Постанова
від 02.12.2014 по справі 823/3437/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2014 року справа № 823/3437/14

                                                                      м. Черкаси

11 год. 25 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Паламар П.Г.,

при секретарі Овсієнко О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Інко»,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області (далі - позивач) звернулася до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Інко» (далі - відповідач), що не пов'язане з банкрутством.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач не подає документів фінансової звітності та податкових декларацій до органів державної податкової служби у встановлені законодавством терміни.

Представник позивача не прибув у судове засідання, проте 19 листопада 2014 року надав суду клопотання про розгляд справи без своєї участі, а також про те, що позовні вимоги підтримує та просить суд позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, заперечення на позовну заяву не надав, хоча належним чином повідомлявся судом про день та час судового розгляду справи.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Законом, що регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб – підприємців, є Закон України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” (далі – Закон № 755-IV).

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону № 755-IV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідач зареєстрований, як юридична особа 07.11.2001 у Черкаському міськвиконкомі, ідентифікаційний код 31701384 та з 08.11.2011 перебуває на обліку в ДПІ у м. Черкасах.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, порядок їх адміністрування, платників, їх права та обов'язки, компетенція контролюючих органів, їх повноваження та обов'язки, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюється Податковим кодексом України, Господарським кодексом України та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Відповідно до п. 20.1.12. ст.20.1. Податкового кодексу України у випадках, встановлених законом, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно зі статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду.

Пунктом 16.1.3 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Враховуючи, що судом встановлено, що відповідач не подавав звітності більше одного року, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ст. 38 Закону № 755-IV державна реєстрація припинення юридичної особи проводиться у разі постановлення судового рішення про припинення юридичної особи. При цьому, однією з підстав для постановлення такого рішення є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом встановлено, що відповідач подав останню звітність до органів державної податкової служби 21.01.2013, що підтверджується податковою декларацією з податку на прибуток підприємств, що суперечить вимогам п.п.16.1.3, п.п.16.1.1, п.п.16.1.2 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України.

Згідно довідки ДПІ у м. Черкасах № 34613/23-01-25-0127 від 21.10.2014 заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня.

Судові витрати з відповідача не стягуються, оскільки згідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 – 163 КАС України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю “Будівельна компанія “Інко”, зареєстрованого 07.11.2001, ідентифікаційний код 31701384.

Копію цієї постанови направити до реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області для виконання обов'язків визначених Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку ст. 186 КАС України.

Суддя П.Г. Паламар

Повний текст постанови виготовлений 04 грудня 2014 року.

Дата ухвалення рішення02.12.2014
Оприлюднено09.12.2014

Судовий реєстр по справі —823/3437/14

Ухвала від 24.11.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Постанова від 02.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 13.11.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні