Ухвала
від 27.11.2014 по справі 822/229/14
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 листопада 2014 року м. Київ К/800/25232/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі

суддів: Островича С.Е., Степашка О.І., Федорова М.О.

розглянула в порядку попереднього провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Нафтова компанія "Енергія" на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Нафтова компанія "Енергія" треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Приватне підприємство "НАФТАГРУП", Приватне мале підприємство "ІНТЕРЛІГА" до Хмельницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області про зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Нафтова компанія "Енергія" (далі - ТОВ "ТДНК "Енергія") треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Приватне підприємство "НАФТАГРУП" (далі - ПП "НАФТАГРУП"), Приватне мале підприємство "ІНТЕРЛІГА" (далі - ПМП "ІНТЕРЛІГА") звернулось до суду з позовом до Хмельницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області (далі - Хмельницька ОДПІ) в якому просить зобов'язати вчинити дії.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2014 року позов ТОВ "ТДНК "Енергія" задоволено.

Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року апеляційну скаргу Хмельницької ОДПІ задоволено. Скасовано постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2014 року та прийнято нову постанову, якою відмовлено ТОВ "ТДНК "Енергія" у задоволенні позову.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду апеляційної інстанції ТОВ "ТДНК "Енергія" подало касаційну скаргу в якій просить скасувати постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року та залишити в силі постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2014 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 КАС України, суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи, наведені у касаційній скарзі, перевіривши матеріали справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлені такі фактичні обставини справи.

Хмельницькою ОДПІ проведена документальна позапланова виїзна перевірка ТОВ "ТДНК "Енергія" з питань підтвердження взаємовідносин з ПП "ВФ "КРИСТАЛ" за вересень 2013 року. За результатами перевірки складено акт №1094/220/38469197 від 27 грудня 2013 року.

Перевіркою встановлено відсутність у ТОВ "ТДНК "Енергія" об'єктів оподаткування при придбанні товарів у ПП "ВФ "КРИСТАЛ" за період з 01 вересня по 30 вересня 2013 року у сумі 257277, 00 грн. та по операціях з продажу цих товарів СГД-покупцям за період з 01 вересня по 30 вересня 2013 року у сумі 272394, 00 грн. в розумінні ст. 22 п. 185.1, ст. 185, п. 198.1, п. 198.2, 198.6 ст. 198 Податкового Кодексу України. Висновки Хмельницької ОДПІ обґрунтовані тим, що правовідносини, які існували у вересні 2013 року між ТОВ "ТДНК "Енергія" ПП "ВФ "КРИСТАЛ" та між ТОВ "ТДНК "Енергія" і покупцями, які здійснювали купівлю пально-мастильних матеріалів не підтвердженні документами, визначеними абз. 1 п. 44.1 ст. 44 Податкового Кодексу України.

Згідно п. 75.1 ст. 75 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральні та документальні перевірки проводяться органами державної податкової служби в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених цим Кодексом, а фактичні перевірки - цим Кодексом та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби.

Відповідно до пп. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Відповідно до п. 86.1 ст. 86 Податкового кодексу України результати перевірок (крім камеральних та електронних перевірок) оформлюються у формі акта або довідки, які підписуються посадовими особами органу державної податкової служби та платниками податків або їх законними представниками (у разі наявності). У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт.

Згідно Порядку оформлення результатів документальних перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затвердженого Наказом ДПА України №984 від 22 грудня 2010 року акт - службовий документ, який підтверджує факт проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності платника податків і є носієм доказової інформації про виявлені порушення вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

Судом апеляційної інстанції зазначено, що акт перевірки є наслідком проведення перевірки та здійснення наданих законом функцій суб'єктом владних повноважень і не містить будь-яких обов'язків для платника податків. Акт перевірки та викладені у ньому факти, а також висновки не є рішенням суб'єкта владних повноважень, що породжує для платника правові наслідки. Акт є виключно носієм доказової інформації про виявлені податковим органом під час проведення перевірки порушення вимог податкового, валютного та іншого законодавства суб'єктами господарювання, документом, на підставі якого приймається відповідне рішення контролюючого органу. Контролюючий орган не позбавлений права викладати в акті перевірки власні суб'єктивні висновки щодо зафіксованих обставин, та в подальшому, у разі виникнення спору щодо рішень, що приймаються на підставі такого акта, обґрунтовувати ними власну позицію щодо наявності певних допущених платником податку порушень.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що за наслідками перевірки Хмельницькою ОДПІ не приймалось рішення про визначення ТОВ "ТДНК "Енергія" суми грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість.

За таких обставин суд апеляційної інстанції дійшов до висновку про те, що оскільки дії Хмельницької ОДПІ щодо внесення до електронної бази даних інформації, отриманої внаслідок проведення перевірки не спричинили для ТОВ "ТДНК "Енергія" обов'язкових юридичних наслідків, то позовні вимоги ТОВ "ТДНК "Енергія" є необґрунтованими.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про відмову у задоволенні позовних вимог ТОВ "ТДНК "Енергія".

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, оскільки рішення суду апеляційної інстанції постановлене з додержанням норм процесуального та матеріального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги висновок суду не спростовують.

Керуючись ст. ст. 220, 220-1, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Нафтова компанія "Енергія" залишити без задоволення, постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строк та у порядку, визначеному статтями 237, 238, 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді С.Е. Острович О.І. Степашко М.О. Федоров

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення27.11.2014
Оприлюднено09.12.2014
Номер документу41798996
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/229/14

Ухвала від 05.02.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

Ухвала від 20.11.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 03.03.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 27.11.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 11.06.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Постанова від 17.04.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 03.03.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Постанова від 05.02.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

Ухвала від 23.01.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні