Рішення
від 11.12.2014 по справі 922/4697/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" грудня 2014 р.Справа № 922/4697/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

при секретарі судового засідання Гаврильєві О.В.

розглянувши справу

за позовом Комунального підприємства "Вовчанські очисні споруди", с. Гатище до Вільчанського комбінату комунальних підприємств, м. Вільча про стягнення 180204,50 грн. за участю представників сторін:

позивача - Савустян О.О., дов. № 819/1 від 15.10.2014 року

відповідача - Бройко Г.М., розпорядження № 9 від 03.02.2014 року

ВСТАНОВИВ:

Розглядається позовна вимога про стягнення з відповідача 180204,50 грн. заборгованості за договором про надання послуг з водовідведення № 1/36 від 01 листопада 2007 року.

Представник позивача у судовому засіданні 04 грудня 2014 року просить суд долучити до матеріалів справи акт звіряння взаємних розрахунків, та заяву про уточнення позовних вимог.

Представник відповідача у судовому засіданні 04 грудня 2014 року просить суд долучити до матеріалів справи копії платіжних доручень щодо часткової сплати боргу. Також у наданій заяві просить відкласти розгляд справи.

Представник позивача у судовому засіданні 04 грудня 2014 року проти заяви відповідача про відкладення розгляду справи заперечує.

У судовому засіданні 04 грудня 2014 року заяву відповідача про відкладення розгляду справи було задоволено та оголошено перерву у судовому засіданні до 11 грудня 2014 року до 12 годин 20 хвилин.

11 грудня 2014 року судове засідання було поновлено та продовжено у тому ж складі суду.

Представник позивача у судовому засіданні та у наданій заяві про уточнення позовних вимог просить суд стягнути з відповідача 162840,38 грн. заборгованості за договором про надання послуг з водовідведення № 1/36 від 01 листопада 2007 року.

Розглянувши заяву позивача про уточнення позовних вимог, суд зазначає наступне.

Згідно частини 4 статті 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог.

На підставі вказаного, суд приймає надану позивачем заяву про уточнення позовних вимог та починає розгляд справи по суті.

Представник позивача у судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог та просить стягнути з відповідача 162840,38 грн. заборгованості.

Представник відповідача у судовому засіданні проти заявлених позовних вимог з урахуванням заяви позивача про уточнення позовних вимог не заперечує.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вислухавши пояснення повноважних представників сторін, судом встановлено наступне.

01 листопада 2007 року між Комунальним підприємством "Вовчанські очисні споруди" (позивачем) та Вільчанським комбінатом комунальних підприємств (відповідачем) було укладено договір № 1/36 про надання послуг з водовідведення.

Згідно пункту 1.1. договору № 1/36 про надання послуг з водовідведення виконавець зобов*язується надавати споживачеві вчасно та відповідної якості послуги з водовідведення, а споживач зобов*язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

Відповідно до пункту 1.2. договору про надання послуг з водовідведення від 01 листопада 2007 року споживач зобов*язується постачати для очистки стічні води (водовідведення) в кількості 189,2 тис. куб. м за рік, 15,77 тис. куб. м за місяць.

Згідно пункту 1.3. договору № 1/36 про надання послуг з водовідведення виконавець зобов*язується прийняти вищенаведену кількість стічних вод для очистки.

Відповідно до пункту 2.3. договору про надання послуг з водовідведення від 01 листопада 2007 року плата за надані послуги за наявності засобів обліку води справляється за їх показниками згідно з пунктом 9-23 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Згідно пункту 3.1. договору № 1/36 про надання послуг з водовідведення розрахунковим періодом є календарний місяць. Застосовується щомісячна система оплати послуг, платежі вносяться не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Відповідно до пункту 4.2. договору про надання послуг з водовідведення від 01 листопада 2007 року споживач зобов*язаний сплачувати послуги водовідведення в установлені договором строки.

Відповідно до положень Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та умов укладеного договору спожиті відповідачем послуги підлягають щомісячній оплаті (не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим) згідно діючих тарифів за показаннями встановлених засобів обліку.

Матеріали справи свідчать про те, що в порушення вищезазначених положень чинного законодавства України та умов договору 1/36 про надання послуг з водовідведення, оплата спожитих послуг з водовідведення відповідачем проводилася невчасно та не в повному обсязі, внаслідок чого у Вільчанського комбінату комунальних підприємств перед позивачем утворилася заборгованість у розмірі 162840,38 грн.

Відповідно до частин 1-2 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є: договори та інші правочини; створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності: завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі; інші юридичні факти; цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Згідно статті 174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення господарських зобов'язань.

Відповідно до положень статтей 525, 530, 629 Цивільного кодексу України договір є підставою для виникнення зобов'язань, які повинні виконуватися належним чином і в установлений строк, відповідно до умов договору; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння заміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) - стаття 610 Цивільного кодексу України.

Згідно приписів статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін), якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час, а боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги.

Згідно статей 55 Конституції України, статей 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 32 Господарського процесуального кодексу України: доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до частини 1 статті 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, законними, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 44 та статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору, у разі задоволення позовних вимог, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 15, 16, 530, 610, 525, 530, 629 Цивільного кодексу України, статтями 174, 193 Господарського кодексу України, статтями 1, 4, 4-3, 12, 22, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Вільчанського комбінату комунальних підприємств (62519, Харківська область, Вовчанський район, смт. Вільча, вул. Шевченка, 51, розрахунковий рахунок 26003705965220 в АТ "Райффайзен банк Аваль", м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 24276586) на користь Комунального підприємства "Вовчанські очисні споруди" (62509, Харківська область, Вовчанський район, с. Гатище, Щебекінський шлях, 2, розрахунковий рахунок 26007060737614 в ХГРУ ПАТ КБ "Приват-банк", м. Харків, МФО 351533, код ЄДРПОУ 35226817) 162840,38 грн. заборгованості за договором про надання послуг з водовідведення № 1/36 від 01 листопада 2007 року та 3604,10 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 15.12.2014 р.

Суддя П.В. Хотенець

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.12.2014
Оприлюднено17.12.2014
Номер документу41923075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4697/14

Ухвала від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 24.11.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Рішення від 11.12.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 23.10.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні