Ухвала
від 09.12.2014 по справі 927/1408/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20 Тел. 676-311, факс 7-44-62

УХВАЛА

"09" грудня 2014 р. Справа № 927/1408/14

За заявою голови ліквідаційної комісії боржника БОРЖНИК: Дочірнє підприємство «Ніжинжитлосервіс» Комунального підприємства «Служба Єдиного Замовника» 16600, м. Ніжин Чернігівської області, вул. Орджонікідзе, 2 - а про порушення справи про банкрутство Суддя А.С.Сидоренко

Представники сторін:

від кредиторів: не з'явились

від боржника: Дубініна І.М. - ліквідатор

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Головою ліквідаційної комісії дочірнього підприємства «Ніжинжитлосервіс» Комунального підприємства «Служба Єдиного Замовника» (надалі - боржник) подана заява про порушення справи про банкрутство на підставі ст. ст. 11, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі - Закон про банкрутство), яка ухвалою господарського суду Чернігівської області від 05.09.2014р. була прийнята до розгляду.

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 16.09.2014р. порушено провадження у справі про банкрутство дочірнього підприємства «Ніжинжитлосервіс» Комунального підприємства «Служба Єдиного Замовника» та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Чернігівської області від 25.09.2014р. дочірнє підприємство «Ніжинжитлосервіс» Комунального підприємства «Служба Єдиного Замовника» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців, обов'язки ліквідатора покладено на голову ліквідаційної комісії даного підприємства Дубініну Ірину Миколаївну.

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 30.10.2014р. затверджено реєстр кредиторів до якого включено вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині та Ніжинському районі Чернігівської області і вимоги Ніжинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Чернігівській області.

Цією ж ухвалою визначено дату проведення перших зборів кредиторів та комітету кредиторів - 07 листопада 2014 року; зобов'язано ліквідатора боржника Дубініну І.М. протягом десяти днів після винесення даної ухвали письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення, а конкурсних кредиторів - провести збори кредиторів, обрати комітет кредиторів; зобов'язано ліквідатора подати до господарського суду протокольне рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів.

На виконання ухвали від 30.10.2014р. відбулись перші збори кредиторів. Як вбачається з протоколу б/н від 07.11.2014р., зборами кредиторів прийнято рішення про створення комітету кредиторів у складі двох осіб: Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині та Ніжинському районі Чернігівської області та Ніжинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Чернігівській області.

27 листопада 2014 року ліквідатором Дубініною І.М. подано до господарського суду Чернігівської області клопотання про затвердження рішення комітету кредиторів (протокол б/н від 19.11.2014р.) про формування фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора.

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 28.11.2014р. вищевказане клопотання прийнято, приєднано до матеріалів справи та призначено до розгляду в судовому засіданні.

Кредитори були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду клопотання ліквідатора, однак в судове засідання не з'явились, подавши заяви про проведення судового засідання без участі їх представників.

Враховуючи, що відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, участь в господарських засіданнях є правом учасників судового процесу, яке вони реалізують на власний розгляд, і що явка представників кредиторів не визнавалась господарським судом обов'язковою, суд приходить до висновку про можливість задоволення заяв кредиторів та здійснення розгляду клопотання ліквідатора за відсутності представників кредиторів.

Розглянувши подані документи і матеріали, вислухавши пояснення ліквідатора, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення клопотання по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

19 листопада 2014 року відбулось засідання комітету кредиторів на порядок денний якого було винесено питання про створення фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора.

На засіданні комітету кредиторів були присутні ліквідатор і представники Управління Пенсійного фонду України в м. Ніжині та Ніжинському районі Чернігівської області та Ніжинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Чернігівській області.

Як вбачається із змісту рішення, прийнятого комітетом кредиторів, оформленого протоколом б/н від 19.11.2014, вирішено встановити розмір основної грошової винагороди ліквідатора на рівні двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень ліквідатора та створити фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора із використанням для цих цілей ліквідаційного рахунку, який відкрито у відділенні № 57 Філії «Центрального РУ» АТ Банку «Фінанси та кредит» за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних в результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна боржника. А також визначено порядок авансування та використання коштів фонду для авансування грошової винагороди ліквідатора наступним чином:

- основну грошову винагороду ліквідатора Дубініної І.М. за виконання повноважень ліквідатора за період з 25.09.2014р. і до дня припинення повноважень ліквідатора отримати їй із наявних у боржника коштів, одержаних в результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна боржника;

- заборгованість з основної грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора за період з 25 вересня 2014 року по 19 листопада 2014 року у сумі 3792,96 грн., із розрахунку дві мінімальні заробітні плати за кожен місяць виконання повноважень ліквідатора Дубініній І.М. отримати із наявних на рахунку боржника коштів;

- наступні кошти з основної грошової винагороди ліквідатора Дубініної І.М. за виконання нею даних повноважень отримувати їй на підставі наданого ліквідатором звіту про хід ліквідаційної процедури, із розрахунку дві мінімальні заробітні плати за кожен місяць виконання повноважень ліквідатора.

- відшкодування витрат ліквідатора Дубініної І.М., пов'язані з виконанням нею повноважень у справі про банкрутство, проводити за рахунок наявних на рахунку боржника коштів, при відповідному документальному підтвердженні.

Крім того, вищевказаним рішенням комітету кредиторів доручено ліквідатору Дубініній І.М. звернутись до господарського суду Чернігівської області з клопотанням про затвердження порядку формування коштів фонду та порядку використання коштів фонду авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора.

У відповідності з ч. 3 ст. 7 Закону про банкрутство, залежно від категорії боржника, виду його діяльності та наявності у нього майна господарський суд застосовує загальний, спеціальний або спрощений порядок провадження у справі про банкрутство. Спрощений порядок застосовується під час ліквідації банкрута без застосування процедур розпорядження майном та санації.

При розгляді даної справи господарським судом застосовується спрощений порядок провадження особливості якого визначені у ст. 95 Закону про банкрутство.

Частиною 2 ст. 95 Закону про банкрутство передбачено , що обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Як було зазначено вище, постановою господарського суду Чернігівської області від 25.09.2014р. дочірнє підприємство «Ніжинжитлосервіс» Комунального підприємства «Служба Єдиного Замовника» було визнано банкрутом, а обов'язки ліквідатора покладено на голову ліквідаційної комісії даного підприємства Дубініну І.М., яка не має статусу арбітражного керуючого.

При цьому, питання щодо встановлення розміру грошової винагороди ліквідатору при винесенні постанови судом вирішено не було.

Статтею 115 Закону про банкрутство врегульовано питання щодо винагороди та відшкодування витрат арбітражних керуючих.

Оскільки, Законом про банкрутство встановлено однаковий обсяг прав і обов'язків ліквідатора, як-то призначеного з числа арбітражних керуючих, так і призначених в порядку ст. 95 цього Закону з числа, осіб, що не мають такого статусу, а порядок оплати послуг ліквідатора в даному випадку Законом не врегульовано, з огляду на принцип справедливості суд вважає за доцільне до спірних відносин застосувати аналогію закону, оскільки вони є аналогічними за змістом.

В силу положень ч. ч. 1, 3, 5, 6 ст. 115 Закону про банкрутство, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Аналіз змісту рішення комітету кредиторів від 19.11.2014р., поданого суду на затвердження, свідчить, що кредиторами фактично продубльовано норму ч. 5 ст. 115 Закону про банкрутство, яка визначає джерела оплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Натомість, створення фонду для здійснення авансування відповідних виплат ліквідатору за рахунок грошових коштів кредиторів не передбачається.

За таких обставин, у задоволенні заяви в частині затвердження рішення комітету кредиторів про формування фонду та порядку використання його коштів для авансування грошової винагороди і відшкодування витрат ліквідатора має бути відмовлено.

Разом з тим, суд приходить до висновку про можливість встановлення Дубініній І.М. за виконання обов'язків ліквідатора основної грошової винагороди в розмірі визначеному рішенням комітету кредиторів (дві мінімальні заробітні плати за кожний місяць виконання обов'язків ліквідатора), оскільки середньомісячна заробітна плата керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття процедури ліквідації банкрута становила 9 310,35 грн. Тому розмір двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника становить 18 620,70 грн., що перевищує десять мінімальних заробітних плат.

Керуючись ст. ст. 7, 95, 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ліквідатора Дубініної І.М. в частині затвердження рішення комітету кредиторів, оформленого протоколом б/н від 19.11.2014р., про формування фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора та порядку використання його коштів відмовити.

Встановити основну грошову винагороду Дубініній І.М. за виконання повноважень ліквідатора в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень ліквідатора за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Копії цієї ухвали надіслати кредиторам та ліквідатору.

Суддя А.С.Сидоренко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення09.12.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41824109
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1408/14

Ухвала від 26.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 28.11.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.10.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Постанова від 25.09.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 16.09.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 05.09.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні