Рішення
від 03.12.2014 по справі 914/3482/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.12.2014 р. Справа № 914/3482/14

За позовом: Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фалбі-Львів», м.Львів

про зобов'язання повернути об'єкт оренди (виселити).

Суддя Коссак С.М.

при секретарі Чеботар Є.О.

Представники:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: Маєвич Є.В. - генеральний директор (наказ №58-а від 03.10.2014р.

На розгляд господарського суду Львівської області Управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фалбі-Львів» про зобов'язання повернути об'єкт оренди (виселити).

Ухвалою суду від 02.10.2014р. порушено провадження у справі та призначено судовий розгляд справи на 13.10.2014р.

З підстав зазначених в ухвалі суду від 13.10.2014р. розгляд справи відкладено на 27.10.2014р.

В судовому засіданні 27.10.2014р. оголошено перерву до 17.11.2014р.

Ухвалою суду від 24.11.2014р. розгляд справи призначено на 03.12.2014р. у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю судді Коссака С.М. 17.11.2014р.

В судове засідання 03.12.2014р. позивача явку повноважного представника не забезпечив, про причини не прибуття суд не повідомив.

Представник позивача в попередніх судових засідання позовні вимоги підтримував повністю, просив позов задоволити повністю. Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідач в порушення умов Договору оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) №Г - 7743 - 11 від 11.03.2011р. не повернув об'єкт оренди після припинення дії, а тому просить зобов'язання до звільнення орендованих приміщень шляхом їх повернення позивачу (виселення з приміщень).

В судовому засіданні 03.12.2014р. представник відповідача проти позову не заперечує, надав усні пояснення по справі.

В судовому засіданні 03.12.2014р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Вислухавши представників сторін, проаналізувавши матеріали справи, суд встановив наступне.

Між Управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради (орендодавець, позивач у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фалбі-Львів», (орендар, відповідач) укладено договір оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) №Г - 7743 - 11 від 11.03.2011р. (надалі - Договір).

Відповідно до умов договору орендодавець на підставі наказу управління комунальної власності від 21.02.2011р. №21-А, передає, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно (далі - об'єкт оренди), що знаходиться на балансі середньої загальноосвітньої школи № 87 (надалі - балансоутримувач).

Об'єктом оренди є приміщення, що знаходяться за адресою: м.Львів, вул. Замарстинівська, 11, загальною площею 72,9 м 2 (перший поверх).

Відповідно до п. 2.1. Договору об'єкт оренди буде використовуватись орендарем для аптеки.

Згідно п. 4.1. Договору, термін Договору оренди визначений з 11.03.2011р. до 30.01.2014р.

Пунктом 4.3. Договору сторони погодили що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов Договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії Договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені Договором.

Розділом 9 Договору визначено порядок повернення орендодавцю об'єкта оренди.

Так, відповідно до пункту 9.1. договору повернення орендодавцю об'єкта оренди здійснюється після закінчення терміну дії Договору або його дострокового припинення чи розірвання.

Згідно пункту 9.2. Договору сторони повинні приступити до передачі об'єкта оренди протягом 5 днів з моменту закінчення терміну оренди.

Пунктами 9.3. - 9.5. Договору встановлено, що об'єкт оренди повинен бути переданий орендарем та прийнятий орендодавцем (чи за його дорученням - балансоутримувачем) протягом п'ятнадцяти днів з моменту настання однієї із подій, визначених у пункті 9.1. Договору. При передачі об'єкта оренди складається акт здачі-приймання, який підписується сторонами. Об'єкт оренди вважається переданим орендодавцю з моменту підписання акту здачі-приймання.

На виконання умов Договору позивач направив відповідачу повідомлення від 12.02.2014р. № 2302-вих-598 про припинення договірних стосунків у зв'язку із закінченням терміну дії договору оренди, з проханням виконати умови Договору щодо повернення орендодавцю об'єкта оренди (належним чином завірена копія повідомлення та докази її надіслання в матеріалах справи).

Відповідачем повідомлення позивача про припинення договору залишено без відповіді та реагування. Доказів повернення відповідачем позивачу об'єкта оренди за Договором станом на час розгляду справи суду не заявлено та не подано, в матеріалах справи такі докази відсутні.

З врахуванням повідомлення позивача від 12.02.2014р. № 2302-вих-598 про припинення договірних стосунків у зв'язку із закінченням терміну дії договору оренди на підставі п.4.3. Договору, Договір припинив свою дію 30.01.2014р.

При винесенні рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 179 ГК України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Відповідно до статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 283 ГК України визначено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно приписів частини 3 статті 283 ГК України, об'єктом оренди, зокрема, можуть бути нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення).

Статтею 759 ЦК України, передбачено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку; зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

В даному випадку господарське зобов'язання виникло між сторонами з господарського Договору оренди нерухомого майна (будівель, приміщень, споруд) від 11.03.2011р. №Г - 7743 - 11.

В силу положень статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу інших актів цивільного законодавства.

Частина перша статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачає, що термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Відповідно до частини другої статті 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» договір оренди припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно частини другої статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та частини четвертої статті 284 ГК України у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Приписами частини першої статті 764 ЦК України встановлено, що у випадку, якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

У пункті 4.1 постанови Пленум Вищого господарського суду України від 29.05.2013 року №12 «Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майна» зазначено, про те, що зі змісту статей 759, 763 і 764 ЦК України, частини другої статті 291 ГК України, частини другої статті 17 та частини другої статті 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» вбачається, що після закінчення строку договору оренди він може бути продовжений на такий самий строк, на який цей договір укладався, за умови, якщо проти цього не заперечує орендодавець.

Відтак, якщо на дату закінчення строку договору оренди і протягом місяця після закінчення цього строку мали місце заперечення орендодавця щодо поновлення договору на новий строк, то такий договір припиняється. Оскільки зазначеними нормами визначено умови, за яких договір оренди вважається пролонгованим на строк, який був раніше встановлений, і на тих самих умовах, що були передбачені договором, то для продовження дії договору не вимагається обов'язкового укладення нового договору або внесення змін до нього.

При цьому слід зазначити, що чинне законодавство не містить вказівок на те, яким саме чином сторони повинні виявляти волю щодо припинення дії договору. Також відсутні норми, які б вимагали обов'язкового доказування факту отримання іншою стороною будь-яких письмових повідомлень про припинення дії договору після закінчення його терміну дії. Однак в матеріалах справи є список згрупованих відправлень позивача з відміткою відділення поштового зв'язку від 13.02.2014р., з якого вбачається відправлення відповідачу повідомлення про припинення договору із зазначенням вих..№ 2302-вих- 598 повідомлення від 12.02.2014р. та адресата - Фалбі - Львів ТзОВ, що доводить факт позивача-орендодавця про повідомлення відповідача-орендаря про припинення дії договору оренди. Факт отримання такого повідомлення відповідачем не спростовується та підтверджується. Також слід зазначити, що чинне законодавство не ставить настання наслідків відмови орендодавця у продовженні договору оренди в залежність від дати отримання орендарем такої відмови, натомість встановлює обов'язок орендодавця вчинити дії по такому повідомленню в межах місячного строку.

Судом встановлено, що позивачем у встановленому нормами статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та статті 764 ЦК України порядку надіслано відповідачу повідомлення про припинення дії договору, а тому укладений між сторонами у справі Договір оренди нерухомого майна (будівель, приміщень, споруд) від 11.03.2011року № Г - 7743 - 11 є припиненим з 30.01.2014р.

Відповідачем повідомлення позивача про припинення договору залишено без відповіді та реагування. Доказів повернення відповідачем позивачу об'єкта оренди за Договором станом на час розгляду справи суду не заявлено та не подано, в матеріалах справи такі докази відсутні.

Відповідно до частини першої статті 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі

Приписами частини першої статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» визначено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Якщо орендар допустив погіршення стану орендованого майна або його загибель, він повинен відшкодувати орендодавцеві збитки, якщо не доведе, що погіршення або загибель майна сталися не з його вини.

Відповідно п.9.6 Договору у разі припинення або розірвання Договору орендар повинен повернути орендодавцеві об'єкт оренди в належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу.

Таким чином, позовні вимоги позивача про зобов'язання відповідача повернути об'єкт оренди за договором у зв'язку із припиненням договору є документально та нормативно обґрунтованими, підлягають до задоволення у повному обсязі.

Згідно з ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Виходячи з наведеного вище, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити повністю.

2. Зобов'язати боржника: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фалбі-Львів» (79019, Львівська область, м. Львів, вул. Замарстинівська, буд. 11; ідентифікаційний код 33562911) повернути стягувачу: Управлінню комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради (79008, Львівська область, м. Львів, пл. Галицька, буд. 15; ідентифікаційний код 25558625) нежитлові першого поверху загальною площею 72,9 м. кв. з індексами приміщень 71-73 відповідно до даних технічного паспорту ЛОДК «БТІ та ЕО» від 20.05.2004р. інвентарний номер № 336, що знаходиться за адресою м. Львів, вул. Замарстинівська, 11.

3. Стягнути з боржника: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фалбі-Львів» (79019, Львівська область, м. Львів, вул. Замарстинівська, буд. 11; ідентифікаційний код 33562911) на користь стягувача: Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради (79008, Львівська область, м. Львів, пл. Галицька, буд. 15; ідентифікаційний код 25558625) 1 218, 00 грн. судового збору.

4. Накази видати у відповідності до статей 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст. ст. 91- 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 04.12.2014 р.

Суддя Коссак С.М.

Дата ухвалення рішення03.12.2014
Оприлюднено09.12.2014
Номер документу41778702
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання повернути об'єкт оренди (виселити

Судовий реєстр по справі —914/3482/14

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Рішення від 03.12.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні