Рішення
від 03.12.2014 по справі 401/4965/14-ц
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03.12.2014

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

копія Справа № 401/4965/14-ц Провадження № 2/401/1859/14

03 грудня 2014 року м. Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді Мельничика Ю.С.,

при секретарі Білан М.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, треті особи - Управління Держземагенства у Світловодському районі, Світловодська районна державна нотаріальна контора, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, ОСОБА_3 звернулися до суду з позовною заявою до Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області та просять визнати за ними, в порядку спадкування за законом, право власності в рівних частинах на земельну ділянку № 300 із кадастровим номером 3525285800:02:000:0300 загальною площею 4,36 га, яка розташована на території Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області.

Зазначали, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер їх батько - ОСОБА_3, після смерті якого відкрилась спадщина. Позивачі прийняли спадщину, отримавши в Світловодській районній державній нотаріальній конторі 26 листопада 2013 року свідоцтва про право на спадщину за законом, згідно яких вони успадкували в рівних частках право на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП «Озерське», що знаходиться в с. Озера Світловодського району Кіровоградської області розміром 4,91 га в умовних кадастрових гектарах, яка належала ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КР № 0151907, виданого Світловодською РДА 16 січня 1997 року на підставі рішення Світловодської РДА № 590 від 26 грудня 1996 року.

Отримавши зазначені свідоцтва про право на спадщину за законом, позивачі звернулись до Світловодської РДА про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою для виготовлення державних актів на право приватної власності на землю, однак, Світловодська РДА повідомила, що взамін сертифікату на право на земельну частку (пай) на ім'я ОСОБА_3 був виготовлений державний акт на право приватної власності на землю серії IV-КР № 012629, зареєстрований 28 березня 2002 року, за яким померлий батько позивачів отримав у власність земельну ділянку № 300 площею 4,36 га, однак на звернення позивачів до Управління Держземагенства у Світловодському районі, їм було повідомлено про те, що ОСОБА_3 державний акт не отримував, так як в управлінні знаходяться два екземпляра державного акта на право приватної власності на землю.

Позивачі звернулася до Світловодської районної державної нотаріальної контори із заявою про видачу їм свідоцтва про право власності на спадщину на майно, що належить померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3, але державним нотаріусом було винесено постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на вищезазначену земельну ділянку. На звернення позивачів, Управління Держземагенства у Світловодському районі повідомило, що видати державний акт на право приватної власності на землю на ім'я ОСОБА_3 не може, у зв'язку з тим, що Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі закриті та передані на зберігання в архів.

Позивачі не мають можливості оформити своє право власності на спадкове майно, а тому вимушені звернутися до суду з даним позовом.

Від позивачів надійшли письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Озерська сільська рада про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином, в судове засідання представник відповідача не з'явився, причини своєї неявки суду не повідомив, заперечень проти заявлених позовних вимог не надав, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило, тому суд ухвалив про розгляд справи в заочному порядку підставі наявних у справі доказів, відповідно ст.224 ЦПК України.

Управління Держземагенства у Світловодському районі Кіровоградської області надало суду заяву про розгляд справи за відсутності їх представника, та надало до суду копію архівного екземпляру державного акта на право приватної власнсті на землю серії ІV-КР №012629 на імя ОСОБА_3.

Світловодська районна державна нотаріальна контора також надала суду заяву про розгляд справи за відсутності їх представника.

З підстав ч.2 ст.197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу судом не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню за таких підстав.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3, який є батьком позивачів, та після смерті якого відкрилась спадщина. Позивачі прийняли спадщину, отримавши в Світловодській районній державній нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину за законом, згідно яких вони успадкували в рівних частках право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП «Озерське», що знаходиться в с. Озера Світловодського району Кіровоградської області розміром 4,91 га в умовних кадастрових гектарах, яка належала ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КР № 0151907, виданого Світловодською РДА 16 січня 1997 року на підставі рішення Світловодської РДА № 590 від 26 грудня 1996 року. Отримавши зазначені свідоцтва про право на спадщину за законом, позивачі звернулись до Світловодської РДА про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою для виготовлення державних актів на право приватної власності на землю, однак, Світловодська РДА повідомила, що взамін сертифікату на право на земельну частку (пай) на ім'я ОСОБА_3 був виготовлений державний акт на право приватної власності на землю серії IV-КР № 012629, зареєстрований 28 березня 2002 року, за яким померлий батько позивачів отримав у власність земельну ділянку №300 площею 4,36 га, однак на звернення позивачів до Управління Держземагенства у Світловодському районі, їм було повідомлено про те, що ОСОБА_3 державний акт не отримував, так як в управлінні знаходяться два екземпляра державного акта на право приватної власності на землю. Позивачі звернулися до Світловодської районної державної нотаріальної контори із заявою про видачу їм свідоцтва про право власності на спадщину на майно, що належить їх батькові ОСОБА_3, але державним нотаріусом було винесено постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на вищезазначену земельну ділянку. На звернення позивачів, Управління Держземагенства у Світловодському районі повідомило, що видати державний акт на право приватної власності на землю на ім'я ОСОБА_3 не може, у зв'язку з тим, що Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі закриті та передані на зберігання в архів. Позивачі не мають можливості оформити своє право власності на спадкове майно, а тому звернулися до суду з даним позовом.

Згідно копії сертифікату серії КР № 0151907, виданого Світловодською РДА 16 січня 1997 року на підставі рішення Світловодської РДА № 590 від 26 грудня 1996 року, ОСОБА_3 мав право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП «Озерське», що знаходиться в с. Озера Світловодського району Кіровоградської області розміром 4,91 га в умовних кадастрових гектарах.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2, актовий запис № 4.

Згідно копії свідоцтв про право на спадщину за законом, позивачі, як сини ОСОБА_3, отримали у спадщину у розмірі по ? частки у спадщині кожний, право на земельну частку (пай) землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Озерське», що знаходиться в с. Озера Світловодського району Кіровоградської області розміром 4,91 га в умовних кадастрових гектарах, яке належало спадкодавцю на підставі сертифікату сертифікату серії КР № 0151907, виданого Світловодською РДА 16 січня 1997 року на підставі рішення Світловодської РДА № 590 від 26 грудня 1996 року.

Згідно наданої Управлінням Держземагенства у Світловодському районі, копії Державного акта на право власності на земельну ділянку серія IV-КР № 012629, зареєстрований 28 березня 2002 року за № 61, ОСОБА_3. на підставі рішення сесії Озерської сільської ради від 12 грудня 2001 року № 124 є власником земельної ділянки із кадастровим номером 3525285800:02:000:0300 загальною площею 4,36 га, яка розташована на території Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області.

Згідно копії повідомлення управління Держземагенства у Світловодському районі від 01 липня 2014 року № 3385/03/01-12, ОСОБА_3 державний акт на право власності на земельну ділянку серія IV-КР № 012629 не отримував, так як в управлінні знаходяться два екземпляра державного акта на право приватної власності на землю

Згідно копії постанови державного нотаріуса Драної Л.А. про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину від 25 липня 2014 року вих. № 754/02-31, видно, що позивачам відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки в них відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно.

Згідно копії повідомлення управління Держземагенства у Світловодському районі від 18 вересня 2014 року № 4900/03/01-12 вбачається, що видати державний акт на право приватної власності на землю на ім'я ОСОБА_3 не може, у зв'язку з тим, що Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі закриті та передані на зберігання в архів.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, - спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, - до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, - у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України, - незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1269 ЦК України, - відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ч. 3 п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", - у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

На підставі вищевикладеного вбачається, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є спадкоємцями першої черги за законом після свого батька ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, та який є власником земельної ділянки із кадастровим номером 3525285800:02:000:0300 загальною площею 4,36 га, яка розташована на території Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області, своєчасно подали заяву до нотаріуса про прийняття спадщини, отже вступили у спадщинну. У зв'язку з тим, що оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку, а саме державний акт на право власності на земельну ділянку від 28 березня 2002 року, відсутній, так як він знаходиться в управлінні Держземагенства у Світловодському районі, а його видати не можливо, оскільки Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі закриті та передані на зберігання в архів, враховуючи відсутність інших спадкоємців, позовну заяву належить задовольнити та визнати за позивачами право власності на вказану земельну ділянку в порядку спадкування за законом в розмірі однієї другої частки у спадщині.

Керуючись ст.ст. 1217, 1218, 1261, ч. 5 ст. 1268, ч. 3 ст. 1269 ЦК України, ст.ст. 10, 11, ч. 2 ст. 197, 209, ст.ст. 213 - 215, 218, 224 - 226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на ? частку земельної ділянки із кадастровим номером 3525285800:02:000:0300 загальною площею 4,36 га, яка розташована на території Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на ? частку земельної ділянки із кадастровим номером 3525285800:02:000:0300 загальною площею 4,36 га, яка розташована на території Озерської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання даної копії рішення.

Рішення набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого ЦПК України.

Суддя підпис Згідно з оригіналом

Суддя Світловодського

міськрайонного суду Ю.С. Мельничик

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.12.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41774249
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —401/4965/14-ц

Ухвала від 24.02.2015

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Рішення від 03.12.2014

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 11.11.2014

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні