Рішення
від 09.12.2014 по справі 927/1719/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua

========================================================================================================================================================================

Іменем України

РІШЕННЯ

09 грудня 2014 року Справа №927/1719/14

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю „АК Інжинірінг",

юридична адреса: вул. Народного Ополчення, 1, м. Київ, 03151;

адреса для листування: проспект 40-річчя Жовтня, 58-А, офіс 16, м. Київ,

03039,

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю „Агропромстройгрупп",

вул. Коцюбинського, 49-А, кв. 307, м. Чернігів, 14000,

про розірвання договору та стягнення 44064,45 грн.

Суддя Блохіна Ж.В.

Представники сторін:

від позивача: Макух Н.А., довіреність №4/2014 від 02.06.2014 року,

від відповідача: не з'явився.

В судовому засіданні 09.12.2014 року проголошено вступну та резолютивну частини рішення на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

СУТЬ СПОРУ:

Товариством з обмеженою відповідальністю „АК Інжиніринг" подано позов до товариства з обмеженою відповідальністю „Агропромстройгрупп" про:

- розірвання договору підряду на виконання робіт з влаштування цегляної кладки від 29 травня 2012 року №29-05ПА;

- стягнення 44064,45 грн. попередньої оплати.

Представник позивача в судовому засіданні підтримує позовні вимоги і просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Відповідач заяв, клопотань та відзиву на позов не надіслав, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідач не скористався своїми правами, передбаченими ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, правом на приймання участі у господарських засіданнях, на подання відзиву на позов, заяв, клопотань, на подачу доказів та іншими правами.

Оскільки явка представників сторін не визнавалась обов'язковою, суд вважає за можливе, на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, розглянути справу у відсутність представника відповідача, за наявними в справі матеріалами.

Розглянувши подані матеріали, вислухавши представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини справи, оцінивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

29.05.2012р. між товариством з обмеженою відповідальністю „АК Інжинірінг" (генпідрядник) та товариством з обмеженою відповідальністю „Агропромстройгрупп" (підрядник) укладений договір підряду №29-05ПА (далі - договір).

Згідно п. 1.1 договору на умовах та в порядку, визначених цим договором, підрядник за завданням генпідрядника, на свій ризик, зобов'язується виконати відповідно до проектної документації і здати генпідряднику роботи з влаштування кладки внутрішніх стін з цегли та шлакоблоку (далі за текстом - Роботи) на об'єкті: „Секція 3.3, 4 черга будівництва житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгом за адресою: 40-річчя Жовтня 60, в Голосіївському районі м. Києва, Україна" (далі за текстом - Об'єкт), а генпідрядник зобов'язується прийняти такі роботи і оплатити їх на умовах цього договору.

Відповідно до п. 1.2 договору безпосередньо детальні види і обсяг робіт, які доручають підряднику для виконання за цим договором, визначаються сторонами у договірній ціні (Додаток 31 до договору, який є невід'ємною частиною).

Пунктом 3.5 договору передбачено, що при виникненні необхідності закупівлі обладнання та матеріалів, що мають строк поставки більше 1 місяця, окрім заявленого щомісячного авансу (згідно п. 3.3 договору) підрядник доповнює заявку вимогою на отримання довгострокових авансів та графік надання та закриття довгострокових авансів (Додаток №3 до цього договору).

Генпідрядник перераховує підряднику довгострокові аванси протягом 10 банківських днів з моменту подання підрядником заявки та надходження коштів від замовника.

Підрядник зобов'язується використовувати отриманий аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів (далі за текстом - Матеріальні ресурси) і відповідно до графіку надання та закриття довгострокових авансів (Додаток №4 до цього договору) закрити отримані аванси у відповідних актах прийому-передачі виконаних робіт (ф. КБ-2в) та довідках про вартість виконаних будівельних робіт (ф. КБ-3) згідно вищевказаного графіку.

У випадках, якщо підрядник не проводить закриття авансів згідно графіку надання та закриття довгострокових авансів (Додаток №3 до цього договору), генпідрядник має право в односторонньому порядку зменшувати оплати підряднику ( в тому числі і за виконані роботи по актам приймання виконаних підрядних робіт за формою №КБ-2в (далі за текстом - „Акт КБ-2в") та довідкам про вартість виконаних підрядних робіт та витрат за формою №КБ-3 (далі за текстом - „Довідка КБ-3") на суму авансу, що не закрита відповідно до графіку надання та закриття довгострокових авансів (Додаток №3 до цього договору) в поточному місяці та витребовувати повернення невикористаної суми авансу.

Згідно п. 3.6 договору оплата за виконані роботи здійснюється генпідрядником щомісяця, протягом 10 робочих днів з дати прийняття ним робіт від підрядника за актом приймання виконаних підрядних робіт та довідки про вартість виконаних підрядних робіт (ф.№КБ-3). При таких розрахунках з оплати утримується сума авансу, отриманого підрядником у місяці, за який проводиться оплата.

Пунктом 10.1 договору передбачено, що передача-приймання виконаних робіт здійснюється сторонами шляхом оформлення актів приймання виконаних підрядних робіт, форми №КБ-2в (далі - Акт приймання робіт) та довідок про вартість виконаних підрядних робіт, форми №КБ-3 (далі - довідка про вартість робіт). Зазначений акт приймання робіт та довідка про вартість робіт складаються підрядником щомісячно, за умови що в даному місяці виконувалися роботи, та в двох примірниках не пізніше 23-го числа місяця, надаються генпідряднику.

Згідно п. 10.2 договору прийом виконаних робіт здійснюється генпідрядником на протязі 7 робочих днів з дати отримання від підрядника документів, зазначених у п. 10.1 цього договору.

Даний договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками і діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за цим договором (п. 15.1 договору).

16 липня 2012 року між сторонами укладена додаткова угода №1 до договору підряду від 29 травня 2012 року №29-05ПА.

Згідно пункту 1.2.3 додаткової угоди вартість виконаних робіт за додатком №1 до додаткової угоди №1 становить 237445,28 грн., крім того ПДВ 20% - 47489,05 грн., разом з ПДВ становить 284934,33 грн.

Пунктом 2 додаткової угоди передбачено, що у зв'язку зі збільшенням обсягів виконуваних робіт, сторони дійшли згоди викласти пункт 3.1 договору у новій редакції: „3.1. Орієнтовна вартість робіт за цим договором визначається сторонами у кошторисі і становить 523538,65 грн., крім того ПДВ 20% - 104707,73 грн., разом з ПДВ становить 628246,38 грн.".

На виконання умов договору позивачем здійснена попередня оплата за послуги в сумі 260431,79 грн., що підтверджується копіями платіжних доручень, які містяться в матеріалах справи.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач відповідно до умов договору №29-05ПА від 29.05.2012 року виконав роботи на загальну суму 216367,34 грн., що підтверджується підписаними сторонами та скріпленими їх печатками актами приймання виконаних робіт форми КБ-2в за березень 2013 року, за серпень 2012 року, липень 2012 року, червень 2012 року на загальну суму 216367,34 грн. Роботи прийняті позивачем без зауважень. Акти приймання виконаних будівельних робіт підписані та скріплені печатками обох сторін.

Також між сторонами підписані та скріплені печатками довідки про вартість виконаних будівельних робіт за березень 2013 року, серпень 2012 року, липень 2012 року, червень 2012 року.

Відповідачем були виконані роботи на загальну суму 216367,34 грн.

В свою чергу позивачем було перераховано відповідачу попередньої оплати на загальну суму 260431,79 грн.

Отже, сума переплати складає 44064,45 грн., що є предметом даного спору.

За таких обставин позивач просить стягнути з відповідача на його користь 44064,45 грн. попередньої оплати.

Суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги в частині стягнення 44064,45 грн. попередньої оплати підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст. 14 ЦК України цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України) господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 ГК України господарські зобов'язання виникають, зокрема, безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність; з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать; а також внаслідок подій, з якими закон пов'язує настання правових наслідків у сфері господарювання.

Відповідно до ч. ч. 1, 7 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно ст. 844 ЦК України ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником.

Згідно зі ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Суд встановив, що між сторонами 29.05.2012р. укладений договір підряду №29-05ПА, згідно умов якого відповідач зобов'язується виконати певні роботи.

Позивач приступив до виконання умов договору, перерахувавши на рахунок відповідача попередню оплату в сумі 260431,79 грн., що підтверджується платіжними дорученнями.

В свою чергу відповідачем були виконані обумовлені договором роботи в повному обсязі на загальну суму 216367,34 грн.

Отже, сума переплати складає 44064,45 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку про те, що позовні вимоги в цій частині відповідають фактичним обставинам і вимогам законодавства, а тому підлягають задоволенню.

Крім того в позовній заяві позивач просить розірвати договір підряду на виконання робіт з влаштування цегляної кладки від 29 травня 2012 року №29-05ПА.

Згідно з частиною четвертою статті 849 Цивільного кодексу України замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитись від договору підряду, виплативши підряднику плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

Таким чином, законом замовнику надано право відмовитися в односторонньому порядку від договору у будь-який час до закінчення роботи, і встановлене цією нормою право не може бути обмежене.

Матеріалами справи підтверджено і не заперечується позивачем факт виконання відповідачем підрядних робіт в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Отже, зобов'язання відповідача за договором підряду №29-05ПА від 29.05.2012 року припинені в зв'язку з їх виконанням.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Оскільки припинились зобов'язання за договором №29-05ПА від 29.05.2012 року в зв'язку з їх виконанням без заперечень та зауважень, суд доходить висновку, що позовні вимоги в частині розірвання договору задоволенню не підлягають.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню частково, а саме в частині стягнення 44064,45 грн. попередньої оплати. В решті позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Згідно ч. 1 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин витрати позивача по сплаті судового збору покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а саме в сумі 1827,00 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Агропромстройгрупп" (вул. Коцюбинського, 49-А, кв. 307, м. Чернігів, ідентифікаційний код 35606541, р/р 26002146186 в ПАТ „РЕАЛ БАНК" м. Києва, МФО 351588) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „АК Інжинірінг" (юридична адреса: вул. Народного Ополчення, 1, м. Київ; адреса для листування: проспект 40-річчя Жовтня, 58-А, офіс 16, м. Київ, ідентифікаційний код 32041006, р/р 26005011059677 в ПАТ „Укрсоцбанк", МФО 300023) 44064,45 грн. попередньої оплати та 1827,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

3. В решті позову відмовити.

В зв'язку з перебуванням судді Блохіної Ж.В. на лікарняному по 19.12.2014 року (п'ятниця) повне рішення складено 22.12.2014 року.

Суддя Ж.В. Блохіна

.

Дата ухвалення рішення09.12.2014
Оприлюднено23.12.2014
Номер документу41979513
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення 44064,45 грн

Судовий реєстр по справі —927/1719/14

Рішення від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Блохiна Ж.В.

Ухвала від 04.11.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Блохiна Ж.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні