Рішення
від 18.11.2014 по справі 471/1475/14-ц
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/1475/14-ц

Провадження №2/471/604/14

Номер рядка звіту 19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2014 року

Братський районний суд

Миколаївської області

у складі: головуючої - судді Губанової В.М.

при секретарі Тягнирядно І.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с-ща Братське справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Григорівська сільська рада Братського району Миколаївської області про визнання договору купівлі-продажу дійсним та права власності на склад

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 в якому просить визнати за ним право приватної власності на склад, що розташований по АДРЕСА_1 Братського району Миколаївської області та визнати договір купівлі-продажу укладений між ним та відповідачем дійсним.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що він та Товариство з обмеженою відповідальність «Маяк», в особі директора Шалигіна Юрія Михайловича, що діяв на підставі Статуту підприємства, 10 червня 2007 року, уклали договір купівлі-продажу, предметом договору якого є складське приміщення, що було збудовано в 1973 році. Умови договору були виконанні, покупець оплатив за ціною зазначеною в договорі за склад, що є предметом договору купівлі-продажу, внаслідок чого сторони підписали Додаток до договору Акт прийому передачі від 10 червня 2007 року, в якому зазначено, що директор ТОВ «МАЯК» передав, а ОСОБА_1 прийняв складське приміщення. Але нотаріально засвідчити договір купівлі-продажу було неможливо, так як представник ТОВ «Маяк» не з'явився до нотаріуса для проведення даної процедури.

На теперішній час, та в період зі складання договору купівлі-продажу і передачі нерухомого майна за цим договором, майно використовує за його цільовим призначенням ОСОБА_1

До початку судового засідання позивач надав суду заяву, в якій підтримав позовні вимоги та просив справу слухати в його відсутність.

Відповідач в судове засідання не з"явився, надав заяву, в якій визнав позовні вимоги в повному обсязі та просив справу розглянути в його відсутність.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню, оскільки наданими позивачем документами підтверджується факт купівлі-продажу складу по АДРЕСА_1 Братського району Миколаївської області.

ОСОБА_1, паспорт серія НОМЕР_1, виданий Братським РВ УМВС України в Миколаївській області, від 20 липня 1999 року та Товариство з обмеженою відповідальність «Маяк», код ЄДРПОУ підприємства 03765520, що було розташоване в с. Григорівка Братського району Миколаївської області, в особі директора Шалигіна Юрія Михайловича, що діяв на підставі Статуту підприємства, 10 червня 2007 року, уклали договір купівлі-продажу, предметом якого є складське приміщення, що було збудовано в 1973 році. Відповідно до п.4.3, розділу 4 «Обов'язки сторін за даним договором» зазначено, що право власності в Покупця, тобто у ОСОБА_1, виникає з моменту підписання договору. Умови договору були виконанні, покупець оплатив за ціною зазначеною в договорі за склад, що є предметом договору купівлі-продажу, внаслідок чого сторони підписали Додаток до договору Акт прийому передачі від 10 червня 2007 року, в якому зазначено, що директор ТОВ «МАЯК» передав, а ОСОБА_1 прийняв складське приміщення. Але нотаріально засвідчити договір купівлі-продажу було не можливо, так як представник ТОВ «Маяк» не з'явився до нотаріуса для проведення даної процедури.

На теперішній час, та в період зі складання договору купівлі-продажу і передачі нерухомого майна за цим договором, майно використовує за його цільовим призначенням ОСОБА_1

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців, в розділі відомостей про перебування юридичною особи у процесі припинення, зазначено , що з 03.06.2009 року, перебуває в стані припинення, за судовим рішенням.

Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, за номером НВ-4801060602014 від 03.10.2014 року, встановлено, що земельна ділянка кадастровий номер 4821480800:04:000:0507, на якій розташовано складське приміщення перебуває у власності гр..ОСОБА_2

Технічні характеристики складського приміщення зазначені у технічному паспорті на нежитловий об'єкт склад, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. від 01.10.2014 року.

У зв'язку з тим, що Договір купівлі-продажу не був нотаріально посвідчений, порушено норми чинного законодавства , а саме виконання вимог ст. 209 ЦК України, щодо обов'язкового нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Згідно ст.657 ЦК України договір купівлі-продажу нерухомого майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

У відповідності зі ст. 41 Конституції України кожний має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності здобувається в порядку, визначеному законом.

Згідно п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.2009 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними» у зв'язку з недодержанням вимог закону про нотаріальне посвідчення правочину договір може бути визнано дійсним лише з підстав, встановлених ст.ст. 218, 220 ЦК України.

Ч.1 ст. 220 ЦК України передбачає, що у разі недотримання сторонами нотаріальної форми посвідчення договору, такий договір є нікчемним.

Проте на підставі ч.2 ст. 220 ЦК України, такий договір може бути визнано судом дійсним, якщо одна із сторін повністю або частково виконала умови договору, що має місце у даній справі.

Відповідно до ст. 334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом, при цьому право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Інше в процесі судового розгляду не встановлено.

У судовому засіданні знайшла своє підтвердження та обставина, що при укладені договору купівлі-продажу ні одна із сторін не порушила умов договору, а тому суд вважає за можливе задовольнити вимоги ОСОБА_1

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.60, 209, 213, 215, 218, 256 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Григорівська сільська рада Братського району Миколаївської області про визнання договору купівлі-продажу дійсним та права власності на склад - задовольнити.

Визнати договір купівлі-продажу складського приміщення, що розташоване в с. Михайло-Жукове Братського району, між ТОВ «Маяк», код ЄДРПОУ 03765520 та ОСОБА_1 дійсним.

Визнати право приватної власності на склад, що розташований за адресою Миколаївська область Братський район АДРЕСА_1, за ОСОБА_1.

Апеляційна скарга на рішення Братського районного суду Миколаївської області може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Губанова В. М.,

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.11.2014
Оприлюднено22.12.2014
Номер документу41939323
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/1475/14-ц

Рішення від 18.11.2014

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Губанова В. М.

Ухвала від 11.11.2014

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Губанова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні