Ухвала
від 12.11.2014 по справі 6-20998св14
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2014 року м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Касьяна О.П.,

суддів: Гончара В.П., Дербенцевої Т.П.

Леванчука А.О., Савченко В.О.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до приватного підприємства «Строй-Сервіс Плюс», Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, відділу Держземагенства в Овідіопольському районі про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним та скасування державного акта про право власності на земельну ділянку, зобов'язання скасувати державну реєстрацію, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення апеляційного суду Одеської області від 23 квітня 2014 року,

в с т а н о в и л а:

У вересні 2013 року ОСОБА_3 звернулась до суду з указаним позовом, в обґрунтування вимог посилаючись на те, що їй на праві власності з 2004 року належить земельна ділянка площею 1,62 га, розташована в масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області (ділянка НОМЕР_1), з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Рішенням Таїровської селищної ради від 29 вересня 2006 року № 113-V змінено ОСОБА_3 цільове призначення земельної ділянки площею 1,62 га НОМЕР_1 у масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, затверджено проект землеустрою щодо відведення двох частин цієї земельної ділянки площею 0,81 га кожна (ділянки НОМЕР_2 та НОМЕР_3) та ухвалено видати державні акти на зазначені земельні ділянки.

21 березня 2007 року ОСОБА_3 видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,81 га НОМЕР_2 у масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, цільове призначення - будівництво та обслуговування супермаркету «Будматеріали» із вбудованим приміщенням кафе-бару, кадастровий номер 5123755800:02:009:0033. Відповідно до плану меж державного акта земельна ділянка між точками А та Б межує безпосередньо з вул. Маршала Жукова, між точками В та Г межує з іншою земельною ділянкою позивача.

Також 21 березня 2007 року ОСОБА_3 видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,81 га НОМЕР_3 у масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, цільове призначення - будівництво та обслуговування універсаму, кадастровий номер 5123755800:02:009:0034. Відповідно до плану меж вказаного державного акта земельна ділянка між точками В до Г межує безпосередньо з вул. Центральною.

08 лютого 2007 року між Таїровською селищною радою та приватним підприємством «Строй-Сервіс Плюс» (далі - ПП «Строй-Сервіс Плюс») укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,843 га для розміщення автостоянки за адресою: АДРЕСА_1, житловий масив «Дружний», Овідіопольський район, Одеська область, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024.

Оскільки згідно з державним актом земельна ділянка позивача між точками А та Б межує безпосередньо з вул. Маршала Жукова, вона вважала, що це в свою чергу передбачає безперешкодний доступ (проїзд) на територію належної їй земельної ділянки з вул. Маршала Жукова.

У 2009 році ПП «Строй Сервіс Плюс» на належній йому земельній ділянці, яка межує з земельною ділянкою позивача зі сторони пр-т Маршала Жукова збудувало кам'яний та металевий паркан, чим повністю заблокувало доступ (під'їзд) до земельної ділянки позивача.

Між земельною ділянками позивача та проїзною частиною пр-ту Маршала Жукова розташовано торговий майданчик, де здійснюється торгівля рослинами, на що своєї згоди позивач як власник суміжної земельної ділянки не надавала.

Рішенням Таїровської селищної ради від 30 березня 2010 року № 1922-V надано дозвіл на продаж ПП «Строй Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га для розміщення автостоянки по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області.

ПП «Строй-Сервіс Плюс» у порушення ст. 141 ЗК України використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням, а позивач позбавлена можливості використовувати належні їй земельні ділянки за їх цільовим призначенням для будівництва та обслуговування універсаму, будівництва та обслуговування супермаркету «Будматеріали» із вбудованим приміщенні кафе-бару.

Враховуючи викладене та уточнивши вимоги, позивач просила: визнати недійсним та скасувати рішення Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області від 20 березня 2010 року №1922-V про продаж ПП «Строй-Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га для розміщення автостоянки, розташованої по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області; визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,6 га для розміщення автостоянки, розташованої по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, укладений між Таїровською селищною радою та ПП «Строй сервіс плюс»; визнати недійсним та скасувати державний акт про право власності на земельну ділянку площею 0,6 га серії ЯЛ № 791502, розташовану по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, кадастровий номер 5123755800:02:009:0155, виданий ПП «Строй-Сервіс Плюс»; усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою шляхом зобов'язання ПП «Строй-Сервіс Плюс» за власний рахунок знести збудовані паркани та привести земельну ділянку, розташовану по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, в первісний стан, а у разі його відмови здійснити такі роботи примусово за рахунок авансових платежів позивача з подальшим стягненням цих витрат з відповідача на користь позивача.

Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року позов задоволено частково.

Визнано недійсним та скасовано рішення Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області від 30 березня 2010 року № 1922-V «Про продаж ПП «Строй-Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га для розміщення автостоянки, розташованої в житловому масиві «Дружний» по АДРЕСА_1, яка перебуває в оренді ПП «Строй-Сервіс Плюс».

Визнано недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки, укладений 30 квітня 2010 року між Таїровською селищною радою Овідіопольського району Одеської області та ПП «Строй-Сервіс Плюс» та посвідчений приватним нотаріусом Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області ОСОБА_4 за реєстровим № 1036.

Визнано недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 791502, виданий ПП «Строй-Сервіс Плюс» на право власності на земельну ділянку площею 0,6 га, кадастровий номер 5123755800:02:009:0155, цільове призначення - для розміщення автостоянки, розташованої в житловому масиві «Дружний» по АДРЕСА_1 та зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 021052900039.

Зобов'язано відділ Держземагентства в Овідіопольському районі Одеської області скасувати державну реєстрацію державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ №791502, виданий ПП «Строй-Сервіс Плюс» на праві власності на земельну ділянку площею 0,6 га, кадастровий номер 5123755800:02:009:0155, цільове призначення - для розміщення автостоянки, розташованої в житловому масиві «Дружний» по АДРЕСА_1.

Зобов'язано ПП «Строй-Сервіс Плюс» демонтувати паркани між вулицею Маршала Жукова та належною ОСОБА_3 земельною ділянкою, розташованою за адресою: Овідіопольський район, с. Мізікевича, житловий масив «Дружний», масив 10, ділянка НОМЕР_2, а в разі відмови, здійснити таке демонтування примусово за рахунок ПП «Строй-Сервіс Плюс». У решті позову відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Одеської області від 23 квітня 2014 року рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в позові.

У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на невідповідність висновків апеляційного судів обставинам справи, неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до ст. ст. 213, 214 ЦПК України рішення повинно бути законним і обґрунтованим та відповідати на питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Судові рішення таким вимогам закону в повній мірі не відповідають.

Задовольняючи частково позов, суд першої інстанції, виходив із того, що рішення Таїровської селищної ради від 30 березня 20 року № 1922-V про надання дозволу на продаж ПП «Строй Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га прийняте всупереч вимогам ч. 3 ст. 128 ЗК України за відсутності проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,6 га, тому підлягає визнанню недійсним та скасуванню. В договорі купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,6 га відсутній кадастровий номер земельної ділянки, що є підставою для визнання недійсним такого договору відповідно до положень ст. 132 ЗК України та ст. ст. 203, 215 ЦК України. Крім того, відсутність доступу до земельної ділянки позивача з пр-ту Маршала Жукова порушує її права як власника земельної ділянки та перешкоджає використовувати її за призначенням, тому зведений відповідачем паркан на межі з земельною ділянкою позивача підлягає демонтуванню.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення, апеляційний суд виходив із того, що рішення селищної ради та державний акт на землю, виданий ПП «Строй-Сервіс Плюс», не порушують права позивача щодо володіння, користування та розпорядження належною їй земельною ділянкою. Крім того, з державного акта на земельну ділянку площею 1,62 га, розташовану в масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, вбачається, що вказана земельна ділянка не межує з вул. Маршала Жукова, тому дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Проте з такими висновками судів погодитись не можна, оскільки суди дійшли їх з порушенням норм матеріального і процесуального права та без повного з'ясування всіх обставин справи.

Судами встановлено, що ОСОБА_3 на праві власності з 2004 року належить земельна ділянка площею 1,62 га, розташована в масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області (ділянка НОМЕР_1), з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серії І-ОД № 068287, виданого 17 серпня 1999 року на ім'я попереднього власника земельної ділянки - ОСОБА_5, земельна ділянка площею 1,62 га, розташована в масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, межувала: між точками А та Б із землями багатофункціонального сільськогосподарського кооперативу «Нива», між точками Б та В із земельною ділянкою ОСОБА_6, між точками В та Г із землями загального користування - дорога, між точками Г та А з земельною ділянкою ОСОБА_7

Рішенням Таїровської селищної ради від 29 вересня 2006 року № 113-V змінено ОСОБА_3 цільове призначення земельної ділянки площею 1,62 га НОМЕР_1 у масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, затверджено проект землеустрою щодо відведення двох частин цієї земельної ділянки площею 0,81 га кожна та ухвалено видати державні акти на зазначені земельні ділянки.

21 березня 2007 року ОСОБА_3 видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,81 га НОМЕР_2 у масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, цільове призначення - будівництво та обслуговування супермаркету «Будматеріали» із вбудованим приміщенням кафе-бару, кадастровий номер 5123755800:02:009:0033. Відповідно до плану меж державного акта земельна ділянка між точками А та Б межує безпосередньо з вул. Маршала Жукова, між точками В та Г межує з іншою земельною ділянкою позивача.

Також 21 березня 2007 року ОСОБА_3 видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,81 га НОМЕР_3 у масиві № 10 на території житлового масиву «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, цільове призначення - будівництво та обслуговування універсаму, кадастровий номер 5123755800:02:009:0034. Відповідно до плану меж вказаного державного акта земельна ділянка між точками В до Г межує безпосередньо з вул. Центральною.

08 лютого 2007 року між Таїровською селищною радою та ПП «Строй-Сервіс Плюс» було укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,843 га для розміщення автостоянки за адресою: АДРЕСА_1, житловий масив «Дружний», Овідіопольський район, Одеська область, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024.

У 2009 році ПП «Строй Сервіс Плюс» на належній йому земельній ділянці, яка межує з земельною ділянкою ОСОБА_3 зі сторони пр-т Маршала Жукова збудувало кам'яний та металевий паркан.

Рішенням Таїровської селищної ради від 12 лютого 2010 року №1859-V надано дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га для розміщення автостоянки за адресою: АДРЕСА_1, житловий масив «Дружний», с. Мізікевича, Овідіопольський район, Одеська область.

Рішенням Таїровської селищної ради від 30 березня 2010 року № 1922-V надано дозвіл на продаж ПП «Строй Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га для розміщення автостоянки по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області.

30 квітня 2010 року між Таїровською селищною радою та ПП «Строй-Сервіс Плюс» було укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1, житловий масив «Дружний», с. Мізікевича, Овідіопольський район, Одеська область, площею 0,6 га, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024, посвідчений приватним нотаріусом Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області ОСОБА_4 за реєстровим № 1036.

На підставі вказаного договору купівлі-продажу 01 липня 2010 року ПП «Строй-Сервіс Плюс» отримало державний акт серії ЯЛ № 791502 про право власності на земельну ділянку площею 0,6 га для розміщення автостоянки за адресою: АДРЕСА_1, житловий масив «Дружний», с. Мізікевича, Овідіопольський район, Одеська область.

Відповідно до ст. 38 ЗК України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм (ст. 39 ЗК України).

Громадянам України за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть передаватися безоплатно у власність або надаватися в оренду земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і гаражного будівництва в межах норм, визначених цим Кодексом. Понад норму безоплатної передачі громадяни можуть набувати у власність земельні ділянки для зазначених потреб за цивільно-правовими угодами (ст. 40 ЗК України ).

Відповідно до ч. 3 ст. 128 ЗК України орган державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим або орган місцевого самоврядування у місячний строк розглядає заяву (клопотання) і приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та/або про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки (крім земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд) чи про відмову в продажу із зазначенням обґрунтованих причин відмови.

Стаття 78-1 ЗК України передбачає, що формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

Формування земельних ділянок здійснюється: у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності; шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок; шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи комунальної власності за проектами землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера (ч. ч. 2, 3, 4 ст. 78-1 ЗК України).

Згідно з ч. ч. 6, 7 ст. 78-1 ЗК України формування земельних ділянок шляхом поділу та об'єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок. Винесення в натуру (на місцевість) меж сформованої земельної ділянки до її державної реєстрації здійснюється за документацією із землеустрою, яка стала підставою для її формування.

Із матеріалів справи вбачається, що на підставі договору оренди земельної ділянки, укладеного 08 лютого 2007 року між Таїровською селищною радою та ПП «Строй-Сервіс Плюс», останньому було передано в оренду земельну ділянку площею 0,843 га для розміщення автостоянки за адресою: АДРЕСА_1, житловий масив «Дружний», Овідіопольський район, Одеська область, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024, тоді як на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного 30 квітня 2010 року між Таїровською селищною радою та ПП «Строй-Сервіс Плюс», останнє набуло право власності на земельну ділянку площею 0,6 га, розташовану по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024.

Відповідно до п. 1.2. Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376 (далі - Інструкції) (в редакції, чинній на момент укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки), встановлення (відновлення) меж земельної ділянки здійснюється з метою визначення в натурі (на місцевості) метричних даних земельної ділянки, у тому числі місцеположення поворотних точок її меж та їх закріплення межовими знаками.

Згідно з п. 2.1 Інструкції встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі розроблених та затверджених відповідно до статті 186 ЗК України: технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) - у разі коли власнику (користувачу) земельної ділянки видано документ, що посвідчує право на земельну ділянку, без виносу меж такої ділянки в натуру

на місцевість) та закріплення їх межовими знаками; технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, у тому числі при поділі чи об'єднанні земельних ділянок (частини перша та друга статті 56 Закону України «Про землеустрій) землеустрою щодо відведення земельної ділянки (частина третя статті 56 Закону України «Про землеустрій») - при передачі земельної ділянки у власність (користування) із земель державної та комунальної власності, а також із земель приватної власності у разі зміни її меж або цільового призначення при поділі чи об'єднанні земельних ділянок перед заповненням бланка державного акта на право власності на земельну ділянку або бланка державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.

Відповідно до положень ст. ст. 317, 319 ЦК України права володіння, користування та розпоряджання своїм майном належать власникові.

Право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них (ч. ч. 1, 2 ст. 78 ЗК України).

У порушення вимог ст. ст. 213, 214, 303, 316 ЦПК України апеляційний суд, ухвалюючи рішення про відмову в позові в частині визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування, договору купівлі-продажу земельної ділянки, державного акта на землю, та усунення позивачу перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом демонтування паркану, на вищевказані положення закону уваги не звернув, не з'ясував, чи приймалось Таїровською селищною радою рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення відповідачу земельної ділянки площею 0,6 га з земельної ділянки площею 0,843 га; на якій правовій підставі рішенням Таїровської селищної ради від 30 березня 2010 року № 1922-V було надано дозвіл на продаж ПП «Строй Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6 га для розміщення автостоянки по АДРЕСА_1 у житловому масиві «Дружний» у с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області; не перевірив доводи Таїровської селищної ради про те, що первинна земельна ділянка площею 1,62 га не межувала з пр-том Маршала Жукова та не з'ясував, чи межує земельна ділянка позивача з пр-том Маршала Жукова та чи порушує право користування належною позивачу земельною ділянкою зведення відповідачем на його земельній ділянці паркану, що має істотне значення для правильного вирішення справи; не з'ясував, які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин та яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Рішення суду першої інстанції без встановлення вищевказаних обставин також не може вважатись законним та обґрунтованим.

Відповідно до ч. 2 ст. 338 ЦПК України підставою для скасування судових рішень судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи на новий судовий розгляд є порушення норм процесуального права, що унеможливили встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи.

За таких обставив, оскільки допущенні судами порушення норм матеріального та процесуального права унеможливлюють встановлення фактичних обставин справи, які мають значення для правильного вирішення справи, рішення суду першої інстанції та рішення апеляційного суду підлягають скасуванню з направленням справи на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справах

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.

Рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 23 квітня 2014 року скасувати, справу направити на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.П. Касьян

Судді: В.П. Гончар

Т.П. Дербенцева

А.О. Леванчук

В.О. Савченко

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення12.11.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41846405
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —6-20998св14

Ухвала від 12.11.2014

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Касьян О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні