Вирок
від 04.12.2014 по справі 524/10551/14-к
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/10551/14-к

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2014 року

Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі:

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32014000000000090 від 29.09.2014 року про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Світловодськ Кіровоградської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, раніше не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Згідно обвинувального акта, ОСОБА_4 обвинувачується у тому, що він, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення господарської (підприємницької) діяльності, порядок державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності і права власності, діючи за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, за грошову винагороду, вирішив вчинити повторно фіктивне підприємництво, тобто реєстрацією суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою у групі з невстановленими особами, не маючи наміру здійснювати діяльність, пов`язану з виробництвом, продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг, в порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності та з метою прикриття незаконної діяльності, упродовж листопада 2011 жовтня 2013 років, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, зареєстрував суб`єкти підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Салкон-2012» (код 37996449), ТОВ «Інтербуд-Центр» (код 38950646), ТОВ «Будресурс-К» (код 38688468), ТОВ «Санжарк» (код 38317325) за наступних обставинах.

Так, упродовж листопада 2011 жовтня 2013 років ОСОБА_4 на пропозицію невстановленими слідством особами, за грошову винагороду, погодився на участь у реєстрації підприємств, для чого знаходячись в м. Києві у нотаріуса та банківській установі підписав документи, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів. Невстановлені слідством особи склали документи, необхідні для реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності в державних органах, з метою прикриття незаконної діяльності, тобто створення видимості законності і невикриття для правоохоронних органів осіб, які фактично її проводили на підставі підроблених документів.

23.11.2011 року ОСОБА_4 , достовірно знаючи про відсутність у нього майна, а також фінансових можливостей для проведення господарської діяльності (придбання товару, оренди офісного та складського приміщень тощо), діючи згідно раніше досягнутої домовленності, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, виконуючи відведену йому роль у реєстрації підприємства з метою прикриття незаконної діяльності, на прохання невстановленої особи, за грошову винагороду, знаходячись в приміщенні нотаріальної контори, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , в присутності приватного нотаріуса, який не був обізнаний про незаконність його дій, з метою реєстрації підписав, як засновник, статут ТОВ «Салкон-2012» (код 37996449), відповідно до якого став власником та засновником суб`єкта підприємницької діяльності, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 , а також інші документи. Після підписання документів в нотаріальній конторі ОСОБА_4 прибув до ПАТ «Банк Ринкові Технології» (МФО 380786), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Лук`янівська, буд.1-А, де ним було відкрито рахунки вищезазначеного підприємства.

Вказаний статут ОСОБА_4 в той же день за грошову винагороду передав невстановленим слідством особам для подальшої реєстрації підприємства в державних органах.

Статут ТОВ «Салкон-2012» (код 37996449) та інші необхідні для реєстрації документи (довіреності, протоколи загальних зборів учасників) були подані невстановленим слідством особам до виконавчого комітету Шевченківської ройонної в м.Києві державної адміністрації на підставі яких 30 листопада 2011 року проведено державну реєстрацію зазначеного товариства.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_4 07.08.2012, повторно, достовірно знаючи про відсутність у нього майна, а також фінансових можливостей для проведення господарської діяльності (придбання товару, оренди офісного та складського приміщень тощо), діючи згідно раніше досягнутої домовленності, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, виконуючи відведену йому роль у реєстрації підприємства з метою прикриття незаконної діяльності, на прохання невстановленої особи, за грошову винагороду, знаходячись в приміщенні нотаріальної контори, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, 37/8, в присутності приватного нотаріуса, який не був обізнаний про незаконність його дій, з метою реєстрації підписав, як засновник, статут ТОВ «Санжарк» (код 38317325), відповідно якого став власником та засновником суб`єкта підприємницької діяльності, який розташований за адресою: АДРЕСА_4 , та інші документи. Після підписання документів в нотаріальній конторі ОСОБА_4 прибув до ПАТ «Банк Ринкові Технології» (МФО 380786), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Лук`янівська, буд.1-А, де ним було відкрито рахунки вищезазначеного підприємства.

Вказаний статут ОСОБА_4 в той же день за грошову винагороду передав невстановленим слідством особам для подальшої реєстрації підприємства в державних органах.

Статут ТОВ «Санжарк» (код 38317325) та інші необхідні для реєстрації документи (довіреності, протоколи загальних зборів учасників) були подані невстановленою слідством особою до виконавчого комітету Солом`янської ройоної в м. Києві державної адміністрації на підставі яких 07 серпня 2012 року проведено державну реєстрацію зазначеного товариства.

Також, 27.03.2013 ОСОБА_4 продовжуючи свою злочинну діяльність, повторно, достовірно знаючи про відсутність у нього майна, а також фінансових можливостей для проведення господарської діяльності (придбання товару, оренди офісного та складського приміщень тощо), діючи згідно раніше досягнутої домовленості, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, виконуючи відведену йому роль у реєстрації підприємства з метою прикриття незаконної діяльності, на прохання невстановлених осіб, за грошову винагороду, знаходячись в приміщенні нотаріальної контори, яка розташована за адресою: м. Кременчук, вул. Гвардійська, 1/71, в присутності приватного нотаріуса, який не був обізнаний про незаконність його дій, з метою реєстрації підписав, як засновник, статут ТОВ «Будресурс - К» (код 38688468), відповідно до якого став власником та засновником суб`єкта підприємницької діяльності, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 . Після підписання документів в нотаріальній конторі ОСОБА_4 прибув до ПАТ «Банк Ринкові Технології» (МФО 380786), який розташований за ардресою: м. Київ, вул. Лук`янівська, буд.1-А де ним було відкрито рахунки вищезазначеного підприємства.

Вказаний статут ОСОБА_4 в той же день за грошову винагороду передав невстановленим слідством особам для подальшої реєстрації підприємства в державних органах.

Статут ТОВ «Будресурс - К» (код 38688468) та інші необхідні для реєстрації документи (довіреності, протоколи загальних зборів учасників) були подані невстановленим слідством особам до виконавчого комітету Шевченківської районої в м. Києві державної адміністрації на підставі яких 29 березня 2013 року проведено державну реєстрацію зазначеного товариства.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_4 22.10.2013, повторно, достовірно знаючи про відсутність у нього майна, а також фінансових можливостей для проведення господарської діяльності (придбання товару, оренди офісного та складського приміщень тощо), діючи згідно раніше досягнутої домовленості, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами виконуючи відведену йому роль у реєстрації підприємства з метою прикриття незаконної діяльності, на прохання невстановленої особи, за грошову винагороду, знаходячись в приміщенні нотаріальної контори, яка розташована за адресою: м. Кременчук, вул. Гвардійська, 1/71, в присутності приватного нотаріуса, який не був обізнаний про незаконність його дій, з метою реєстрації підписав, як засновник, статут ТОВ «Інтербуд-Центр» (код 38950646), відповідно до якого став засновником та власником суб`єкта підприємницької діяльності, який розташований за адресою: АДРЕСА_5 . Після підписання документів в нотаріальній конторі ОСОБА_4 прибув до ПАТ «Банк Ринкові Технології» (МФО 380786), який розташований за ардресою: м. Київ, вул. Лук`янівська, буд.1-А де ним було відкрито рахунки вищезазначеного підприємства.

Вказаний статут ОСОБА_4 в той же день за грошову винагороду передав невстановленим слідством особам для подальшої реєстрації підприємства в державних органах.

Статут ТОВ «Інтербуд-Центр» (код 38950646) та інші необхідні для реєстрації документи (довіреності, протоколи загальних зборів учасників) були подані невстановленою слідством особою до виконавчого комітету Солом`янської ройоної в м. Києві державної адміністрації, на підставі яких 25 жовтня 2013 року проведено державну реєстрацію зазначеного товариства.

Після реєстрації ТОВ «Салкон-2012» (код 37996449),ТОВ «Санжарк» (код 38317325), ТОВ «Будресурс-К» (код 38688468) та ТОВ «Інтербуд-Центр» (код 38950646) ОСОБА_4 самостійно підприємницьку дяльність не здійснював, угод фінансового характеру не складав, печатками підприємств не користувався, а реєстраційні і установчі документи зазначених підприємств передав невстановленим досудовим слідством особам, що надало змогу невстановленим особам вести незаконну господарську діяльність, а саме: складати від імені ОСОБА_4 , як директора ТОВ «Салкон-2012» (код 37996449), ТОВ «Санжарк» (код 38317325), ТОВ «Будресурс-К» (код 38688468), ТОВ «Інтербуд-Центр» (код 38950646) необхідні документи фінансово-господарської діяльності (договори, податкові, видаткові накладні, акти виконаних робіт та інші документи), звітні документи зазначених підприємств по сплаті податків, які зовні складені вірно, але фактично не відповідали дійсності, та надало змогу перераховувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто в подальшому невстановлені слідством особи використали печатки, статутні документи та реквізити ТОВ «Салкон-2012» (код 37996449), ТОВ «Санжарк» (код 38317325), ТОВ «Будресурс-К» (код 38688468) та ТОВ «Інтербуд-Центр» (код 38950646) для здійснення удаваних (безтоварних) операцій та незаконного одержання доходів.

Таким чином, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 своїми усмисними діями, які виразились у повторному фіктивному підприємництві, вчиненому за попередньою змовою з групою осіб, тобто повторній реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст.28, ч. 2 ст.205 КК України.

26 вересня 2014 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 укладена угода про визнання винуватості.

Згідно з угодою, підозрюваний ОСОБА_4 зобов`язується беззастережно визнати в судовому провадженні обвинувачення в обсязі повідомленої йому підозри.

Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди, з урахуванням щирого каяття та вчинення підозрюваним вперше кримінального правопорушення сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України з застосуванням положень ч. 1 ст. 69 КК України, у вигляді штрафу в розмірі 2250 (дві тисячі двісті п`ятдесят) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 38 250 грн.

Сторона обвинувачення не заперечує, за умови надання відповідного клопотання стороною захисту, щодо звільнення судом ОСОБА_4 від кримінального покарання на підставі акта амністії.

Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачений визнав себе винуватим, віднесено до злочинів середньої тяжкості, а отже, угода відповідає вимогам закону.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 цілком розуміє положення ч. 4 ст. 474 КПК України.

Судом встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального Кодексу та Кримінального кодексу України, зокрема, вимогам ст. ст. 65, 69 КК України та інтересам суспільства.

Кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та ОСОБА_4 .

Під час судового засідання ОСОБА_4 заявив клопотання про звільнення його від відбування кримінального покарання на підставі п. в, ч. 1, ст. 1 Закону України «Про амністію у 2014 році» від 8.04.2014 року.

Суд заслухавши думку прокурора, який не заперечував проти застосування до обвинуваченого акту амністії, вважає, що заяву ОСОБА_4 необхідно задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про застосування амністії», установивши в стадії судового розгляду кримінальної справи наявність акта амністії, що усуває застосування покарання за вчинене діяння, суд, за доведеності вини особи, постановляє обвинувальний вирок із звільненням засудженого від відбування

покарання.

Статтею 9 Закону України «Про амністію у 2014 році» встановлено, що питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їх захисників чи законних представників.

Відповідно до п. в, ч. 1, ст. 1 Закону України «Про амністію у 2014 році», підлягають звільненню від покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов`язаних з позбавленням волі особи, засуджені за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України та які на день набрання чинності цим Законом мають дітей, яким не виповнилося 18 років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами і на позбавлені батьківських прав відносно цих дітей

Обвинувачений ОСОБА_4 надав до суду документи з яких вбачається, що він має неповнолітню доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та не позбавлений батьківських прав відносно неї, судом встановлено, що ОСОБА_4 не відноситься до категорії тих осіб до яких, згідно ст. 8 Закону України «Про амністію у 2014 році» або ст. 4 Закону України «Про застосування амністії в Україні», амністія не застосовується. Злочин у якому обвинувачений визнав себе винуватим він вчинив до набрання чинності Законом України "Про амністію у 2014 році"

За таких обставин, обвинувачений ОСОБА_4 може бути звільнений від відбуття покарання, призначеного цим вироком, на підставі п. в, ч. 1, ст. 1 Закону України «Про амністію у 2014 році» від 8.04.2014 року.

Керуючись ст.ст. 373, 374, 474, 475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду від 26 вересня 2014 року по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 32014000000000090 про визнання винуватості укладену між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 .

Визнати винним ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України та, із застосуванням положень ч. 1 ст. 69 КК України, призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі 2250 (дві тисячі двісті п`ятдесят) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 38 250 грн.

На підставі п. в, ч. 1, ст. 1, ст. 14 Закону України «Про амністію у 2014 році» від 8.04.2014 року звільнити ОСОБА_4 від відбуття покарання, призначеного цим вироком.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Вирок може бути оскаржений, з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до Апеляційного суду Полтавської області через Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Копія вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.12.2014
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу41734030
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —524/10551/14-к

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стефанів Надія Степанівна

Постанова від 13.12.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стефанів Надія Степанівна

Ухвала від 13.04.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стефанів Надія Степанівна

Ухвала від 06.02.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стефанів Надія Степанівна

Ухвала від 12.12.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Широян Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 12.12.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Широян Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 15.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Томилко В. П.

Ухвала від 22.10.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Маліченко В. В.

Ухвала від 18.11.2014

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Вирок від 04.12.2014

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні