Постанова
від 12.12.2014 по справі 822/5305/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Копія

Справа № 822/5305/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2014 року 12 год. 55 хв.м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Ніколайчука М.Є. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій-Лавсан" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся в суд з позовом до ТОВ «Меркурій-Лавсан» про стягнення податкового боргу в сумі 58946,57 грн. з розрахункових рахунків, відкритих у банках, обслуговуючих платника та за рахунок готівки, що йому належить.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що за відповідачем рахується податковий борг з податку на додану вартість в розмірі 58946,57 грн., який в добровільному порядку відповідачем не сплачений, а тому його слід стягнути примусово.

В судове засідання представник заявника не з'явився, про дату час та місце судового розгляду повідомлений належним чином. 12.12.2014 надіслав клопотання про розгляд подання без участі представника ДПІ у м. Хмельницькому.

На адресу відповідача, зазначену у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, судом надіслано копію ухвали про призначення справи до розгляду, однак представник ТОВ «Меркурій-Лавсан» у судове засідання не з'явився, заперечень до позову не подав.

Відповідно до ч.4 ст.128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Судом явка відповідача в судове засідання не визнавалася обов'язковою та виходячи зі стислих строків розгляду подання, встановлених ст.183-3 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши повно і всебічно обставини справи, суд вважає, що подання підлягає задоволенню в повному обсязі.

Суд встановив, що відповідач ТОВ «Меркурій-Лавсан» зареєстрований 29.05.2003 як юридична особа та включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Станом на день звернення позивачем до суду у відповідача склалась заборгованість зі сплати податку на додану вартість в розмірі 58946,57 грн., який виник на підставі податкового повідомлення рішення форми «Р» №0007911501 від 20.08.2014. Вказане рішення надіслано позивачем на адресу відповідача 20.08.2014, однак останнім не отримано, про що свідчить додана до матеріалів справи копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою Укрпошти «Не вручено за закінченням терміну зберігання».

У відповідності до п.58.3. ст.58 Податкового кодексу України (далі - ПК України) у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Зазначене податкове повідомлення-рішення, відповідачем не оскаржувалось. Наявність у відповідача податкового боргу підтверджується також довідкою про заборгованість станом на 01.12.2014 та розрахунком суми позову.

Згідно з п.п. 14.1.175 п.14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно ст. 67 Конституції України, п.п. 16.1.4. п. 16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

На виконання вимог п.59.1 ст. 59 ПК України ДПІ у м.Хмельницькому 10.10.2014 надіслано на адресу відповідача податкову вимогу форми «Ю» №4988-25 від 09.10.2014, яка останнім не отримана, що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою Укрпошти «Не вручено за закінченням терміну зберігання». З врахуванням положень п.58.3 ст. 58 ПК України податкова вимога вважається врученою відповідачу належним чином.

Пункт 59.5 ст.59 ПК України встановлює, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.1 ст. 95 Кодексу орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги відповідно до п. 95.2 ст. 95 Кодексу.

В силу п.п. 95.3, 95.4 ст. 95 Кодексу, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини; орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно п. 3 ч. 1 ст.183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Заборгованість відповідача з податку на додану вартість на загальну суму 58946,57 грн. є обґрунтованою, відповідає чинному законодавству і підлягає стягненню.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 183-3, 254 КАС України, ст. ст. 14-16, 20, 95 Податкового кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Меркурій-Лавсан» (код ЄДРПОУ - 32517460) податковий борг в сумі 58946 (п'ятдесят вісім тисяч дев'ятсот сорок шість) грн. 57 коп. з розрахункових рахунків, відкритих у банках, обслуговуючих платника та за рахунок готівки, що йому належить.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя М.Є. Ніколайчук "Згідно з оригіналом" Суддя М.Є. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення12.12.2014
Оприлюднено19.12.2014
Номер документу41901843
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/5305/14

Постанова від 12.12.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ніколайчук М.Є.

Ухвала від 10.12.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ніколайчук М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні