Рішення
від 08.07.2009 по справі 18/158пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/158пд

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

08.07.09 р.                                                                                                       Справа № 18/158пд                               

за  позовом: Приватного підприємства “Індустріальна комерційна фірма “Геоніка” м. Донецьк

до відповідача: Новокатеринівської сільської Ради Старобешевського району Донецької області

про  зміну умов договору

Суддя господарського суду Донецької області        О.В.Овсяннікова            

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу за участю  представників сторін:

від позивача: Березіна Ю.П. – дов.

від відповідача: Мясоєдова О.Д. – голова сільської Ради.

             Приватне підприємство “Індустріальна комерційна фірма “Геоніка”  м. Донецьк звернулось з позовом про внесення змін в договір підряду                  № 1 – н від 17.03.2008 р., укладеного з Новокатериніською  сільською Радою (у подальшому – Сільрада).

         Підставою для внесення змін з'явилось те, що у відповідача відсутні грошові кошти для проведення розрахунків.

         Відповідач заперечень проти позову не висунув.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши доводи та пояснення представників сторін, суд встановив наступне.

17.03.2008 р. сторонами був укладений договір підряду № 1 – н, згідно з яким Замовник (відповідач) доручив, а Підрядник (позивач) зобов'язався по завданню Замовника виконати демонтаж будівель і споруд власними силами і за власні кошти.

Вартість робіт узгоджена сторонами у п. 3.1 договору і становить 52534,80 грн.

Строк дії договору встановлений з моменту його підписання і до повного виконання сторонами  взятих на себе зобов'язань.

В пункті 5.1 договору сторони обумовили порядок і строки оплати робіт, а саме:

        – Замовник здійснює остаточні розрахунки з Підрядником за виконану роботу відповідно до п. 1.1 договору,  після підписання акту прийомки робіт ф. 2 Замовником і Підрядником та пред'явлення йому рахунку, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Підрядника на протязі 5 – ти банківських днів.

Враховуючи, що бюджет Сільради не має необхідних коштів для проведення розрахунків за виконані роботи, позивач просить суд внести зміни у цей пункт договору і викласти його у наступній редакції:

“Замовник” виконує розрахунок з “Підрядником” за виконану роботу, після підписання сторонами акту приймання виконаних робіт (форма 2) шляхом передання “Підряднику” у власність будівельних матеріалів, отриманих у результаті демонтажу. Вартість будівельних матеріалів визначається експертом”.

В порядку досудового врегулювання спору позивач звертався до відповідача з відповідною пропозицією, але згоди не отримав у зв'язку з відсутністю у штаті Сільради юриста.

Суд вважає, що внесення змін у договір у частині проведення розрахунків за виконані роботи є цілком обґрунтованим з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, закону.

Відповідач підтвердив свою фінансову неспроможність провести розрахунки за виконані роботи грошовими коштами, як то передбачено умовами договору.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Ст. 652 Цивільного кодексу передбачає, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувались при укладенні договору, договір може бути змінений.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінились настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не укладали б договір або уклали б його на інших умовах.

Враховуючи, що під час укладення договору кризових явищ в Україні не спостерігалось і бюджети усіх рівнів виконувались, Замовник при укладенні договору був платоспроможним, тому умови договору щодо оплати робіт базувались на його впевненості розрахуватися грошовими коштами, які мали надійти до бюджету Сільради.

Після змін, які відбулись в економіці країни і фінансовій кризі, яка торкнулась бюджетів усіх рівнів, Сільрада стала неспроможна розрахуватися по своїм зобов'язанням.

Беручи до уваги викладене і з метою забезпечення виконання сторонами своїх зобов'язань, суд вважає за доцільне внести зміни в п. 5.1 договора № 1 – н від 17.03.2008 р.

 Керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 82, 84–85 Господарського процесуального кодексу України, на підставі ст.ст. 526, 652  Цивільного кодексу України, суд, –

                                         

В И Р І Ш И В :

           Позовні вимоги Приватного підприємства “Індустріальна комерційна фірма “Геоніка” м. Донецьк до Новокатеринівської сільської Ради Старобешевського району Донецької області про зміну умов договору – задовольнити.

          Внести зміни в п. 5.1 договора підряда № 1 – н від 17.03.2008 р. і викласти його у наступній редакції:

          “5.1. “Замовник” виконує розрахунок з “Підрядником” за виконану роботу, після підписання сторонами акту приймання виконаних робіт (форма 2) шляхом передання “Підряднику” у власність будівельних матеріалів, отриманих у результаті демонтажу. Вартість будівельних матеріалів визначається експертом”.

         Стягнути з Новокатеринівської сільської Ради Старобешевського району Донецької області (вул. Леніна, с. Новокатеринівка, Старобешевський район, Донецька область, 87240, т/р 35421002002234 в ГУ ДКУ в Донецькій області, МФО 834016, код ЄДРПОУ 05419933) на користь Приватного підприємства “Індустріальна комерційна фірма “Геоніка” м. Донецьк (вул. Незалежності будинок 8, м. Донецьк, 83092, т/р 26003111091 у ВАТ “Райффайзен банк Аваль”, МФО 380805, код ЄДРПОУ 33912873) 85,00 грн. державного мита та 312,50 грн. витрат за інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.

                                

Рішення оголошено 08.07.2009 р. і набирає законної сили через десять днів.

          

               Суддя                                                                                                            Овсяннікова О.В.                               

Дата ухвалення рішення08.07.2009
Оприлюднено01.08.2009
Номер документу4172193
СудочинствоГосподарське
Суть зміну умов договору

Судовий реєстр по справі —18/158пд

Рішення від 08.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 11.11.2008

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 04.11.2008

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 12.09.2008

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні