Ухвала
від 23.10.2014 по справі 815/5958/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5958/14

УХВАЛА

23 жовтня 2014 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Цховребова М.Г., розглянувши матеріали адміністративного позову Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області (Ширяєвське відділення) до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

встановив:

20 жовтня 2014 року Миколаївська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Одеській області (Ширяєвське відділення) звернулась до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення з відповідача (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, місцезнаходження: АДРЕСА_1) заборгованості з єдиного податку у розмірі 573,50 грн. на р/р 31517970700515, код платежу 18050400, одержувач УДКСУ в Ширяєвському районі Одеської області, 37977060, банк одержувача ГУДКСУ в Одеській області, МФО 828011.

Одержавши позовну заяву, суд з'ясував, що її подано без додержання вимог, встановлених ст. 106 КАС України, з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 106 КАС України суб'єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов'язаний додати до позовної заяви доказ надіслання відповідачу і третім особам копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Відповідно до абз. 27 п. 2 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 р., визначено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв'язку, є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

З аналізу зазначеної норми вбачається, що розрахунковий документ, виданий поштовим відділенням, є доказом надання (оплати) послуг поштового зв'язку, проте він не дає можливості суду перевірити вміст поштового відправлення і не містить повної адреси одержувача.

Поштове відправлення містить бланк опису вкладення, який згідно з пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв'язку заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

З огляду на викладене та з урахуванням вимог частини третьої статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України, належним доказом надіслання суб'єктом владних повноважень відповідачу і третім особам у справі копії позовної заяви та доданих до неї документів може бути опис вкладення разом із розрахунковим документом.

Крім того, будь-яким іншим доказом може бути письмове підтвердження відповідача (розписка, штамп про отримання, тощо), або третіх осіб про отримання позовної заяви та доданих до неї документів.

На підтвердження виконання вимог ч. 3 ст. 106 КАС України до позову додано лише копію фіскального чеку «Укрпошти» про відправлення 18.10.2014 року рекомендованого листа ОСОБА_1 за адресою: 66851, Новосвітівка, з якого не вбачається, яке саме поштове відправлення надіслано відповідачу, та чи надіслано воно за правильною повною адресою відповідача..

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 106 КАС України, на підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач надає докази, а в разі неможливості - зазначає докази, які не може самостійно надати, із зазначенням причин неможливості подання таких доказів.

Проте, на підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, зокрема, щодо реєстрації відповідача платником єдиного податку (наприклад, належним чином засвідченої копії свідоцтва/корінця свідоцтва про право сплати єдиного податку тощо) - позивачем не надано, а в разі неможливості надати самостійно - не зазначено причин неможливості подання таких доказів.

Також, частиною 5 статті 106 КАС України встановлено, якщо позовна заява подається представником, то у ній зазначаються ім'я представника, його поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є. Одночасно з позовною заявою подається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника.

Відповідно до ч. 7 ст. 56 КАС України законним представником органу, підприємства, установи, організації в суді є його керівник чи інша особа, уповноважена законом, положенням, статутом.

Позовна заява Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області (Ширяєвське відділення) підписана заступником начальника інспекції - начальником Ширяєвського відділення Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області О.М. Федоренко. Підпис скріплений печаткою Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області, код ЄДРПОУ 38429573. При цьому документу(-ів), що підтверджує(-ють) повноваження зазначеної особи як представника Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області з позовною заявою не подано.

Крім того, згідно даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо відповідача станом на час звернення позивача з даним позовом, зокрема: стан суб'єкта: припинено ; дата запису: 18.07.2014; номер запису: 25510060004000462.

Враховуючи та на підставі наведеного, виявлені недоліки позовної заяви повинні бути усунені позивачем шляхом подання до суду:

- належних доказів надіслання відповідачу копії цієї позовної заяви та доданих до неї документів;

- у 2-х примірниках, в т.ч. для відповідача, належних доказів на підтвердження обставин щодо реєстрації відповідача платником єдиного податку, а в разі неможливості надати самостійно - зазначити причини неможливості подання таких доказів;

- документу(-ів), що підтверджує(-ють) повноваження О.М. Федоренко, як заступника начальника інспекції - начальника Ширяєвського відділення Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області, та відповідно як представника Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області (наприклад: наказ про призначення тощо);

- письмового викладення обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, з урахуванням вищенаведених даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст. 106 КАС України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 106, 108, 160, 165, 186 КАС України, суд -

ухвалив:

Адміністративний позов Миколаївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області (Ширяєвське відділення) до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - залишити без руху.

Встановити позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня одержання ухвали.

Ухвала може бути оскаржена особою, яка подала позовну заяву, до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя М.Г. Цховребова

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.10.2014
Оприлюднено18.12.2014
Номер документу41900597
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5958/14

Ухвала від 29.12.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

Ухвала від 23.10.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні