Рішення
від 14.01.2009 по справі 10/148/4
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/148/4

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 698-166, факс 7-44-62

Іменем України

РІШЕННЯ

"12" січня 2009 р.                                                  Справа № 10/148/4

Позивач:          Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Батьківщина",  вул. Незалежності, 51,Калюжинці,Срібнянський район, Чернігівська область,17311,

Третя особа 1: Березівська сільська рада,  с. Березівка, Талалаївський район, Чернігівська область, 17252

Третя особа 2: Державне підприємство "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" (м. Київ, вул. Народного ополчення, 3) в особі Чернігівської регіональної філії ( 14000, м. Чернігів, вул. О.Молодшого,6 )

Відповідач:          Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро",  вул. Жовтнева, с. Березівка,Талалаївський район, Чернігівська область,17252

Предмет спору:  про усунення перешкод в користуванні земельними ділянками

                                                                                                            Суддя  І.Г.Мурашко

Представники сторін:

Від позивача: Фролков В.А. –юрисконсульт, довіреність  від 18.08.08р.

Від третьої особи 1: Коломайко С.О.–голова сільської ради, посвідчення № 488 від 06.08.2005 р.

Від третьої особи 2 : не з»явився

Від відповідача: не з»явився

В судовому засіданні 12.01.2009р., на підставі ч. 2 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Подано позов про усунення відповідачем перешкод в користуванні орендованими позивачем земельними ділянками на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області, площею 1121,08 га (довідка ДЗК від 25.07.08р., а.с. 23 т.1/19), шляхом повернення їх позивачу без відшкодування затрат, понесених відповідачем за час незаконного користування ними.

11.09.08р. позивачем подано заяву про збільшення позовних вимог в частині розміру спірної земельної ділянки –1306,49 га. (довідка ДЗК від 03.09.08р., а.с.36 т.1/19).  Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем права позивача на користування земельними ділянками на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області, площею 1306,49 га, яке належить позивачу на підставі договорів оренди землі, зареєстрованих в ДЗК у встановленому законом порядку. На підтвердження факту порушення відповідачем прав позивача на спірні земельні ділянки надано, зокрема, акти перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 06.08.08р.( а.с.37 т.1/19), від 28-29.08.08( а.с.4-9 т.5/19), складені Варвинським міжрайвідділом Чернігівської облдержземінспекції .

Ухвалою суду про порушення провадження у справі було залучено в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача Березівську сільську раду та Державне підприємство "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", в особі Чернігівської регіональної філії .

Розгляд справи зупинявся ухвалою суду від 07.10.08р., в зв»язку із задоволенням клопотання відповідача про зупинення провадження у справі до вирішення Талалаївським районним судом та набуття чинності рішення по пов'язаній справи №2-393, за позовом ТОВ „Агрофірма „Партнер Плюс Агро” до СТОВ „Батьківщина”, Чернігівської регіональної філії Державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах, Співака М.В. та інших про визнання договорів оренди земельних ділянок (паїв) недійсними та скасування їх державної реєстрації.

        12.12.2008р. Талалаївським районним судом винесено ухвалу про залишення позовної заяви по пов»язаній справі № 2-393 без розгляду, зазначена ухвала суду набула чинності 17.12.08р.(а.с.148-152 т.19/19). 23.12.08р. ухвалою господарського суду Чернігівської області провадження у даній справі було відновлено (а.с.155 т.19/19).

           В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав та надав письмове клопотання про уточнення позовних вимог без зміни предмету та підстав позову, а саме позивач просить усунути перешкоди в користуванні орендованими позивачем земельними ділянками на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області, площею 1306,49 га, з тих же заявлених раніше підстав, шляхом звільнення відповідачем самовільно зайнятих ним спірних земельних ділянок . Судом клопотання задоволено, документ приєднано до матеріалів справи.

       Третя особа 1 Березівська сільська рада в судовому засіданні надала суду письмові пояснення , в яких підтримує позов в повному обсязі.

          Третя особа 2 Державне підприємство "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", в особі Чернігівської регіональної філії, в судове засідання не з»явилась, про дату, час та місце судового розгляду справи була повідомлена належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

          Відповідач в судове засідання не з»явився, про дату, час та місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи, надіслав до суду клопотання про відкладення розгляду справи в зв»язку із хворобою представника.

  Представник позивача та третьої особи проти задоволення клопотання заперечують, вважають дії відповідача направленими на свідоме затягування судового розгляду справи, про що свідчать неодноразова неявка відповідача в судове засідання по даній справі, а також на судові засідання по справі № 2-393 в зв"язку з якою розгляд даної справи зупинявся. На думку представників позивача та третьої особи 1 у відповідача було достатньо часу для надання обгрунтованого відзиву на позов та надання будь-яких доказів чи заперечень, тому суд, на думку представників позивача та третьої особи 1 може розглянути справу на підставі ст. 75 ГПК України за наявними матеріалами.

          Суд, заслухавши думку представників позивача та третьої особи 1, дослідивши документи в матеріалах справи, відхилив клопотання відповідача про відкладення розгляду справи виходячи з наступного.

            11.09.08р. відповідач звертався з письмовим клопотанням до суду про відкладення судового розгляду справи в зв»язку із необхідністю надати відзив на позов та в зв»язку із відпусткою працівника.

23.09.08р.та 07.10.08р., представник відповідача був присутній в судовому засіданні, але відзив на позов або будь-яких доказів на спростування позовних вимог до суду не надав, в судовому засіданні 07.10.08р. заявив письмове клопотання про зупинення провадження у справі до вирішення Талалаївським районним судом та набуття чинності рішенням по пов'язаній справи №2-393, за позовом ТОВ „Агрофірма „Партнер Плюс Агро” до СТОВ „Батьківщина”, Чернігівської регіональної філії Державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах, Співака М.В. та інших про визнання договорів оренди земельних ділянок (паїв) недійсними та скасування їх державної реєстрації.

Але як вбачається з ухвали Талалаївського районного суду від 12.12.08р. по справі № 2-393( а.с.148-152 т.19/19), ТОВ „Агрофірма „Партнер Плюс Агро”, за заявою якого у вересні 2008р. була порушена справа № 2-393, не з»являвся на всі призначені судові засідання: 18.09.08р.. 21.11.08р.,  03.12.08р. та 12.12.08р.,будучі повідомленим належним чином, не повідомивши суд про причини неявки, в зв»язку із чим 12.12.2008р. Талалаївським районним судом винесено ухвалу про залишення позовної заяви по пов»язаній справі № 2-393 без розгляду,  ухвала суду набула чинності 17.12.08р.

Зазначені факти свідчать про зловживання відповідачем своїми процесуальними правами та штучне затягування судового розгляду даної справи. Враховуючі вищезазначене та вимоги ст..69 ГПК України щодо строку, протягом якого суд має вирішити справу по суті, господарський суд, розглядає справу за наявними у справі матеріалами на підставі ст..75 Господарського процесуального кодексу  України.

Розглянувши подані документи і матеріали, вислухавши пояснення повноважних представників позивача та третьої особи 1, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору,  господарський суд  прийшов до висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

        Згідно із ч.1 ст.3 Земельного Кодексу України ( далі –Земельний кодекс), земельні   відносини   регулюються   Конституцією  України , цим Кодексом, а також прийнятими відповідно  до них нормативно-правовими актами. Частиною 3 статті 2 Земельного кодексу, визначені об'єкти  земельних  відносин: землі в межах території України,  земельні ділянки та  права  на  них,  у  тому  числі  на земельні частки (паї).

Статтею116 ч.2 Земельного кодексу , встановлено, що набуття права на землю громадянами та  юридичними  особами здійснюється  шляхом  передачі  земельних  ділянок у власність або надання їх у користування.

Частиною шостою ст. 93 Земельного кодексу України також передбачено,  що відносини,  пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

          Відповідно   до  ч.1  ст.  93  Земельного кодексу України  та ст. 1 Закону України "Про оренду землі" ( далі –Закон) , право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі  строкове  платне  володіння  і  користування   земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження  діяльності. В силу статей 18, 20 Закону, укладений  договір  оренди  землі  підлягає державній реєстрації і набирає чинності після такої реєстрації.

          На підтвердження свого права на користування спірною земельною ділянкою, площею 1306,49 га, на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області, позивачем надано 283 договори оренди землі, укладені позивачем з власниками земельних паїв, зареєстровані в Талалаївському районному відділі Чернігівської регіональної філії ДП «Центр ДЗК»27.11.07р., 30.11.07р., 07.12.07р., 30.01.08р., 26.06.08р., 17.07.08р., що підтверджується належним чином посвідченими копіями зазначених договорів оренди з додатками в матеріалах справи ( із а.с. 40 т.1/19 по а.с.36 т.19/19 включно), які були звірені з оригіналами в судовому засіданні. Договори укладені у відповідності до  Типового договору оренди землі, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України №220 від 03.03.2004р., до  кожного договору оренди надано копії державного акту на право власності орендодавця на земельну ділянку, акт визначення меж земельної ділянки в натурі, кадастровий план земельної ділянки , акт прийому - передачі земельної ділянки наданої в оренду позивачу, що є невід»ємними частинами кожного укладеного позивачем договору оренди.

          Відповідно до частини 2,3 ст.125 Земельного кодексу право  на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.  Приступати   до   використання   земельної   ділянки    до встановлення її меж у натурі , одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.        

Згідно ст. 126 Земельного кодексу, документом, що посвідчує право оренди землі  є договір,  який реєструється відповідно до закону.

            Відповідно до ст..27 Закону, орендареві забезпечується захист  його  права  на  орендовану земельну  ділянку  нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану  земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на   усунення   перешкод   у   користуванні  нею, відшкодування  шкоди,  заподіяної  земельній ділянці громадянами іюридичними особами України,  іноземцями, особами без громадянства, іноземними   юридичними   особами,   у   тому  числі  міжнародними об'єднаннями та організаціями.

             На підтвердження порушення свого права користування спірними земельними ділянками відповідачем, позивач надав суду копії актів перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 06.08.08р.( а.с.37 т.1/19), від 28-29.08.08( а.с.4-9 т.5/19), складені Варвинським міжрайвідділом Чернігівської облдержземінспекції, згідно з якими відповідач використовує без правовстановлюючих документів земельні ділянки, що знаходяться в користуванні позивача на підставі укладених та зареєстрованих в ДЗК договорів оренди між позивачем та власниками земельних ділянок ( лист Варвинського міжрайвідділу Чернігівської облдержземінспекції № 177/03-09 від 07.08.08р.).

            Зазначений факт також підтверджений представником третьої особи 1 та не спростовувався відповідачем в судовому засіданні.

            Третя особа 1 в письмових поясненнях підтримує позовні вимоги в повному обсязі.

           Суд вважає, що позивачем доказано його законне право на користування спірними земельними ділянками, а тому зазначене право підлягає захисту.                 

Керуючись ст.ст. 22, 26, 33, 34, 49, 75 ,ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.  

1. Товариству з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" усунути перешкоди в користуванні Сільськогосподарським  товариством з обмеженою відповідальністю "Батьківщина" орендованими ним на підставі договорів оренди земельними ділянками , площею 1306,49 га на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області, шляхом звільнення Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" самовільно зайнятих ним земельних ділянок, площею 1306,49 га на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області.

2.  Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма ”Партнер Плюс Агро” ( вул. Жовтнева, 3, с. Березівка, Талалаївський район, 17252, код 34271277, реквізити невідомі) на користь Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Батьківщина” ( вул. Незалежності, 51, с. Калюжинці, Срібнянський район, Чернігівська область, 17311, р/р № 26009301833319 у Чернігівському відділені „Промінвестбанку”, МФО 353456, код ЄДРПОУ 30875436, ПІН 308754325201, св. ПДВ 33737539) 85,00 грн. державного мита, 118,00 витрат на інформаційно–технічне забезпечення  судового процесу.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення оформлено відповідно до ст. 84 Господарського  процесуального кодексу України та підписано  14.01.09р.

             Суддя                                                                         І.Г.Мурашко

 

14.01.09  

        

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення14.01.2009
Оприлюднено01.08.2009
Номер документу4174818
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/148/4

Рішення від 14.01.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Мурашко І.Г.

Постанова від 01.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Ухвала від 17.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Ухвала від 15.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Постанова від 18.03.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гольцова Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні