Рішення
від 16.12.2014 по справі 909/1177/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 грудня 2014 р. Справа № 909/1177/14 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Калашник В. О. ,

при секретарі судового засідання Кричовський Р. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника прокурора м. Івано-Франківська

вул. Гаркуші, 9, м. Івано-Франківськ

в інтересах держави в особі

Микитинецької сільської ради Івано-Франківської міської ради,

вул. Грицишина, 10, с. Микитинці, м. Івано-Франківськ, 76494

до відповідача: Виробничого підприємства "Прикарпатагрогазсервіс"

вул. Незалежності, 67, м. Івано-Франківськ,76018

про стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання зобов'язань за договором оренди землі від 23.11.10, в сумі 32175,68грн.

за участю представників сторін:

Від позивача: Домбровська Є. М. - представник, (довіреність від 23.06.14 )

Від прокуратури: Янцюк Н. В.- прокурор (посвідчення № 029695 від 20.10.14)

Від відповідача: Довбня В. І. - директор (паспорт серія СС № 110861 від16.08.96)

Встановив:

В судовому засіданні 25.11.14 судом оголошено перерву до 02.12.14.

В судовому засіданні 02.12.14 судом оголошено перерву до 09.12.14.

Заступник прокурора м. Івано-Франківська звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою в інтересах держави в особі Микитинецької сільської ради до відповідача, Виробничого підприємства "Прикарпатагрогазсервіс" обласної ради сільськогосподарських товаровиробників про стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання зобов'язань за договором оренди землі від 23.11.10, в сумі 63525,06 грн.

Прокурором, 16.12.14, подано суду заяву про зменшення позовних вимог, у зв"язку із частковим стягненням суми боргу в примусовому порядку на підставі рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду, та просить суд стягнути з відповідача заборгованість по орендній платі за період червень-жовтень 2014 в розмірі 32175,68грн.

Враховуючи правила ст.22 Господарського процесуального кодексу України, згідно яких позивач, до прийняття рішення по справі, має право збільшити або зменшити розмір позовних вимог, суд розглянув спір відповідно до зменшених позовних вимог, враховуючи, що ця дія не суперечить нормам чинного законодавства та не порушує чиї- небудь права та охоронювані законом інтереси.

При цьому, суд приймає до уваги те, що у п.17 Інформаційного листа Вищого господарського суду України " Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році та в першому півріччі 2006р." від 20.10.2006 р. № 01-8/2351 зазначено, що в разі зменшення позовних вимог, якщо його прийнято господарським судом, має місце нова ціна позову, виходячи з якої вирішується спір. При цьому, будь-які підстави припинення провадження у справі, в частині зменшення позовних вимог, у господарського суду відсутні.

Як вбачається із змісту позовної заяви та заяви про зменшення позовних вимог, між позивачем, Микитинецькою сільською радою Івано-Франківської міської ради та відповідачем, Виробниче підприємство "Прикарпатагрогазсервіс", 23.11.2010, укладено договір оренди землі за умовами якого, позивачем на підставі рішення 36 сесії п"ятого демократичного скликання Микитинецької сільської ради від 07.10.10 "Про розгляд заяв та звернень підприємств, організацій та установ", передано відповідачу в строкове платне володіння і користування (оренду) земельну ділянку площею 2,2689 га, для будівництва та обслуговування виробничої бази в с. Микитинці по вул.Юності.

Відповідно до п.16 Договору оренди землі, земельна ділянка повинна бути передана в оренду згідно акту прийому-передачі після державної реєстрації цього договору.

Передача земельної ділянки в користування відбулась 30.11.12, що підтверджується актом приймання-передачі земельної ділянки, який підписаний уповноваженими представниками обох сторін.

Згідно п. 7 Договору, орендна плата вноситься відповідачем у грошовій формі в розмірі 96527,00грн. на рік , на основі розрахунку, поданого позивачем протягом місяця з дня виникнення права користування земельною ділянкою. Розмір орендної плати підлягає щорічному уточненню відповідно до п.8 Договору.

Пунктом 9 Договору передбачено, що орендна плата вноситься щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, в місцевий бюджет Микитинецької сільської ради.

Відповідно до п.6 Договору, даний договір укладено на 5 років.

Обов'язком орендаря, згідно п. 27.4 Договору, є своєчасна сплата орендної плати.

Однак, в порушення договірних зобов'язань відповідач належним чином не проводив сплату орендної плати, а тому згідно поданої прокурором розрахунку, заборгованість по орендній платі за землю за період з червня по жовтень 2014 року склала 32175,68грн..

В добровільному порядку відповідач заборгованість не погасив, що стало причиною звернення заступника прокурора м. Івано-Франківська до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Микитинецької сільської ради Івано-Франківської міської ради за захистом порушеного права Позивача.

Представник позивача та прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримали з підстав, викладених в позовній заяві та заяві про зменшення позовних вимог, просять суд позов задоволити.

Відповідач відзив на позов не подав , проте представник в судовому засіданні суму заборгованість вказану прокурором у заяві про зменшення позовних вимог визнав, наявність заборгованості пояснив тяжким фінансовим становищем та відсутністю, як готівкових коштів, так і коштів на банківських рахунках.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представників сторін та прокурора , дослідивши обставини у справі і подані докази, оцінивши їх відповідно до ст.43 ГПК України, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню з врахуванням заяви про зменшення позовних вимог із слідуючих підстав:

Статтею 792 ЦК України, за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі", орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди

Між позивачем, Микитинецькою сільською радою Івано-Франківської міської ради та відповідачем, Виробниче підприємство "Прикарпатагрогазсервіс", 23.11.2010, укладено договір оренди землі за умовами якого, позивачем передано відповідачу в строкове платне володіння і користування (оренду) земельну ділянку площею 2,2689 га, для будівництва та обслуговування виробничої бази в с. Микитинці по вул.Юності. Вказаний договір укладений на підставі рішення 36 сесії п"ятого демократичного скликання Микитинецької сільської ради від 07.10.10 "Про розгляд заяв та звернень підприємств, організацій та установ".

Згідно ст.509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст.526 ЦК України, зобов"язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідачем, зазначені вимоги закону порушені, оскільки оплата орендної плати за користування земельною ділянкою своєчасно не проводилась, а тому за період з 01 червня по 01 жовтня 2014 , згідно поданої заяви про зменшення позовних вимог утворилась заборгованість по орендній платі в сумі 32175,68грн.

Вказана сума боргу підтверджується наявними у справі доказами, а тому позовні вимоги є обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню враховуючи заяву про зменшення розміру позовних вимог.

Відповідно до ст.49 ГПК України, судові витрати підлягають стягненню з відповідача в дохід державного бюджету.

На підставі викладеного , у відповідності до ст. 124 Конституції України, ст.509, 526, 792 ЦК України, ст.21 Закону України "Про оренду землі" , керуючись ст. 33, 43, 49, 75, ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов заступника прокурора м. Івано-Франківська в інтересах держави в особі Микитинецької сільської ради до відповідача, Виробничого підприємства "Прикарпатагрогазсервіс" обласної ради сільськогосподарських товаровиробників про стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання грошових зобов'язань за договором оренди землі від 23.11.10, в сумі 32175,68грн.

Стягнути з відповідача, Виробничого підприємства "Прикарпатагрогазсервіс" обласної ради сільськогосподарських товаровиробників ( вул. Незалежності, 67, м. Івано-Франківськ, код 20532897) на користь позивача, Микитинецької сільської ради Івано-Франківської міської ради ( вул. Грицишина, 10, с. Микитинці, м. Івано-Франківськ, код 20552109) заборгованості в сумі 32175,68грн., яка виникла внаслідок неналежного виконання останнім грошових зобов'язань за договором оренди землі від 23.11.10, за період з червня по жовтень 2014 року.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили та направити Позивачу.

Стягнути з відповідача, Виробничого підприємства "Прикарпатагрогазсервіс" обласної ради сільськогосподарських товаровиробників ( вул. Незалежності, 67, м. Івано-Франківськ,код 20532897) в дохід державного бюджету 1827,00грн. судового збору, які слід перерахувати за наступними реквізитами (одержувач: УДКСУ у м. Івано-Франківську; назва рахунку: Державний м. Івано-Франківськ 22030001; МФО одержувача: 836014; р/р 31219206783002; код ЄДРПОУ одержувача: 37952250; код класифікації доходів: 22030001; назва коду класифікації доходів: Судовий збір (державна судова адміністрація України, 050); назва суду: господарський суд Івано-Франківської області).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили та направити ДПІ в м.Івано-Франківську.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 22.12.14

Суддя Калашник В. О.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Попович В. В. 22.12.14

Дата ухвалення рішення16.12.2014
Оприлюднено23.12.2014
Номер документу41978706
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання зобов'язань за договором оренди землі від 23.11.10, в сумі 32175,68грн

Судовий реєстр по справі —909/1177/14

Ухвала від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 04.11.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Рішення від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 17.10.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні