Ухвала
від 15.12.2014 по справі 921/1351/14-г/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"15" грудня 2014 р.Справа № 921/1351/14-г/15 УХВАЛА

про відмову у порушенні провадження у справі

про банкрутство

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Галамай О.З. при секретарі Панчук М.В.

розглянувши заяву Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України, м. Чортків, Тернопільська область

про порушення провадження у справі про банкрутство в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

В судове засідання з'явились:

від боржника: не з"явився

від арбітражного керуючого: не з"явився

Фіксація судового процесу технічними засобами в порядку ст.81-1 ГПК України не здійснювалася через відсутність відповідного клопотання.

Суть справи: Чортківське будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України звернулося до господарського суду Тернопільської області із заявою про порушення справи про його банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою суду від 05.12.2014р. прийнято заяву Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України про порушення провадження у справі про банкрутство до розгляду, підготовче засідання суду призначено на 15.12.2014 року.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено Зубик Юлію Зіновіївну, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №376 від 15.03.2013р. видане Міністерством юстиції України.

Арбітражний керуючий Зубик Ю.З. в судове засідання 15.12.2014р. не з"явилася. Однак через канцелярію суду подала заяву про участь у справі про банкрутство (вх. №23200), в якій просить суд у разі недостатності коштів на покриття судових витрат відмовити у порушенні провадження у справі про банкрутство відповідно до ч.4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Представник боржника в судове засідання 15.12.2014р. не з"явився, вимог ухвали суду не виконав.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Розглянувши заяву та додані до неї документи, судом встановлено наступне:

Чортківське будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України є юридичною особою, яке зареєстроване у встановленому законом порядку та включене до ЄДРПОУ, ідентифікаційний номер 25747970, що підтверджується Спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 04.12.2014р. , юридична особа перебуває в стані припинення за рішенням засновників.

Провадження у справі про банкрутство Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України здійснюється згідно приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон, Закон про банкрутство).

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справи про банкрутство юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Частиною 2 ст. 10 Закону передбачено, що право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник та кредитори.

Статтею 95 Закону про банкрутство, що врегульовує особливості застосування процедури банкрутства, що ліквідується власником, передбачено: якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України (ст.ст.105,110,111 ЦК України).

Ч.5 ст.105 ЦК України передбачено, що строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Відповідно до ч.6 ст.105 ЦК України кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Однак належних доказів в підтвердження дотримання вимог ч.6 ст. 105 ЦК України боржником не подано.

Господарський суд також звертає увагу боржника на те, що при зверненні до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство слід чітко дотримуватися порядку ліквідації юридичної особи, передбаченого ст. 111 ЦК України.

Відповідно до п.п.10, 11 ст.111 ЦК України затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам державної податкової служби, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітній період. Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, та забезпечує подання органам державної податкової служби.

Зокрема слід підтвердити суду: письмові повідомлення кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки; повідомлення учасників юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, про її участь в інших юридичних особах та/або надати відомості про створені нею господарські товариства, дочірні підприємства; складення та подачу органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітності за останній звітний період, але до моменту затвердження ліквідаційного балансу.

Отже, боржником до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не додані документи, які повинні бути подані на момент звернення із такою заявою та які не можуть бути витребувані судом після порушення справи про банкрутство.

До заяви боржника відповідно до п. 3 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі - Закон), крім відомостей, передбачених п.п. 1, 2 ст. 11 Закону, додаються також: рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Однак до позовних матеріалів боржником даної заяви не додано.

Також згідно вимог ч.3 ст.11 Закону до заяви боржника додаються інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вказує, що до заяви про порушення справи про банкрутство додаються докази безспірності вимог кредитора (кредиторів); рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора. Однак належних доказів на підтвердження безспірності вимог кредиторів до заяви не додано.

Пунктом 4 ст. 11 Закону про банкрутство визначено, що боржник подає заяву до господарського суду за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено цим Законом.

У п. 12 зазначеного вище інформаційного листа Вищого господарського суду України вказується, у разі відсутності майна, достатнього для покриття судових витрат, господарський суд повинен повернути заяву боржника про порушення провадження у справі про банкрутство у зв'язку з тим, що заява не відповідає вимогам, зазначеним у Законі.

Однак боржником не надано до заяви доказів наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, що є порушенням вимог п.4 ст.11 Закону.

За приписами ч. 1 ст. 16 Закону про банкрутство у підготовчому засіданні господарським судом здійснюється перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство.

Згідно із ч. 6 ст. 16 Закону про банкрутство за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 7 ст. 16 Закону про банкрутство суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, зокрема, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про відмову в порушенні провадження у справі про банкрутство боржника та в зв'язку з відмовою у порушенні провадження у справі про банкрутство боржника заява арбітражного керуючого Зубик Ю.З. про участь у справі про банкрутство залишається судом без розгляду.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону про банкрутство відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених цим Законом.

Відповідно до положень п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" відмова у відкритті провадження у справі є підставою для повернення сплаченої суми судового збору. Таким чином, судовий збір в розмірі 6090,00 грн. сплачений згідно платіжного доручення №1339 від 24.09.2014р. підлягає поверненню з Державного бюджету України.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 8, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ст. ст. 33, 34, 43, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у порушенні провадження у справі про банкрутство боржника Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України, м. Чортків, Тернопільська область .

2. Заяву арбітражного керуючого Зубик Юлії Зіновіївни про участь у справі про банкрутство Чортківського будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України залишити без розгляду.

3. Повернути Чортківському будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України ( м. Чортків, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 25747970) з Державного бюджету України судовий збір в сумі 6 090 (шість тисяч дев'яносто) грн 00 коп. сплачений згідно платіжного доручення № 1339 від 24.09.2014р.

4. Відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Ухвалу про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство надіслати:

- Чортківському будинкоуправлінню №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району Міністерства оборони України (48500, вул. С. Бандери, 54а, м.Чортків, Тернопільська область);

- Відділу державної виконавчої служби Чортківського районного управління юстиції (48500, вул.Ринок, 10, м. Чортків Тернопільська область);

- Реєстраційній службі Чортківського районного управління юстиції (48500, вул. Шевченка, 40, м. Чортків, Тернопільська область);

- арбітражному керуючому Зубик (Тлумацькій) Юлії Зіновіївні (а/с 565, м. Тернопіль);

- Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Тернопільській області (вул.Грушевського, 8, (ліве крило), к. 323, 311, м.Тернопіль).

Суддя Галамай О.З.

Дата ухвалення рішення15.12.2014
Оприлюднено17.12.2014
Номер документу41910260
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/1351/14-г/15

Ухвала від 15.12.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Галамай О.З.

Ухвала від 05.12.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Галамай О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні