Рішення
від 05.12.2014 по справі 473/4857/14-ц
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/4857/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" грудня 2014 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області у складі :

головуючої - судді Висоцької Г.А.

при секретарі - Радєвій Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вознесенська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вознесенської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

16.10.2014 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Вознесенської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку, загальною площею 5,13 га., яка розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказував, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер її батько ОСОБА_4, після смерті якого відкрилась спадщина, до складу якої увійшла земельна ділянка площею 5,13 га., що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вона та її мати ОСОБА_3 прийняла спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4, та отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на ? частку вищевказаної земельної ділянки, кожна.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла її мати ОСОБА_3, після смерті якої відкрилась спадщина, до складу якої увійшли земельна ділянка площею 5,13 га, що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та ? частка земельної ділянки площею 5,13 га , яка залишилися не переоформленою її матір'ю після смерті батька - ОСОБА_4

Позивач, як єдиний спадкоємець, оформив спадщину після смерті матері на земельну ділянку площею 5,13 га., що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а на ? частку земельної ділянки площею 5,13 га. видати свідоцтво нотаріус відмовила, посилаючись на те, що право власності на вказану частку земельної ділянки не зареєстровано. Враховуючи вищевикладене позивач просив позов задовольнити.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву в якій просила розгляд справи проводити у її відсутності, оригінали письмових доказів, зазначила, що позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача Вознесенської районної державної адміністрації Миколаївської області не з'явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

У судовому засіданні встановлено, що позивач є рідною донькою ОСОБА_4 та ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 25.08.1952 року та свідоцтвом про укладення шлюбу від 27.12.1975 року серії НОМЕР_1 ( а.с. 9 ).

Відповідно до свідоцтва про смерть від ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Ракове Вознесенського району Миколаївської області (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина до складу якої увійшла - земельна ділянка площею 5,13 га, що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Спадкоємцями ? частки земельної ділянки площею 5,13 га., переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, кадастровий номер 4822083200:01:000:0101, яка належала померлому ОСОБА_4, є позивач та її матір ОСОБА_3 кожна, що підтверджується свідоцтвом про спадщину за законом серії ВМО № 407421 від 20.11.2009 року та свідоцтвом про спадщину за законом серії ВМО № 407419 від 20.11.2009 року ( а.с. 10, 11 ).

ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла матір позивача ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 04.10.2012 року ( а.с. 8 ).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина до складу якої увійшла - земельна ділянка площею 5,13 га, що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та ? частка земельної ділянки площею 5,13 га , що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 стала її донька - позивач ОСОБА_1

При зверненні до нотаріуса з метою оформлення спадщини після смерті матері ОСОБА_3 - позивачу було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 5,13 га, що розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ( а.с.12).

Щодо видачі свідоцтва про право на спадщину на частку земельної ділянки, то нотаріус відмовила, посилаючись на те, що право власності на частку земельної ділянки не зареєстровано (а.с.15).

Право власності на земельну ділянку площею 5,13 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території с. Новогригорівка Вознесенського району Миколаївської області, на даний час зареєстровано за померлим ОСОБА_4, що підтверджується інформацією з управління Держземагенства у Вознесенському районі Миколаївської області та витягом з нормативно грошової оцінки землі (а.с. 19-20).

За змістом норм глави 84 ЦК України та положень Закону України «Про нотаріат» оформлення спадкових прав та видача правовстановлюючого документа, який посвідчує право на спадщину здійснюється нотаріусами, за виключенням випадків, коли таке право оспорюється чи втрачена можливість отримання свідоцтва про право на спадщину.

В цих випадках спори щодо спадкових справ розглядаються судами за правилами цивільного судочинства.

Зокрема, право на позов у такій справі, відповідно до вимог ст. ст. 182, 1218, 1299 ЦК України виникає в разі, коли спадкоємець не встиг зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють реєстрацію нерухомого майна.

Відповідно до положень ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом, а в разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини - за законом.

Відповідно до ст.ст. 1268-1270 ЦК України для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець прийняв її в шестимісячний строк в порядку, передбаченому законом в тому числі шляхом подання відповідної заяви до нотаріальної контори.

Відповідно до положень ст. 131 ЗК України громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Відповідно до наданих суду доказів позивач належним чином прийняв спадщину, що підтверджується вже виданим нотаріусом свідоцтвом про право на спадщину за законом на житловий будинок ( а.с. 12).

В матеріалах справи є достатні докази належності спадкодавцю нерухомого майна, а тому це майно вважається таким, що ввійшло до складу спадщини.

Враховуючи ті обставини, що позивач не має іншої можливості захистити своє право на спадщину, суд вважає, що відповідно до ст. 16 ЦК України, 120,131 ЗК України його цивільне право підлягає захисту шляхом визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212- 215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Вознесенської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування на 1/2 частку земельної ділянки площею 5,13 га., кадастровий номер - 4822083200:01:000:0101, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Вознесенський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Висоцька Г.А.

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.12.2014
Оприлюднено12.12.2014
Номер документу41818847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —473/4857/14-ц

Рішення від 05.12.2014

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Висоцька Г. А.

Ухвала від 21.10.2014

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Висоцька Г. А.

Ухвала від 21.10.2014

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Висоцька Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні