Постанова
від 04.12.2014 по справі 816/4399/14
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2014 року м. ПолтаваСправа № 816/4399/14

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Костенко Г.В.,

при секретарі судового засідання - Рогоза Х.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Карлівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю " Міскар - Експо " про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

07 листопада 2014 року позивач Карлівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Полтавській області (надалі - позивач або Карлівська ОДПІ) звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю " Міскар - Експо " (надалі - відповідач або ТОВ "Міскар - Експо") про стягнення податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб в розмірі 113 714,37 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач вказував на наявність згідно особового рахунку ТОВ " Міскар - Експо " податкового боргу по орендній платі за землю з юридичних осіб, який виник у зв'язку з несплатою грошових зобов'язань, визначених платником самостійно в податкових деклараціях, і підтверджується податковою вимогою та витягом з облікової картки відповідача.

Позивач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, надіслав клопотання про розгляд справи без участі свого представника.

Відповідач явку свого уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, не зважаючи на те, що судом повідомлявся належним чином про дату, час і місце судового засідання за адресою: Полтавська область, Карлівський район, м.Карлівка, вул. Полтавська, 3А, яка внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Однак, поштове відправлення повернулось на адресу суду з відміткою пошти "за даною адресою відповідач не знаходиться".

Згідно із частиною 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Зважаючи, що доставка ухвали та повістки суду на адресу відповідача згідно із даними в ЄДР підтверджується підписом листоноші, виходячи з викладеного суд виконав свій обов'язок щодо повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи.

Суд, вивчивши та дослідивши наявні в матеріалах справи документи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Міскар - Експо" (ідентифікаційний код 36333523) є юридичною особою, зареєстрованою Карлівською РДА 17.04.2009 (а.с. 4).

Пунктами 287.1, 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України (надалі - ПКУ) встановлено, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до підпункту 269.1.2 пункту 269.1 статті 269 ПКУ платниками податку є землекористувачі.

Згідно із пунктами 288.1, 288.2, 288.4 статті 288 ПКУ підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Судом встановлено, що 10.06.2010 між Карлівською міською радою (Орендодавець) та ТОВ "Міскар - Експо" (Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки згідно якого Орендодавець надає, а Орендар приймає, на підставі рішення позачергової п'ятдесятої сесії п'ятого скликання від 14.05.2010, в строкове платне користування земельну ділянку для іншої промисловості з послідуючим викупом загальною площею 3,66 га, яка знаходиться за адресою: м. Карлівка Полтавської області по вул. Леніна, 54.

Відповідачем подано до Карлівської ОДПІ податкову декларацію з орендної плати з юридичних осіб:

від 18.02.2013 року за 2013 рік в загальному розмірі 64 979,64 грн, з якого за кожний місяць орендна плата становить 5 414,97 грн;

від 19.02.2014 за 2014 рік в загальному розмірі 64 979,64 грн, з якого за кожний місяць орендна плата становить - 5 414,97 грн (а.с. 13-15);

Згідно із пунктом 57.1 статті 57 ПКУ платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи, що узгоджені суми податку з орендної плати за землю з юридичних осіб не були сплачені відповідачем в повному обсязі в установлені строки, то дані суми набули статусу податкового боргу та підлягають стягненню в порядку погашення податкового боргу.

Відповідно до пункту 56.11 ПКУ не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Згідно наданого позивачем витягу з облікової картки відповідача, заборгованість з орендної плати за землю з юридичних осіб станом на 26.11.2014 року становить 113 714,37 грн.

Надаючи оцінку позовним вимогам Карлівської ОДПІ, суд виходить з наступного.

За приписами пункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПКУ податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Карлівською ОДПІ, як органом, який здійснює контроль за правильністю та своєчасністю сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), вживалися заходи по погашенню податкового боргу у встановленому законом порядку.

Так, позивачем винесено податкову вимогу форми "Ю" від 01.02.2013 № 7 на суму 5 414,97 грн, яка направлялась відповідачу рекомендованим листом з повідомленням, однак не вручена у зв'язку з відсутністю адресата (а.с. 18).

Доказів оскарження вказаної податкової вимоги позивачем до суду не надано.

Станом на момент звернення позивача з позовом сума заборгованості відповідача з урахуванням переплати з орендної плати за землю становить - 113 714,37 грн.

Виходячи з положень пункту 59.5 статті 59 ПКУ, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення, при цьому податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Таким чином, оскільки податкова заборгованість ТОВ " Міскар - Експо " з орендної плати за землю з юридичних осіб до бюджету не перерахована, що підтверджується розрахунком суми заборгованості та відомостями картки особового рахунку, суд прийшов до висновку, що дана заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку.

Згідно підпунктів 20.1.34 та 20.1.19 пункту 20.1 статті 20 ПКУ контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини; застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України.

Пунктом 95.1 статті 95 ПКУ передбачено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з абзацом першим пункту 95.3 статті 95 ПКУ стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Карлівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Міскар - Експо" про стягнення податкового боргу з розрахункових рахунків задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Міскар - Експо" (ідентифікаційний код 36333523, місцезнаходження: вул. Полтавська, 3/А, м. Карлівка, Карлівський район, Полтавська область, 39500) на р/р 33210812700147, МФО 831019, код 37997400 податковий борг по орендній платі за землю з юридичних осіб в розмірі 113 714 (сто тринадцять тисяч сімсот чотирнадцять) грн 37 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним надісланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складено 08 грудня 2014 року.

Суддя Г.В. Костенко

Дата ухвалення рішення04.12.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41777630
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/4399/14

Ухвала від 10.11.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Постанова від 04.12.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 10.11.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні