Рішення
від 17.12.2014 по справі 511/3486/14-ц
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 511/3486/14-ц

Номер провадження: 2/511/1133/14

Роздільнянський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2014 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Іванова О. В.,

при секретарі Кириловій І.В.

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Роздільна, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Виноградарської сільської ради про визначення додаткового строку подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вищезазначеним позовом та просить постановити рішення, яким надати їй додатковий строк для прийняття спадщини.

Свої вимоги обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2, який не був їй родичем, але якому вона постійно допомагала при житті. Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 12.39 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Виноградарської сільської ради Роздільнянського району Одеської області. В кінці 2012 року по сімейним обставинам вона була змушена змінити місце проживання. Повернувшись додому у 2014 році дізналася, що ОСОБА_2 помер, про заповіт який він склав на її ім'я вона не знала та її ніхто не повідомив. Проте вона не може оформити належним чином право на спадщину, оскільки вона пропустила строк, встановлений законом на прийняття спадщини про що вона узнала після звернення до нотаріальної контори.

В судове засідання сторони не з'явились, були повідомлені належним чином про дату, час та місце розгляду справи.

Представник позивача ОСОБА_3 надала суду заяву про підтримання позовних вимог у повному обсязі та з проханням розглянути справу у відсутність позивача та її як представника позивача за довіреністю. ( а.с. 24)

Відповідач - Представник Виноградарської сільської ради Одеської області - до суду не прибув, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином. До суду надали заяву згідно якої не заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 ознайомились з позовом та просять справу розглянути за відсутністю їх представника.

Суд, враховуючи, що відповідно до ЦПК України розгляд справи проводився за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося (ч. 2 ст. 197 ЦПК України).

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог за наступних підстав.

Відповідно до ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Визнання відповідачем позову по вказаній справі не суперечить закону, не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб. Підстав для неприйняття визнання відповідачем позову судом не встановлено.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1, виданим на підставі актового запису про смерть № 1 від 11.01.2013року, складеним Василівською сільською радою Біляївського району Одеської області (а.с.5). Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 12.39га, розташованої на території Виноградарської сільської ради Роздільнянського району Одеської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5123980700:01:001:0116, що підтверджується Державним актом на право на земельну ділянку серії ОД № 027178, виданим 27.02.2004 року(а.с.7).

З складеного заповіту вбачається, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті, земельну ділянку, яка належала йому на підставі Державного акту на право власності, акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 201 заповідав ОСОБА_1.(а.с.6).

Відповідно до ст.1268 та 1269 ЦК України в редакції 2003 року спадкоємець, який постійно не проживав з спадкодавцем, на день його смерті, повинен подати в нотаріальну контору заву про прийняття спадщини в 6-ти місячний строк, спадкоємець, який постійно проживав разом з спадкодавцем на день відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо на протязі строку встановлено ст.1270 ЦК України, він не відмовився від неї.

В судовому засіданні, при дослідженні копії спадкової справи № 386/2014 встановлено, що ОСОБА_1 звернулася до Біляївської районної державної нотаріальної контори Одеської області з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 23.07.2014 року, та отримала відмову у зв'язку з пропущенням строку для прийняття спадщини. ( а.с.12-23).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2, термін подачі заяви про прийняття спадщини - до 10.07.2013 року.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця), до інших осіб ( спадкоємців).

Згідно до вимог ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки - ст. 1261 ЦК України

Відповідно до ч.1, ч.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами України справ про спадкування» від 24.06.1983 року № 4 заяви по спорах про спадкове майно, в тому числі заяви про продовження строку на прийняття спадщини, розглядаються за правилами позовного провадження.

Згідно п. 4 вищевказаної постанови, передбачений ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк для прийняття спадщини може бути продовжений судом за заявою заінтересованої особи при доведеності поважності причин його пропуску.

Зіставивши наведені норми цивільного закону, можна зробити висновок, що закон не вимагає від спадкоємця, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, оскільки така умова прийняття спадщини прямо визначена у законі лише для спадкоємця, який на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем.

Так, закон не зобов'язує спадкоємця, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, подати заяву про прийняття спадщини, оскільки умовою прийняття ним спадщини є лише відсутність відмови від неї.

В судовому засіданні позивач вказала, що вона юридично не обізнана, а тому вважала, що оскільки вона постійно проживала зі спадкодавцем, хоча і не зареєстрована, то вважається такою, що прийняла спадщину. Звернувшись до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, їй було відмовлено та роз'яснено про необхідність звернення до суду з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Суд, враховуючи вищевикладене, вважає причину пропуску позивачем строку для прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 поважною та обґрунтованою.

Таким чином, розглянувши спір всебічно, повно та об'єктивно на підставі вищевикладених письмових доказів, суд приходить до висновку щодо поважності причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини та вважає за необхідне надати позивачу додатковий строк для прийняття спадщини.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 1216, 1220, 1221-1223, 1261, 1270, ч.3 1272 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 10, 11, 15, 60, 131,209, 212- 215, 218, 223, 294 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Виноградарської сільської ради про визначення додаткового строку подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Надати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки с. Садки Біляївського району Одеської області додатковий строк - п'ять місяців для подачі в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Роздільнянський районний суд Одеської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О. В. Іванова

СудРоздільнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.12.2014
Оприлюднено23.12.2014
Номер документу41967119
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —511/3486/14-ц

Рішення від 17.12.2014

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 20.11.2014

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні