.160 КАС України, - протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили у разі неподання апеляційної скарги у 10-денний строк з дня отримання копії постанови. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст постанови виготовлено суддею 01 грудня 2014 року.

Суддя: В.В.Андрухів

задовольнити повністю.

01 грудня 2014 року.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.12.2014
Оприлюднено08.12.2014
Номер документу41673101
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6239/14

Ухвала від 16.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

Постанова від 01.12.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

Ухвала від 06.11.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

Ухвала від 06.11.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні