Постанова
від 08.12.2014 по справі 825/3619/14
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2014 року м. Чернігів Справа № 825/3619/14

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі головуючої судді Смірнової О.Є., розглянув у порядку скороченого провадження в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Козелецької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Чернігівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Етерна Агро - Максим» про припинення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В:

17.11.2014 Козелецька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Чернігівській області (далі - Козелецька ОДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Етерна Агро - Максим» (далі - ТОВ «Етерна Агро - Максим») про припинення юридичної особи. Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків. Однією з підстав для припинення юридичної особи є неподання юридичною особою протягом року податкових декларацій та документів фінансової звітності до контролюючих органів. Відповідач зареєстрований в якості юридичної особи, але всупереч вимог законодавства не звітує до Козелецької ОДПІ.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України суд вжив всі належні заходи для повідомлення відповідача рекомендованим листом за адресою, вказаною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, про відкриття скороченого провадження.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов належить задовольнити з наступних підстав.

ТОВ «Етерна Агро - Максим» (код ЄДРПОУ - 38402216) зареєстровано як юридичну особу 12.10.2012, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 6) та взято на облік як платника податків, що підтверджується довідкою про взяття на облік платника податків з 15.10.2012 (а.с. 8).

Згідно довідки Козелецької ОДПІ від 10.11.2014 № 826/590 відповідач не має заборгованості із сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) (а.с. 9).

ТОВ «Етерна Агро - Максим» до Козелецької ОДПІ не звітує більше року, що підтверджується довідкою Козелецької ОДПІ від 10.11.2014 № 586 (а.с. 10).

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно із ч. 1 ст. 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Відповідно до ч. 1 та ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Частиною 1 ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755 юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Виходячи з вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Козелецької ОДПІ є обґрунтованими та позов належить задовольнити в повному обсязі.

За вказаних обставин, відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Згідно з п. 8 ч. 6 ст. 183-2 та ч. 1 ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 94, 122, 160, 161, 163, 167, 1832, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю «Етерна Агро - Максим», код ЄДРПОУ - 38402216.

Копію постанови направити державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Етерна Агро - Максим».

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в порядку та строки, передбачені статтями 183 2 , 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.Є. Смірнова

Дата ухвалення рішення08.12.2014
Оприлюднено11.12.2014

Судовий реєстр по справі —825/3619/14

Постанова від 08.12.2014

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Смірнова О.Є.

Ухвала від 18.11.2014

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Смірнова О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні