Рішення
від 08.12.2014 по справі 185/10170/14-ц
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/10170/14-ц

Провадження № 2/185/4231/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 грудня 2014 року

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Перекопського М. М.,

за участю cекретаря судового засідання Воротник В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Павлограді у приміщені суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Богуславської сільської ради Павлоградського району Дніпропетпровської області , третя особа - Управління Держземагенства у Павлоградському районі Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

У жовтні 2014 року до суду звернулася ОСОБА_1 з позовом до Богуславської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_2, якому на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 4,780 га, кадастровий номер 1223581800:01:001:004 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Богуславської сільської ради Павлоградського району. Зазначена земельна ділянка належала її чоловікові на підставі державного акту серія ДП №029005, виданого 05.02.2004р. Після смерті чоловіка, позивач, як спадкоємець за законом, звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, проте їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельну ділянку. Оригінал державного акту спадкодавець втратив, а позивач не має можливості його отримати, оскільки на сьогоднішній день видача державних актів законодавством не передбачена. Тому просить визнати за нею право власності на земельну ділянку в порядку спадкування після померлого чоловіка.

Позивач у судове засідання не з'явилася, надала суду заяву у якій просить суд про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, надав суду заяву у якій просить суд про розгляд справи за його відсутності, у вирішенні справи покладається на розсуд суду.

З'ясувавши обставини справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з огляду на наступні обставини.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2, який позивачу доводився чоловіком, що підтверджується копіями свідоцтв про смерть та про одруження /а.с.6,7/.

Як вбачається з копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №029005, ОСОБА_2 належала на праві приватної власності земельна ділянка площею 4,780 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Богуславської сільської ради Павлоградського району /а.с.8/. Зазначене також підтверджується довідкою Управління держземагенства у Павлоградському районі від 13.10.2014 р. /а.с.12/.

Згідно повідомлення Управління держземагенства у Павлоградському районі від 13.10.2014 р., ОСОБА_2 отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серія ДП №029005 від 05.02.2004 р., площею 4,780 за кадастровим номером 1223581800:01:001:004 /а.с.10/.

Постановою нотаріуса Другої Павлоградської держнотконтори 02 жовтня 2014 року позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документа - державного акту на прав приватної власності на землю /а.с.9/.

Відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно позбавляє позивача можливості реалізувати своє право на отримання спадщини.

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як вбачається з відповіді на запит суду Другої Павлоградської державної нотаріальної контори від 24.10.2014 р., після померлого ОСОБА_2 заведено спадкову справу, з заявою про прийняття спадщини за законом зверталась дружина померлого ОСОБА_1., інших заяв про прийняття спадщини або про відмові від прийняття спадщини не надходило, заповіт не посвідчувався /а.с.19-21/.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки , що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до ст. 1225 ЦК України та згідно п.10 роз'яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Оскільки позивач є спадкоємцем за законом першої черги, інші спадкоємці першої черги відсутні, спадкодавцю належала земельна ділянка на праві приватної власності, проте оригінал правовстановлюючого документу втрачено, суд вважає за можливе визнати за позивачем право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст.ст.10,11,57,60, 88, 209, 212-215 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Богуславської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, третя особа - правління Держземагенства у Павлоградському районі Дніпропетровської області, про визнання власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 4,780 га, кадастровий номер 1223581800:01:001:0004, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Богуславської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана апеляційному суду Дніпропетровської області через Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя М. М. Перекопський Згідно з оригіналом. Суддя М.М. Перекопський

Дата ухвалення рішення08.12.2014
Оприлюднено15.12.2014
Номер документу41831753
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —185/10170/14-ц

Рішення від 08.12.2014

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

Ухвала від 22.10.2014

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні