Постанова
від 28.11.2014 по справі 822/4401/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/4401/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2014 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі:головуючого-суддіБлонського В.К. при секретаріДехтярук В.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Летичівського районного центру зайнятості-робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до ОСОБА_3 с. Терлівка Летичівського району Хмельницької області про стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про стягнення з відповідача на користь позивача 645,42 грн., витрат на навчання.

Свій позов позивач мотивує тим, що відповідач 02.10.2013 року звернувся до Летичівського районного центру зайнятості з заявою про надання йому статусу безробітного, 02.10.2013 року даний статус йому було надано. Також між позивачем та відповідачем було укладено договір від 20.12.2013 року за № 221013122000002 щодо його професійного навчання на базі Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницький за професією « Лицювальник-плиточник».

Відповідно до умов договору відповідач зобов'язувався пройти повний курс навчання, оволодіти професійними знаннями, скласти кваліфікаційні іспити чи інші форми контролю знань, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку навчального закладу, а позивач зобов'язувався сплачувати суму витрат на професійне навчання.

Але відповідачем не були виконані зобов'язання, відповідно до зазначеного договору, тому він був відрахований з Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницький.

Відповідно до абзацу 2 пункту 3 статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" у разі припинення професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) із застрахованих осіб стягується сума витрат на професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації.

Добровільно відповідач кошти в сумі 645,42 грн., затрачені на його професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації не сплачує, тому позивач змушений звернутися до суду.

Представник позивача в судове засідання не прибув, хоча позивач був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи належним чином, та подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує повністю.

Відповідач в судове засідання не прибув повторно, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не подавав.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 року № 5067-VI безробітний - особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачу на підставі його особистої заяви 02.10.2013 року позивачем було надано статус безробітного.

Згідно частин 1,3 статті 35 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 року № 5067-VI професійне навчання зареєстрованих безробітних - професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, що здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Організація професійного навчання безробітних здійснюється територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, на договірних засадах з безробітними, роботодавцями, навчальними закладами в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

На виконання приписів даного Закону позивачем було направлено відповідача на професійне навчання на базі Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницький за професією «Лицювальник-плиточник», що підтверджується копією договору № 221013122000002 від 20.12.2013 року.

Згідно наказу директора Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницький № 34 від 10.02.2014 року було наказано відрахувати ОСОБА_3 з 10.02.2014 року зі складу слухачів як такого, що не закінчив повний курс навчання з перепідготовки (здобуття іншої професії) за професією "Лицювальник-плиточник".

Згідно розрахунку вартості професійного навчання безробітного ОСОБА_3, який був відрахований з Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницький, були витрачені кошти на навчання в сумі 645,42 коп., відповідний розрахунок доданий до матеріалів справи.

Пунктом 3 статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» встановлено, що у разі припинення професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) із застрахованих осіб стягується сума витрат на професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації.

Відповідно до п. 7.2 «Положення про порядок надання Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття послуг з професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації» у разі припинення безробітним професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією із застрахованих осіб стягується сума витрат на професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації.

Позивачем на адресу відповідача було направлено претензію № 02-02/193 від 16.04.2014 року про повернення коштів витрачених на його навчання в сумі 645,42 грн., та відповідач даних коштів не повернув.

Так як відповідачем без поважних на те причин була припинена його професійна підготовка, та ним добровільно не повернуті витрати в сумі 645,42 грн., витрачені позивачем на його професійну підготовку, то суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та повністю доведений у судовому засіданні дослідженими доказами, тому суму коштів витрачених на навчання відповідача позивачем необхідно стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі наведеного, керуючись Законом України «Про зайнятість населення», Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Положенням про порядок надання Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття послуг з професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації», ст.ст. 9, 11, 86, 159 - 163, 167 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 с. Терлівка Летичівського району Хмельницької області на користь Летичівського районного центру зайнятості-робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття код ЄДРПОУ 22986935, р/р 37179300901317, ГУДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013, 645,42 грн., (шістсот сорок п'ять гривень сорок дві копійки) витрачених коштів на навчання.

В повному обсязі постанова суду буде виготовлена 02.12.2014 року.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 02 грудня 2014 року

Суддя /підпис/В.К. Блонський "Згідно з оригіналом" Суддя В.К. Блонський

Дата ухвалення рішення28.11.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41779041
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/4401/14

Постанова від 28.11.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

Ухвала від 29.10.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

Ухвала від 23.10.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні