Постанова
від 15.12.2014 по справі 809/3657/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" грудня 2014 р. справа № 809/3657/14

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Чуприна О.В., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

10.11.2014 року Коломийська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області (надалі по тексту також - позивач) звернулася в суд з адміністративним позовом до Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" (надалі по тексту також - відповідач) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовано тим, що державним реєстратором реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції в Івано-Франківській області до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 11.04.2011 року внесено запис щодо відсутності юридичної особи за місцезнаходженням, що у відповідності до пункту 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є підставою для припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

11.11.2014 року судом відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України постановлено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі, яку разом із копією позовної заяви направлено відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову (а.с. 13).

Поштове відправлення із відміткою поштового зв'язку "за закінченням терміну зберігання" 21.11.2014 року повернулося на адресу суду разом із копією ухвали суду про відкриття скороченого провадження в даній адміністративній справі та копією позовної заяви з додатками (а.с. 25). Згідно із даних Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 30.09.2014 року місцезнаходження відповідача значиться: вул. Шарлая, 21, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78200 (а.с. 7-9), тобто адреса, за якою відправлено ухвалу про відкриття скороченого провадження (а.с. 13). Згідно із частиною 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

За змістом частини 11 статті 35 коментованого Кодексу, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яке не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З огляду на вказане відповідача належним чином повідомлено про відкриття судом скороченого провадження у справі за позовом Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" про припинення юридичної особи, та про можливість подання заперечення проти адміністративного позову.

Заперечення проти адміністративного позову, у відповідності до вимог частини 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідач до суду не подав.

Згідно із пункту 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Судом встановлено, що Івано-Франківська обласна громадська організація "Нова Україна" зареєстрована, як громадська організація, якій присвоєно ідентифікаційний код 33093783, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 7-9). Відповідач згідно даних довідки про взяття на облік платника податків №1409171400048 перебуває у позивача на відповідному обліку із 18.02.2005 року (а.с. 16, 22).

Згідно із статтею 58, частиною 1 статті 62 Господарського кодексу України, пунктом 15.1 статті 15 Податкового кодексу України відповідач являється суб'єктом господарювання та платником податків і зборів (обов'язкових платежів).

Як з'ясовано судом, 11.04.2011 року державним реєстратором реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції в Івано-Франківській області до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис №112114300070001593 щодо відсутності відповідача - юридичної особи за місцезнаходженням (а.с. 8).

На підтвердження вказаних даних ОУ Державної податкової інспекції в м. Івано-Франківську управління Міндоходів в Івано-Франківській області проведена відповідна перевірочна робота, якою встановлено не знаходження відповідача за податковою адресою, яка і є юридичною адресою Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" (а.с. 17, 18, 23, 24).

Із наявної у матеріалах справи довідки Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області за №191/250 від 30.09.2014 року слідує, що у відповідача відсутня заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами зі сплати податків та обов'язкових платежів (а.с. 10).

За змістом статті 247 Господарського кодексу України, у випадках, встановлених законом, до суб'єкта господарювання може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді його ліквідації за рішенням суду.

Відповідно до статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Пунктом 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" визначено, що наявність у Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Аналогічне положення відображено у підпункті 11.30 пункту 10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.2011 року, за змістом якого, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та за наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, дає право органам державної податкової служби на підставі підпункту 20.1.37. пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України звертатися до суду щодо припинення юридичної особи.

Із урахуванням вказаного суд дійшов переконання, що наявність у Єдиному державному реєстрі запису про відсутність відповідача за місцезнаходженням: вул. Шарлая, 21, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78200 - достатня підстава для звернення до суду і формування висновку про припинення юридичної особи Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна".

Згідно вимог частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій

За таких обставин, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

Враховуючи вищевикладене, на підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 2, 8-14, 86, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Івано-Франківська обласна громадська організація "Нова Україна", вул. Шарлая, 21, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78200, ідентифікаційний код 33093783.

Після набрання постановою законної сили, направити її копію державному реєстратору Реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції в Івано-Франківській області (місто Коломия) для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про судове рішення та внесення запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Постанову суду у відповідності до вимог частини 1 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України звернути до негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 та частини 8 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 9 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя /підпис/ Чуприна О.В.

Дата ухвалення рішення15.12.2014
Оприлюднено22.12.2014
Номер документу41922046
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3657/14

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сапіга Віталій Петрович

Постанова від 15.12.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

Ухвала від 11.11.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Чуприна О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні