Ухвала
від 24.06.2009 по справі 20/127-09-2638
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/127-09-2638

             

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"24" червня 2009 р. Справа  № 20/127-09-2638

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго”

до відповідача: Одеської державної академії холоду

про визнання права власності та усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Щавинська Ю.М.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Одеської державної академії холоду, в якій просить визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” право власності на нежитлову будівлю гідроелектростанції, що знаходиться за адресою: Одеська область, Савранський район, Савранська селищна рада, комплекс будівель та споруд № 1, згідно з технічним паспортом  КП „Савранське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості" від 07.04.2009 року та усунути Товариству з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” перешкоди у користуванні нежитловою будівлею гідроелектростанції, що знаходиться за адресою: Одеська область,  Савранський район, Савранська селищна рада, комплекс будівель та споруд № 1, зі сторони Одеської державної академії холоду.

Одночасно із позовною заявою позивачем –Товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” подано клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони Одеській державній академії холоду та будь-яким іншим особам здійснювати будь-які дії, які направлені на перешкоджання господарській діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго”, в тому числі проводити будь-які підготовчі роботи, а також дії з реконструкції, капітального ремонту, добудови, перебудови, демонтажу та переобладнання будівлі гідроелектростанції, що розташована за адресою: Одеська область, Савранський район, Савранська селищна рада, комплекс будівель та споруд №1.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову позивач посилається на те, що оскільки спірна будівля гідроелектростанції була придбана позивачем у власність з метою її відновлення, реконструкції та налагоджування її роботи за цільовим призначенням, а умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення, то позивач вважає, що в даному випадку імовірні утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів, так як вказана будівля потребує постійного обслуговування, капітального ремонту та реконструкції, без яких її буде значно пошкоджено, у разі перешкоджання господарській діяльності позивача зі сторони відповідача будівля гідроелектростанції прийде до занепаду або взагалі її буде знищено. Вищевказані заходи запобігатимуть порушенню прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу, оскільки будівля ГЕС, яка за своєю суттю є фактично стратегічним об'єктом, не тільки для Савранського району, а і для усієї Одеської області, та наслідки нездійснення у ній господарської діяльності можуть бути жахливими для територіальної громади Одеської області.

Необхідність звернення з зазначеним клопотанням позивач обґрунтовує також тим, що на цей час будівля ГЕС знаходиться в такому стані, який потребує негайного ремонту та ретельного досліду за станом будівлі. Крім зазначеного, є відомості, що невідомі особи займаються розчищенням майна будівлі ГЕС.

Відповідно до ст. 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Відповідно до п. 2, 3 ч. 1 ст. 67 ГПК України позов забезпечується, зокрема, шляхом заборони відповідачеві вчиняти певні дії та забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору.

Згідно Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 30.12.2008 року за № 5-05/759, заява про вжиття заходів до забезпечення позову повинна бути обґрунтована з поданням належних і допустимих доказів, що підтверджують можливість виникнення в подальшому ускладнень у виконанні судового рішення.

Господарський суд повинен оцінити, наскільки конкретний захід, який пропонується вжити, пов'язаний з предметом спору, співрозмірний позовній вимозі і яким чином цей захід забезпечуватиме фактичну реалізацію мети його вжиття.

З урахуванням наведених у зазначеному клопотанні та обґрунтуванні до нього доводів утруднення виконання рішення господарського суду в разі невжиття такого заходу, суд вважає вимоги позивача про заборону Одеській державній академії холоду та будь-яким іншим особам здійснювати будь-які дії, які направлені на перешкоджання господарській діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго”, в тому числі проводити будь-які підготовчі роботи, а також дії з реконструкції, капітального ремонту, добудови, перебудови, демонтажу та переобладнання будівлі гідроелектростанції, що розташована за адресою: Одеська область, Савранський район, Савранська селищна рада, комплекс будівель та споруд №1, до розгляду спору по суті, обґрунтованими та адекватними.

Вирішуючи питання про вжиття означеного заходу, суд виходить з наявності зв'язку між зазначеним заходом та предметом позовної вимоги, співрозмірності заходу позовній вимозі та імовірності утруднення виконання рішення господарського суду в разі невжиття такого заходу.

Як вбачається з позовної заяви, Товариство з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” експлуатує спірний об'єкт –нежитлову будівлю гідроелектростанції, що знаходиться за адресою: Одеська область, Савранський район, Савранська селищна рада, комплекс будівель та споруд № 1, на підставі договору купівлі-продажу від 13.03.2009 року, посвідченого нотаріально та зареєстрованого за реєстровим № 591. Право власності за позивачем на зазначену будівлю відповідно до витягу від 07.04.2009 року зареєстровано у встановленому законом порядку КП „Савранське бюро технічної інвентаризації” в книзі              № 22-стр. 237 за № 150.

Відповідно до Статуту позивача Товариство з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” є підприємством, предметом діяльності якого, в числі іншого, є виробництво, передача, розподілення та постачання електроенергії, та, як зазначається позивачем, будівля гідроелектростанції була придбана позивачем саме з метою її відновлення, реконструкції та налагоджування її роботи за цільовим призначенням.

Суд вважає, що оскільки будівля ГЕС, яка є стратегічним об'єктом Савранського району та Одеської області, то при відсутності заборони  відповідачеві та іншим особам здійснювати будь-які дії, які направлені на перешкоджання господарській діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” щодо її відновлення, реконструкції та налагоджування її роботи за цільовим призначенням може призвести до значного погіршення спірного майна, разом з тим, внаслідок вжиття означених заходів забезпечення позову відповідач не зазнає жодних майнових наслідків, пов'язаних зі своєю господарською діяльністю.

Крім того, оскільки зазначені заходи вживаються судом як засіб до забезпечення позову, тобто виключно до розгляду спору по суті, суд вважає не порушеними інтереси сторін.

З урахуванням вищенаведеного, суд вважає клопотання позивача обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 66, п. 2, 3  ч. 1 ст. 67, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову задовольнити.

2. Заборонити Одеській державній академії холоду (65082, м. Одеса, вул. Дворянська, 1/3, код ЄДРПОУ 02071085) та будь-яким іншим особам здійснювати будь-які дії, які направлені   на   перешкоджання   господарській   діяльності   Товариства   з   обмеженою відповідальністю „Компанія Гідроенерго” (83096, Донецька область, м. Донецьк,                       вул. Куйбишева, 131, код ЄДРПОУ 36381069), в тому числі проводити будь-які підготовчі роботи, а також дії з   реконструкції, капітального ремонту, добудови, перебудови, демонтажу та переобладнання будівлі гідроелектростанції, що розташована за адресою: Одеська область, Савранський район, Савранська селищна рада, комплекс будівель та споруд №1, до вирішення спору по суті.  

Ухвала набирає законної сили з 24.06.2009 року.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Ухвала дійсна для пред'явлення державному виконавцю протягом трьох років відповідно до ст. 21 Закону України "Про виконавче провадження"

 

Суддя                                                                                 Щавинська Ю.М.

 

Дата ухвалення рішення24.06.2009
Оприлюднено01.08.2009
Номер документу4172695
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/127-09-2638

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 24.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні