Ухвала
від 03.12.2014 по справі 6-38255св14
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

Ухвала

іменем україни

03 грудня 2014 рокум. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Євграфової Є.П.,

суддів: Горелкіної Н.А., Журавель В.І.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом Запорізького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави до Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_1, треті особи: Відділ Держземагентства у Вільнянському районі Запорізької області, Державне підприємство «Запорізьке лісомисливське господарство», про визнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсним державного акта,

в с т а н о в и л а:

Запорізький міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері звернувся до суду з позовом в інтересах держави до Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_1, треті особи: Відділ Держземагентства у Вільнянському районі Запорізької області, Державне підприємство «Запорізьке лісомисливське господарство», про визнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсним державного акта.

В обґрунтування позову прокурор зазначав, що прокурорською перевіркою, проведеною за участю спеціалістів Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області, встановлено, що рішенням Петро-Михайлівської сільської ради від 15 грудня 2006 року № 6 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акта на право власності на земельну ділянку площею 0,1019 га ОСОБА_1 для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. У подальшому на підставі зазначеного рішення Петро-Михайлівської сільської ради ОСОБА_1 отримав державний акт на право власності на землю серії ЯГ № 708623.

Указане рішення Петро-Михайлівської сільської ради та державний акт на право власності на земельну ділянку порушують вимоги земельного законодавства.

Так, відповідно до акта перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 07 листопада 2012 року, земельна ділянка, відведена ОСОБА_1, частково розташована за межами населеного пункту на землях лісогосподарського призначення, які перебувають у користуванні ДП «Запорізьке лісомисливське господарство», тому не могла виділятися для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та передаватись у приватну власність.

Крім того, земельну ділянку відведено на підставі технічної документації із землеустрою без розроблення проекту землеустрою та без проведення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації.

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 травня 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 10 вересня 2014 року, позов задоволено частково.

Поновлено прокурору строк звернення до суду.

Визнано недійсним рішення Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області від 15 грудня 2006 року № 6 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання Державного акту на право власності на земельну ділянку».

Визнано недійсним державний акт на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯГ № 708623, виданий на ім'я ОСОБА_1 на підставі рішення Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області від 15 грудня 2006 року № 6.

Зобов'язано ОСОБА_1 повернути до відділу Держземагентства у Вільнянському районі Запорізької області оригінал державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯГ № 708623, виданий на його ім'я.

Зобов'язано ОСОБА_1 повернути земельну ділянку площею 0,1019 га, розташовану на території Петро-Михайлівської сільської ради, кадастровий номер 2321586800:07:001:0005, до земель державної власності.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

У поданій касаційній скарзі Петро-Михайлівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області просить зазначені судові рішення скасувати, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд, ухвалюючи рішення, дійшов висновку, що на порушення вимог земельного законодавства України земельна ділянка була отримана ОСОБА_1 у власність без розроблення проекту землеустрою та без проведення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації. Крім того, Петро-Михайлівська сільська рада передала у приватну власність ОСОБА_1 земельну ділянку, розташовану за межами населеного пункту на землях лісогосподарського призначення, які перебувають у користуванні ДП «Запорізьке лісомисливське господарство», тому ця земельна ділянка не може виділятися для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та передаватись у приватну власність.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Установлено й це вбачається з матеріалів справи, що зазначені судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права; наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів не спростовують.

Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів cудової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області відхилити.

Рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 травня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 10 вересня 2014 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Є.П. Євграфова

судді : Н.А. Горелкіна

В.І. Журавель

Дата ухвалення рішення03.12.2014
Оприлюднено09.12.2014
Номер документу41799771
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсним державного акта

Судовий реєстр по справі —6-38255св14

Ухвала від 03.12.2014

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Євграфова Є.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні