Постанова
від 10.12.2014 по справі 804/18257/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2014 р. Справа № 804/18257/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Тулянцевої І.В.

при секретарі Ломідзе Д.Г.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Лівобережної об'єднаної Державної податкової інспекції м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства «СПЕЦБУДСЕРВІС», Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ДМУЮ про скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИВ :

07.11.14 року Лівобережна ОДПІ м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства «СПЕЦБУДСЕРВІС», Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ДМУЮ про скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що державним реєстратором внесено зміну місцезнаходження Приватного підприємства «СПЕЦБУДСЕРВІС», що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме про зміну місцезнаходження: 49051, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, Індустріальний район, вул.Батумська, буд. 11. Вказані зміни внесені з порушенням вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", оскільки відповідач відсутній за зміненим місцезнаходженням.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив суд задовольнити позов.

Відповідач-1, про день розгляду справи повідомлений належним чином, повідомлення повернуте на адресу відправника з відміткою пошти «за закінченням терміну зберігання». Згідно з відомостями, що містяться в позовній заяві та витязі з ЄДРПОУ, місцезнаходженням відповідача є адреса: 49074, м.Дніпропетровськ, вул.Батумська, буд. 11.

Відповідно до ч.4 ст. 33 КАС України, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідач-2 Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ДМУЮ, проти позову заперечував, подав до суду письмові заперечення, які залучені до матеріалів справи. Вважає, що реєстраційні дії державного реєстратора щодо змін до установчих документів ПП «СПЕЦБУДСЕРВІС», які пов'язані зі зміною місцезнаходження, були проведені правомірно на підставі наданих підприємством документів, у зв'язку з чим, у позові слід відмовити. Просили розглянути справу за їх відсутності.

За викладених обставин, у відповідності до ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, справу розглянуто в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про не обґрунтованість позовних вимог з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Приватне підприємство «СПЕЦБУДСЕРВІС» зареєстровано Виконкомом Запорізької міської ради 13.09.2005 року, з присвоєнням ідентифікаційного коду 13638856 (а.с.7-8).

28.01.2014 року державним реєстратором Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис про реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи, а саме: зміна місцезнаходження на: 49051, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, Індустріальний район, вул.Батумська, буд. 11, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 12.09.2014 року № 19284766 (а.с. 7-8).

Згідно довідки про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків від 08.08.14р. контролюючим органом проведено необхідні та достатні заходи щодо встановлення місцезнаходження платника податків за результатами яких місцезнаходження платника податків не встановлено (а.с. 9-10).

13.08.2014р. Начальником Лівобережної об'єднаної Державної податкової інспекції м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області складено повідомлення про відсутність ПП «СПЕЦБУДСЕРВІС" за місцезнаходженням., оскільки фактичне місцезнаходження юридичної особи не встановлено. Зазначені обставини підтверджені Актом перевірки відповідності місцезнаходження платника від 08.08.2014 року за № 2825/184/13638856 (а.с. 11).

П.67.2. ст. 67 Податкового кодексу України закріплено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

-припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

-відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

-скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Згідно ч.1 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

- примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів;

- оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

- два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

- документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, якщо інше не встановлено цим Законом.

Державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Документи, які подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається поштовим відправленням) заявнику з відміткою про дату надходження документів.

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державний реєстратор відмовляє у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи за наявності підстав, встановлених частиною першою статті 27 цього Закону.

Згідно ч.1 ст. 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є:

- невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи;

- невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону;

- порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема:

- наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи;

- невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі;

- наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої статті 35 цього Закону;

- наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися;

- використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування державного органу або органу місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;

- невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону щодо найменування окремих видів юридичних осіб (банк, кредитна спілка, недержавний пенсійний фонд тощо);

- встановлена іншими законами заборона використання у найменуванні юридичної особи певних термінів, абревіатур, похідних термінів.

Відмова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускається.

Доказів того, що документи, подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ПП «СПЕЦБУДСЕРВІС», не відповідали вимогам положень ст.27 Закону України від 15.05.2003 року №755-IV, позивачем до суду не надано, а судом самостійно на виконання вимог ст. 11 КАС України, не встановлено.

Позивач в якості підстави для скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ ПП «СПЕЦБУДСЕРВІС» посилається на неправомірну зміну місцезнаходження зазначеної юридичної особи, оскільки позивачем встановлено відсутність ПП «СПЕЦБУДСЕРВІС» за новим місцезнаходженням за адресою: 49051, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, Індустріальний район, вул.Батумська, буд. 11, але у той же час позивач не надав суду доказів того, що відповідач був відсутній за місцезнаходженням або не міг зареєструватися за зазначеною адресою саме під час подання документів для реєстрації змін про його місцезнаходження або одразу після здійснення реєстратором такої реєстрації , через що суд не приймає до уваги посилання позивача, що відповідач не мав наміру здійснювати підприємницькою діяльність за новою зміненою адресою .

Також позивач не довів суду, що згідно вимог законодавства України, встановлення факту відсутності юридичної особи за місцем знаходження є підставою для скасування державної реєстрацію змін до установчих документів.

Ч.12 ст19 Закону України N 755-ІV зі змінами та доповненнями встановлено також , що у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі надходження державному реєстратору від органу доходів і зборів повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Ч.14 ст.19 Закону України N 755-ІV зі змінами та доповненнями закріплено, що у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Якщо державному реєстратору повернуто поштового відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Виходячи зі змісту ч.2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців", державна реєстрація припинення підприємницької діяльності юридичної особи проводиться у разі постановлення судового рішення про припинення юридичної особи. Однією з підстав її припинення, згідно наведеної норми права, є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Отже, вищезазначені факти можуть бути підставою саме для внесення до ЄДР запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням та подальшого припинення юридичної особи на підставі положень п.5 ч.2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Суд, прийшов до висновку, про те, що відсутні підстави для скасування державної реєстрацію змін до установчих документів ПП «СПЕЦБУДСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 13638856), щодо внесених даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про зміну юридичної адреси підприємства на : 49051, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, Індустріальний район, вул.Батумська, буд. 11, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 4 ст.94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 14, 86, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Лівобережної об'єднаної Державної податкової інспекції м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства «СПЕЦБУДСЕРВІС», Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ДМУЮ про скасування державної реєстрації змін до установчих документів - відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, передбачені ст.186 КАС України.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.В. Тулянцева

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.12.2014
Оприлюднено25.12.2014
Номер документу41986115
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/18257/14

Ухвала від 10.11.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 28.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 19.02.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 02.02.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Постанова від 10.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні