Постанова
від 16.12.2014 по справі 820/18685/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

16 грудня 2014 р. Справа № 820/18685/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сагайдак В.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_2 про стягнення суми,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з ОСОБА_2 на користь Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації надміру виплачену суму субсидії в розмірі 898,39 грн.

Згідно повідомлення про вручення поштового відправлення, копія ухвали про відкриття скороченого провадження була отримана відповідачем. Відповідач у десятиденний строк з дня отримання копії ухвали про відкриття скороченого провадження заперечень проти позову або заяви про визнання позову до суду не надав.

Таким чином, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 17.06.2013 р. ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, звернувся до Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної держадміністрації (далі - Управління) із заявою про призначення субсидії на придбання скрапленого газу та твердого палива. Разом із заявою була подана декларація про отримані доходи за 2012 рік.

Рішенням управління від 27.06.2013 р. за № 2373 відповідачу було призначено субсидію на 2013 рік в розмірі 898,39 грн. Всі кошти були виплачені через поштове відділення УДППЗ "Укрпошта".

В грудні 2013 року, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" та Порядком повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями, затвердженим спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України від 29.12.1997 р. № 39/283/90/5, спеціалістом І категорії - державним соціальним інспектором відділу контролю за призначенням та виплатою пенсій, субсидій, соціальних виплат та допомог Управління була проведена перевірка особової справи ОСОБА_2 щодо правильності нарахування та виплати субсидії.

В результаті звірки даних декларації про отримані доходи ОСОБА_2 з даними державної податкової інспекції було з'ясовано, що відповідач вказав недостовірну інформацію в декларації про отримані доходи. Для підтвердження цих відомостей був зроблений запит до Філії "Охтирський сиркомбінат" ПП «Рось». Після отримання відповіді в березні 2014 року був зроблений перерахунок сум отриманої субсидії, в результаті чого встановлено переплату субсидії у розмірі 898,39 грн.

ОСОБА_2 було проінформовано про порушення та пропонувалося звернутися до Управління для вирішення питання щодо повернення переплаченої суми субсидії. Але звернення було проігноровано відповідачем.

Управлінням 26.03.2014 р. відповідачу було надіслано письмове повідомлення № 05-13/522 та вказано строк до 20.06.2014 р. для повернення переплаченої суми субсидії в розмірі 898,39 грн. Станом на час розгляду даної адміністративної справи вказана сума відповідачем Управлінню не сплачена.

Відповідно до статті 20 постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива", надання раніше призначеної субсидії припиняється, зокрема, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, - з місяця, в якому виявлено порушення.

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про набуття права власності на житло (житлове приміщення) іншою особою, яка не була в ньому зареєстрована, повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію.

У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення органи, що призначають субсидії, вирішують у судовому порядку.

Таким чином, із врахуванням викладених обставин, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, позовні вимоги про стягнення з ОСОБА_2 на користь Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації надміру виплаченої суми субсидії в розмірі 898,39 грн.

Керуючись ст.ст. 7-11, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_2 про стягнення суми - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації надміру виплачену суму субсидії в розмірі 898,39 грн. (вісімсот дев'яносто вісім гривень тридцять дев'ять копійок) на рахунок управління № 35415022006696, МФО 851011, банк УДКСУ в Харківській області, код ЄДРПОУ 03196682.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя В.В.Сагайдак

Дата ухвалення рішення16.12.2014
Оприлюднено19.12.2014
Номер документу41906754
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/18685/14

Постанова від 16.12.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 21.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні