Постанова
від 23.12.2014 по справі 821/4786/14
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2014 р.м. ХерсонСправа № 821/4786/14 Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Кисильової О.Й.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Автотранспортне пасажирське підприємство "Сармат" про стягнення коштів за податковим боргом,

встановив:

Новокаховська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Херсонській області (далі - позивач, Новокаховська ОДПІ) звернулася з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Автотранспортне пасажирське підприємство "Сармат" (далі - відповідач, ТОВ "АТПП "Сармат"), в якому просить стягнути з відповідача борг з єдиного податку у розмірі 7 312,27 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що за результатами господарської діяльності у відповідача рахується податковий борг по сплаті єдиного податку у сумі 7 312,27 грн., який на даний час не сплачений.

18.12.2014 р. від позивача надійшло клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи до суду не прибув, про причини неявки не повідомив, клопотань не заявляв. Ухвалу про відкриття провадження та закінчення підготовчого провадження уповноважена особа відповідача отримала 13.12.2014р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомленні про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене вище, суд вважає за можливе розглянути дану справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ТОВ "АТПП "Сармат" зареєстроване як юридична особа 15.04.2011 р. та перебуває на обліку в Новокаховській ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області.

09.08.2014 р. ТОВ "АТПП "Сармат" подало до Новокаховської ОДПІ податкову декларацію платника єдиного податку - юридичної особи за І півріччя 2014 року. Згідно якої відповідач належить до четвертої групи платників єдиного податку, а тому відповідно до пп. 293.3.1 п. 293.3 ст. 293 ПК України відсоткова ставка єдиного податку для підприємства встановлена у розмірі 5 % доходу. У даній декларації відповідачем самостійно вказано суму єдиного податку за вказаний податковий період у розмірі 7103,90 грн. та штрафні санкції в розмірі 150,00 грн.

Підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) встановлено, що платник податків зобов'язаний: подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 36.1 ст.36 ПК України визначено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку (п.46.1 ст.46 ПК України).

Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду (п.194.2 ст.194 ПК України).

Відповідно до п. 293.1 та п. 293.3 ст. 293 ПК України - ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна заробітна плата), та у відсотках до доходу (відсоткові ставки). Відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі: для третьої і четвертої груп платників єдиного податку: 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом; 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Пунктом 295.3 статті 295 ПК України встановлено, що платники єдиного податку третьої - шостої груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Згідно із п.296.3 ст.296 ПК України платники єдиного податку третьої - шостої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Статтею 300 ПК України передбачено, що платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до цього Кодексу за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

Грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків не підлягає оскарженню (п. 56.11. ст.. 56 ПК України).

Положеннями п.14.1.175 ст.14 ПК України визначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Таким чином, визначена в податковій декларації ТОВ "АТПП "Сармат" сума зобов'язання є узгодженою, але добровільно не сплаченою.

28.10.2014 р. Новокаховською ОДПІ за результатами проведеної перевірки складено акт № 96/151-37520079, на підставі якого 03.11.2014 р. позивачем винесено податкове повідомлення-рішення № 0002791501. За даним податковим повідомленням-рішенням відповідачу нараховано штрафну санкцію у розмірі 60,00 грн. Вказане податкове повідомлення-рішення вручено уповноваженій особі відповідача 05.11.2014 р. не оскаржено Товариством ні в адміністративному, ні в судовому порядку.

Таким чином, загальна сума податкового боргу за податковою декларацією та податковим податковим-повідомленням рішенням становить 7313,90 грн. (з них: основний платіж - 7103,90 грн., штрафні санкції - 210,00 грн.), але у зв'язку з наявною переплатою у сумі 1, 63 грн. сума податкового боргу складає 7312,27 грн.

Згідно з п.116.1 ст.116 ПК України у разі застосування контролюючими органами до платника податків штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, такому платнику податків надсилаються (вручаються) податкові повідомлення - рішення.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Так, на виконання вимог податкового законодавства Новокаховською ОДПІ 03.07.2014 р. було сформовано податкову вимогу форми "Ю" № 1724-25 на суму 102 52,27 грн., яку отримано уповноваженою особою відповідача.

Нормами ст. 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

Із дослідження облікової картки платника податку вбачається, що ТОВ "АТПП "Сармат" не сплачено штрафні санкції за податковими повідомленнями-рішеннями, у зв'язку із чим борг по єдиному податку становить 7 312,27 грн.

Таким чином, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 128, 158-163, 167 КАС України, суд, -

постановив :

Позов Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Автотранспортне пасажирське підприємство "Сармат" про стягнення коштів за податковим боргом задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Автотранспортне пасажирське підприємство "Сармат" (код ЄДРПОУ 37520079, Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. Соснова, буд. 1, кв. 1-д) суму коштів за податковим боргом з єдиного податку у розмірі 7 312 (сім тисяч триста дванадцять грн.) 27 коп. в дохід місцевого бюджету м. Нова Каховка на рахунок 31514969700012 в ГУ ДКСУ у Херсонській області, код ОКПО 38053504, МФО 852010, код призначення платежу 18050300.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Кисильова О.Й.

кат. 8.2.3

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.12.2014
Оприлюднено25.12.2014
Номер документу41998541
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/4786/14

Постанова від 23.12.2014

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні