Рішення
від 04.12.2014 по справі 923/1278/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2014 р. Справа № 923/1278/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора м. Нова Каховка Херсонської області в інтересах держави в особі:

позивача-1: Новокаховської міської ради Херсонської області, ідентифікаційний код 33358194, пр. Дніпровський, 23, м. Нова Каховка Херсонської області,

позивача-2: Головного управління Держземагенства у Херсонській області, ідентифікаційний код 38387455, вул. 40 років Жовтня, 136-а, м. Херсон,

до Товариства огородників "Південний", ідентифікаційний код 23136819, вул. Першотравнева, 35, м. Нова Каховка Херсонської області,

Третя особа: Головне управління Міндоходів у Херсонській області, пр-т Ушакова, 75, м. Херсон,

про внесення змін до договору оренди земельної ділянки,

за участю представників:

старшого прокурора відділу прокуратури м. Херсона - Ахременко О.Д., посвідчення № 019816 від 19.08.2013 р.;

від позивача-1: не прибув;

від позивача-2: Бейлін К.С., довіреність № 22 від 04.11.2014 р.;

від відповідача: Бондар О.І. - голова правління, паспорт МО 399242; представник - Гулько С.О., довіреність № 2 від 09.01.2014 р.;

від третьої особи: не прибув;

в с т а н о в и в:

Прокурор м. Нова Каховка Херсонської області в інтересах держави в особі Новокаховської міської ради Херсонської області (позивач-1), Головного управління Держземагенства у Херсонській області, м. Херсон, (позивач-2) звернувся з позовною заявою до Товариства огородників "Південний", м. Нова Каховка Херсонської області, третя особа Головне управління Міндоходів у Херсонській області, м. Херсон, про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до позову прокурор виходив з того, що розмір орендованої відповідачем земельної ділянки становить 91,21 га, а нормативна грошова оцінка землі не здійснена, просив внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.11.2002, укладеного між Новокаховською міською радою Херсонської області та товариством огородників "Південний", доповнивши розділ І наступним змістом:

"Нормативна грошова оцінка земельної ділянки, що передана в оренду складає 2111611,83 (два мільйона сто одинадцять тисяч шістсот одинадцять) гривень 83 коп., виходячи з вартості 1 га ріллі по Херсонській області станом на 01.01.2014".

Також просив викласти п. 2.3. цього ж договору в наступній редакції:

"Орендна плата справляється із розрахунку 3% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Херсонській області, а саме 694,53 грн. за 1 га на рік, (відповідно до п.п. 288.5.1 п. 288.5 ст. 288 ПК України) та за всю площу орендованої земельної ділянки складає 63 348,08 грн. (шістдесят три тисячі триста сорок вісім) гривень 08 коп. на рік.

Орендна плата за користування земельною ділянкою вноситься Орендарем в строки, встановлені статтями 285-287 ПК України.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках, передбачених договором або чинним законодавством України".

Заперечуючи на позовну заяву відповідач надав до суду відомості про вилучення орендодавцем з його користування частину земельної ділянки, а також про здійснення орендарем нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що фактично знаходиться в його користуванні.

З урахуванням з'ясованих під час розгляду справи фактичних обставин прокурор зменшив позовні вимоги, просить суд прийняти рішення, яким внести наступні зміни та доповнення до договору:

У розділі І Предмет договору другий абзац викласти в такій редакції:

"В оренду передається земельна ділянка площею 65,7964 га. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 65,7964 га., що передана в оренду складає 33702,88 грн. (тридцять три тисячі сімсот дві гривень 88 копійок)."

Викласти п. 2.3. розділу 2 цього ж договору в наступній редакції:

«Орендна плата справляється із розрахунку 3% нормативної грошової оцінки, а саме 15,37 грн. за 1 га на рік, (відповідно до п.п. 288.5.1 п. 288.5 ст. 288 ПК України) та за всю площу орендованої земельної ділянки складає 1011,08 грн. (одна тисяча одинадцять гривень 08 копійок) на рік.

Орендна плата за користування земельною ділянкою вноситься Орендарем в строки, встановлені статтями 285-287 ПК України.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках, передбачених договором або чинним законодавством України».

В судовому засіданні прокурор та представник позивача Головного управління Держземагенства у Херсонській області підтримали позовні вимоги з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог.

Представники відповідача проти позовних вимог, що зменшені прокурором та підтримані позивачем, не заперечували.

Заслухавши прокурора, представника позивача та представників відповідача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає наявних у справі матеріалів достатніми для винесення рішення у справі, а позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Між позивачем-1 Новокаховською міською радою та відповідачем укладено договір оренди земельної ділянки від 21.11.2002 року (а.с. 14), загальна площа 91,21 га, яка відноситься до земель сільськогосподарського призначення та знаходиться в південний частині м Нова Каховка Херсонської області для організації території городницького товариства строком на 50 (п'ятдесят) років.

Рішенням Новокаховської міської ради № 3216 від 13.03.2007 року з користування відповідача вилучено частину земельної ділянки розміром 13,0000 га у зв'язку із невикористанням, товариству визначено провести інвентаризацію для уточнення площі земельної ділянки та внесення змін до договору оренди.

Рішенням Новокаховської міської ради № 1474 від 30.03.2010 р. погоджено інвентаризацію земельної ділянки товариству огородників "Південний" орієнтовною площею 65,7964 га.

Відповідачем здійснено грошову оцінку земельної ділянки 65,7964 га, що підтверджується Витягом з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки станом на 26.01.2009 за №207-1/24, що була передана для ведення колективного городництва (оренда). Згідно витягу вартість 1 га ріллі орендованої земельної ділянки становить 512,23 грн./га. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки складає 33702,88 грн., отже, орендна плата за земельну ділянку дорівнює 1011,08 грн.

Зазначені фактичні обставини підтверджуються також і іншими матеріалами справи та визнаються сторонами.

В той же час, відповідні зміни до договору оренди земельної ділянки у зв'язку із змінами розміру орендованої земельної ділянки та проведеною нормативною грошовою оцінкою сторонами не внесено.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земельних ділянок розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення проводиться не рідше ніж один раз на 5-7 років, а розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 5 - 7 років.

Таким чином, нормативна грошова оцінка земельної ділянки є чинною і має застосовуватися сторонами при здійсненні розрахунків.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про оренду землі" та ст. 638 ЦК України розмір орендної плати є істотною умовою договору, яка визначена законом та є необхідною для договорів даного виду.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Згідно зі ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно з п. п. 2.18, 2.19 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2013 р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" при вирішенні спорів про внесення змін до договору зацікавлена сторона у випадках, передбачених законом, може просити суд про внесення зміни до договору згідно з рішенням суду. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Судам слід враховувати, що розмір орендної плати за землю визначається сторонами у договорі, в тому числі може визначатися шляхом встановлення відсоткового відношення до нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що відповідає чинному законодавству України, зокрема, приписам частини першої статті 15, статті 21 Закону України "Про оренду землі".

За таких обставин вимоги прокурора та позивачів щодо внесення змін до договору оренди земельної ділянки є цілком обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 80, 82-85 ГПК України, суд,

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.11.2002 року, укладеного між Новокаховською міською радою Херсонської області та товариством огородників "Південний" наступні зміни та доповнення:

У розділі І Предмет договору другий абзац викласти в такій редакції:

"В оренду передається земельна ділянка площею 65,7964 га. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 65,7964 га., що передана в оренду складає 33702,88грн. (тридцять три тисячі сімсот дві гривень 88 копійок.";

Викласти п. 2.3. розділу 2 цього ж договору в наступній редакції:

"Орендна плата справляється із розрахунку 3% нормативної грошової оцінки, а саме 15,37 грн. за 1 га на рік, (відповідно до п.п. 288.5.1 п. 288.5 ст. 288 ПК України) та за всю площу орендованої земельної ділянки складає 1011,08 грн. (одна тисяча одинадцять гривень 08 копійок) на рік.

Орендна плата за користування земельною ділянкою вноситься Орендарем в строки, встановлені статтями 285-287 ПК України.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках, передбачених договором або чинним законодавством України».

3. Стягнути з Товариства огородників "Південний", ідентифікаційний код 23136819, вул. Першотравнева, 35, м. Нова Каховка Херсонської області, в доход спеціального фонду Державного бюджету на р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, судові витрати в сумі 1218,00 грн. (одна тисяча двісті вісімнадцять гривень 00 копійок), призначення платежу - судовий збір, код 03500045.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено і підписано 10.12.2014 року.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення04.12.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41824094
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1278/14

Рішення від 04.12.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 01.09.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні