Рішення
від 16.12.2014 по справі 924/1527/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" грудня 2014 р.Справа № 924/1527/14

Господарський суд Хмельницької області у складі:

суддя Шпак В.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" м. Київ

до Приватного підприємства "ОПТТОРГ" м. Хмельницький

за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 Кам’янець -Подільський р-н, с.Велика Слобідка

про стягнення 7 447 157,86 грн., заборгованості за кредитним договором, з яких 3704729,04 грн. - заборгованість за кредитом, 3742428,83 грн. - заборгованість за відсотками.

Представники сторін:

від позивача: Веретюк О. А. - представник за довіреністю від 25.02.2014

від відповідача: не з'явився

третя особа: не з'явився

В судовому засіданні відповідно до ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору:

Позивач - Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" м.Київ звернувся до суду із позовом до відповідача Приватного підприємства "ОПТТОРГ" м. Хмельницький про стягнення 7 447 157,86 грн., заборгованості за кредитним договором, з яких 3704729,04 грн. - заборгованість за кредитом, 3742428,83 грн. - заборгованість за відсотками.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання кредитного договору №11319207000 від 21.05.08 року

Відповідач в засідання суду за викликом не з`явився, відзиву на позов не подав, про причини неявки в засідання суду не повідомив.

Третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 в засідання суду не з`явився, пояснення по справі не надав, про причини неявки в засідання суду не повідомив.

Статтею 75 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу можу бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Пунктом 3.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 передбачено, що місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (стаття 17 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

Підпунктом 3.9.1 Постанови передбачено, що особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81-1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

21.05.2008 р. між Акціонерним комерційним інноваційним банком "УкрСиббанк" (далі - банк) та громадянином України ОСОБА_2 (далі - позичальник) було укладено договір про надання споживчого кредиту № 11349207000 (далі - договір), відповідно до п. 1.1 якого банк зобов'язався надати позичальнику кредитні кошти (кредит) в іноземній валюті в сумі 300000,00 доларів США, що дорівнює еквіваленту 1515000,00 грн. за курсом НБУ на день укладання Договору, а позичальник зобов'язується прийняти, належним чином використати і повернути банку кредитні кошти (кредит) та сплатити плату за кредит у порядку та на умовах, зазначених у договорі. При цьому сторони обумовили, що гривневий еквівалент суми кредиту зазначається в договорі лише в разі надання банком кредиту в іноземній валюті. Позичальник має право отримати кредитні кошти у вигляді одного траншу або декількох траншів, загальна сума яких не може перевищувати розміру суми кредиту, зазначеного в цьому пункті договору, для чого надає до банку письмову заяву (за формою згідно вимог банку), в якій зазначає бажану суму траншу (в межах загальної суми кредиту) та бажану дату його отримання. Така заява позичальника, укладена та надана згідно умов нього договору, є підставою для видачі банком траншу позичальнику. Сторони договору також домовились, що банк надає позичальнику кредит у вигляді одного траншу в розмірі суми кредиту, зазначеному в цьому пункті договору.

Згідно з підпунктами 1.2.1 та 1.2.2 договору надання кредиту здійснюється 21.05.2008 р., при цьому позичальник зобов'язаний повернути кредит у повному обсязі в терміни та розмірах, що встановлені графіком погашення кредиту згідно Додатку №1 до договору (якщо сторонами визначено такий графік погашення та укладено Додаток №1 до договору), але в будь-якому випадку не пізніше 18 травня 2018 року, якщо тільки не застосовується інший термін повернення кредиту відповідно до умов цього договору та/або згідно умов відповідної угоди сторін.

За користування кредитними коштами протягом перших 30 (тридцяти) календарних днів, рахуючи з дати видачі кредиту, процентна ставка встановлюється у розмірі 14,50% річних. За користування кредитними коштами понад встановлений договором термін банк автоматично нараховує проценти на прострочену суму основного боргу за процентною ставкою в розмірі, збільшеному вдвічі від ставки, вказаної в пп. 1.3.1. Нарахування вищевказаної процентної ставки на прострочену суму основного боргу починається з дня виникнення простроченої суми основного боргу, а саме з наступного дня після дня несплати або неповної сплати платежу, встановленого у договорі. Проценти нараховуються на прострочену суму основного боргу за підвищеною ставкою до моменту погашення такої заборгованості (пп. 1.3.1 договору).

Відповідно до пп. 1.3.3 договору нараховування процентів за ним здійснюється щомісяця, в останній робочий день поточного місяця, методом "факт/360" відповідно до вимог чинного законодавства України. Період нарахування процентів згідно умов договору починається з дня фактичного надання кредитних коштів, якщо умовами пунктів 1.3.2., 5.2. договору не передбачено іншу дату початку нарахування процентів, а в наступному - з першого календарного дня поточного місяця, і закінчується останнім календарним днем поточного місяця. При цьому проценти нараховуються на суму кредитних коштів, що фактично надані банком позичальнику і які ще не повернуті останнім у власність банку відповідно до умов договору. Для розрахунку процентів день надання та день погашення кредиту вважається одним днем.

Строк сплати процентів: з 01 по 10 число (включно) кожного місяця, наступного за тим, за який були нараховані банком такі проценти (пп. 1.3.4 договору).

Підпунктом 1.3.5 договору встановлено, що позичальник згідно умов договору сплачує банку комісію на умовах, зазначених у договорі.

В п. 1.6 договору сторони погодили наступну черговість погашення грошових зобов'язань позичальника за договором, а саме: 1) прострочені комісії (якщо буде мати місце прострочення); 2) строкові комісії; 3) прострочені проценти (якщо буде мати місце прострочення); 4) строкові проценти; 5) прострочена сума основного боргу (якщо буде мати місце прострочення); 6) строкова сума основного боргу; 7) штрафні санкції за договором.

У випадку переказу/перерахування грошових коштів на погашення будь-яких грошових зобов'язань позичальника за договором з порушенням вищезазначеної черговості, банк вправі самостійно перерозподілити кошти, що надійшли в рахунок погашення таких грошових зобов'язань, відповідно до зазначеної черговості шляхом проведення відповідних бухгалтерських проводок (п. 1.7 договору).

Сторони договору в п. 2.1 погодили, що з метою забезпечення виконання зобов'язань позичальника банком приймається застава нерухомості, а саме: 1) нежитлове приміщення, що складається з адмінбудинка №1, адмінбудиика №2, бокса, бокса, майстерні, складу, майстерні з адмінбудівлею, загальною площею 1461,1 кв.м., що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Хмельницький, вул. Толбухіна, 2/4, та є власністю ТОВ "Подвір'я", код за ЄДРПОУ 31521908., а також порука, а саме: 1) порука ТОВ "Подвір'я", код за ЄДРПОУ 31521908; 2) порука ТПП "Оптторг", код за ДРФО 31733751.

До договірних обов'язків позичальника відноситься, зокрема, використання кредиту на зазначені у договорі цілі, а також повернення суми кредиту, і сплата плати за кредит й інших грошових платежів на рахунок банку в порядку та на умовах, передбачених договором, а саме: на рахунок № 3739911349207 в АКІБ "УкрСиббанк", код банку (МФО) 351005. Кредит вважається повернутим в момент зарахування грошової суми в повному обсязі на зазначений у цьому пункті рахунок банку (пп. 3.4.1 договору). Протягом строку дії цього договору позичальник зобов'язується належним чином виконувати умови договору та вимоги банку щодо реалізації останнім своїх прав (пп. 3.4.2 договору). Також позичальник відповідно до пп. 3.4.3 договору зобов'язаний достроково повернути банку в повному розмірі всю суму кредиту та повністю сплатити плату за кредит у разі застосування банком права вимоги дострокового повернення кредиту в порядку, визначеному розділом 6 договору.

Сукупна вартість кредиту, як передбачено пп. 3.4.5 договору, визначається в Додатку № 2 до договору "Графік платежів, визначення сукупної вартості кредиту". Графік розрахований на дату підписання Договору. У випадку виникнення будь-яких змін, за ініціативою сторони та/або сторін, та/або на підставі законодавства України та/або умов договору, графік може бути змінений шляхом підписання сторонами відповідної додаткової угоди. У випадку дострокового (часткового або повного) погашення кредиту за ініціативою позичальника, новий графік не розраховується.

На підставі п. 7.2 договору банк самостійно веде облік і здійснює розрахунки заборгованості позичальника відповідно до вимог законодавства України та умов договору. У разі наявності спору між сторонами в якості письмових доказів невиконання зобов'язань позичальником, що мають пріоритетне значення, приймаються виписки про стан рахунків, первинні документи (платіжні доручення позичальника), дані балансу, надані банком тощо, якщо позичальник не доведе недійсність наданих банком документів або не надасть інших доказів виконання своїх зобов'язань за договором.

Підписанням договору позичальник підтвердив, що на дату укладення договору є клієнтом банку і ознайомлений з усіма Тарифами по розрахунково-касовому обслуговуванню та Тарифами банку, що викладені у Додатку №3 до договору (п. 7.5 договору).

Згідно з п. 7.6 договору позичальник, уклавши цей договір, надає банку згоду/право передавати права та обов'язки банку за цим договором третій особі без отримання на це додаткової згоди позичальника.

Строк дії договору регламентований п. 7.8 та встановлюється з дати його укладення (дати підписання договору сторонами) до повного повернення банку всієї суми кредиту за договором та повного погашення плати за кредит і неустойки у разі її нарахування.

Сторони домовились вважати, що, уклавши цей договір, позичальник своїм підписом засвідчує факт та згоду з умовами цього договору, підтверджує свої права та обов'язки за цим договором і погоджується з ними, підтверджує свою здатність виконувати умови цього договору, та що всі умови договору йому цілком зрозумілі і позичальник вважає їх справедливими по відношенню до нього.

Договір підписаний сторонами та скріплений печаткою банку. Договір отриманий позичальником в день підписання, що засвідчено підписом останнього.

В Додатку № 1 до договору, який є його невід'ємною частиною, банк і позичальник погодили графік погашення кредиту із зазначенням дат та сум залишку максимальної заборгованості за кредитом на ці дати в доларах США. Також сторони встановили, що будь-яка сума заборгованості за кредитом, що перевищує розмір максимально допустимої заборгованості за сумою неповерненого кредиту, який (розмір) встановлений на відповідну дату, зазначену в пункті 2 графіку, вважається простроченою сумою основного боргу. Додаток № 1 до договору підписаний сторонами та скріплений печаткою банку.

Графік платежів, визначення сукупної вартості кредиту погоджені сторонами в Додатку № 2 до договору, що є його невід'ємною частиною. Сторони домовились, що сума погашення основної суми та процентів за розрахунковий період може відрізнятися у разі погашення клієнтом заборгованості у терміни, які відрізняються від зазначених у даному графіку. Додаток № 2 до договору підписаний сторонами та скріплений печаткою банку.

21 травня 2008 року сторони уклали додаткову угоду №1 в які додали до Договору додаток №2 - „Графік платежів, визначення сукупної вартості кредиту", Графік розрахований на дату підписання додаткової угоди. У випадку виникнення будь-яких змін, за ініціативою сторони або сторона підставі законодавства та /або умов договору,, Графік може бути змінений шляхом підписання сторонами відповідної додаткової угоди. У випадку дострокового (часткового або повного) погашення кредиту за ініціативою Позичальника, новий графік не розраховується (п.1.1)

Пунктом 1.3 додаткової угоди №1 пункт 1.3.5 договору викладено в наступні редакції „1.3.5 Позичальник згідно умов договору сплачує банку комісію на умовах, зазначених у цьому договорі"

Пунктом 1.5 доповнено новим абзацом наступного змісту:

У випадках настання обставин : - передбачених підпунктами „а", „б" пункту 5.2 Договору - процента ставка за користування кредитними коштами встановлюється в розмірі подвійної процентної ставки, що діє відповідно до п.1.3.1 Договору; - передбачених підпунктом „в" - процентна ставка за договором збільшується не більш ніж на 10 (десять) %для кредитів у національні валюті та не більше ніж на 5 (п'ять ) % для кредитів в іноземній валюті ,відповідно до розміру ставки , що діє згідно п.1.3.1 договору; - передбачених підпунктом „г" пункту 5.2 Договору - процента ставка за користування кредитними коштами встановлюється на рівні діючих процентних ставок Банку за програмами кредитування.

Пунктом 1.6 доповнено пункт 7.5 новим абзацом у наступні редакції: „Підписання договору позичальник підтверджує, що на дату складання Договору є клієнтом банку і ознайомлений з усіма тарифами по розрахунково касовому обслуговуванню"

Пунктом 2 додаткової угоди № 1 сторони визначили , що усі умови договору, що не суперечать додатковій угоді є дійсними та обов'язковими для сторін .

Додаткова угода набирає чинності з моменту підписання та діє до повного виконання зобов'язань за договором та являється невід'ємною частиною договору .

21 травня 2008 року акціонерний комерційним інноваційним банком "УкрСиббанк" та Приватне підприємство „Оптторг" уклали договір поруки №205518.

У відповідності до п.1.1 Поручитель зобов'язується перед кредитором відповідати за невиконання ОСОБА_2 усіх його зобов'язань перед кредитором , що виникли з Договору про надання споживчого кредиту №11349207000 від 21.05.08 р, укладеного між кредитором та боржником в повному обсязі як існуючих в теперішній час, так і тих, що можуть виникнути в майбутньому.

Пунктом 1.2 договору сторони визначили , що поручителю добре відомі усі умови вищезазначеного основного договору.

Відповідно до п. 1.3 договору поруки поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, за всіма зобов'язаннями останнього за основним договором, включаючи повернення основної суми боргу (в т.ч. суми кредиту, регресу), сплати процентів, комісій , відшкодування можливих збитків, сплату пені та інших штрафних санкцій, передбачений основами договору.

Пунктом 1.4 сторони визначили, що відповідальність поручителя і боржника є солідарною.

Причини невиконання Боржником своїх зобов'язань за основним договором ніяким чином не можуть впливати на виконання поручителем зобов'язань за договором.

У відповідності до п. 2.2у випадку невиконання Боржником своїх зобов'язань за основним договором Кредитор має право пред'явити свої вимоги безпосередньо до поручителя, які і є обов'язковими до виконання поручителем на 10-1 робочий день з дати відправлення йому такої вимоги (рекомендованим листом).

У відповідності до п. 3.1 договір набирає чинності з моменту його підписання обома сторонами та діє до повного припинення своїх зобов'язань Боржника за основним договором.

У випадку невиконання Поручителем вимоги кредитора, пред'явленої згідно умов п.2.2 договору, Поручитель сплачує кредиторові пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент прострочення поручителем виконання своїх зобов'язань за договором за кожен день прострочення

23.01.2009 року сторони договору уклали Додаткову угоду № 3, в якій домовились встановити новий строк повернення кредиту позичальником і вирішили: по-перше, викласти пункт 1.2.2. договору в наступній редакції: „Позичальник зобов'язаний повернути кредиту повному обсязі в термін та розмірах, що встановленні графіком погашення кредиту згідно Додатку № 1 до Договору (якщо сторонами визначено такий графік погашення та укладено Додаток № 1 до Договору), але в будь-якому випадку не пізніше 20 травня 2019 року, якщо тільки не застосовується інший термін повернення кредиту відповідно до умов цього Договору та/або згідно умов відповідної угоди Сторін" (п. 1.1 додаткової угоди); по-друге, викласти Додаток № 1 до Договору у наступній редакції, що додається (Додаток № 1 до цієї Додаткової угоди) (п. 1.2 додаткової угоди). Додаткова угода № 3 від 23.01.2009 р. підписана сторонами та скріплена печаткою банку.

08.12.2011 р. ПАТ „УкрСиббанк" (далі - продавець) уклало договір купівлі-продажу прав вимоги за кредитами з ПАТ „Дельта Банк" (далі - покупець), відповідно до п. 2.1 якого продавець погодився продати (відступити) права вимоги за кредитами та передати їх покупцеві, а покупець погодився придбати права вимоги за кредитами та прийняти їх і сплатити ціну купівлі.

Згідно з п. 2.3 вищезазначеного договору права вимоги переходять від продавця до покупця з моменту підписання акту приймання-передачі прав вимоги за кредитами у дату закриття.

Зазначений вище договір посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3 08.12.2011 р. за реєстровим номером 2949.

На виконання п. 4.2 договору купівлі-продажу прав вимоги за кредитами від 08.12.2011 р. його сторони склали 06.02.2012 р. акт прийому передачі документації, згідно з яким були передані продавцем покупцю документи кредитної справи боржника ОСОБА_2 за кредитним договором № 11349207000.

02.09.2014 р. ПАТ „Дельта Банк" звернулося до ПП „Опторг" з листом-вимогою № 31.4-08/9057/14, в якому повідомив про те, що між ПАТ „Дельта Банк було укладено договір купівлі-продажу прав вимоги за кредитами, відповідно до якого АТ „Укрсиббанк" передає (відступає) АТ „Дельта банк" права вимоги за кредитними та забезпечувальними договорами, внаслідок чого АТ „Дельта банк" стає новим кредитором у зазначених зобов'язаннях і до нього переходить право вимагати від боржників повного, належного та реального виконання обов'язків за кредитними і забезпечувальними договорами. Також ПАТ „Дельта Банк" повідомив відповідача про наявність основної заборгованості за кредитним договором, забезпеченим іпотекою, станом на 02.09.2014 р. в розмірі 251315,19 доларів США та вимагав її сплатити.

Відповідач відповіді на лист не надав, вимог листа не виконав.

Позивач зазначає, що відповідачем умови договору належним чином не виконані, тому станом на момент подання позову за відповідачем рахується сума заборгованості за кредитом в розмірі 3704 729, 04 грн., та 3742428, 863 грн. - сума заборгованості за відсотками.

Позивач звернувся за захистом порушеного права до суду.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд до уваги бере таке:

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ст. 11 ЦК України та ст. 174 ГК України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Положеннями ст.ст. 6, 627 ЦК України визначено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

З положень ст. 509 ЦК України та ст. 173 ГК України вбачається, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну, припинення цивільних прав та обов'язків

Приписами ст. 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Положеннями ст. ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Як убачається з матеріалів справи між АКІБ "УкрСиббанк" та ОСОБА_2 21.05.2008 р. було укладено кредитний договір.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти (ч. 1 ст. 1054 ЦК України). Особливості регулювання відносин за договором про надання споживчого кредиту встановлені законом (ч. 3 ст. 1054 ЦК України).

Частиною другою статті 1050 ЦК України встановлено, що якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 193 ГК України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом (ч. 7 ст. 193 ГК України).

Відповідно до ст. 611, 615 ЦК України у випадку порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ч. 2 ст. 524 Цивільного кодексу України, сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті. Положеннями ч. 2 ст. 533 Цивільного кодексу України передбачено, що у випадку визначення у зобов'язанні грошового еквівалента в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Як вбачається з умов договору банк надав кредит позичальнику в доларах США.

Судом зважається, що згідно з п. 3.4 постанови пленуму ВГСУ від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" ціна позову про стягнення іноземної валюти визначається в іноземній валюті та національній валюті України відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову (пункт 4 частини першої статті 55 ГПК). При визначенні ціни позову, поданого в іноземній валюті, необхідно виходити з тієї валюти, в якій провадились чи повинні бути проведені розрахунки між сторонами. У разі подання позову про стягнення національної валюти України - еквіваленту іноземної валюти ціна позову визначається в національній валюті України за офіційним курсом, визначеним Національним банком України, на день подання позову.

У відповідності до ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя., Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки., особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Відповідно до ст. 564 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Як вбачається з матеріалів справи, АКІБ "УкрСиббанк", права вимоги за кредитами якого придбало ПАТ "Дельта Банк", надало ОСОБА_2 кредит в розмірі 300000,00 доларів США. Однак свої договірні зобов'язання щодо погашення отриманого кредиту згідно з Додатком № 1 до договору (графік погашення кредиту) позичальник не виконав належним чином, внаслідок чого станом на 02.09.2014 р. утворилась заборгованість за кредитом в сумі 282499,42 доларів США., що в еквіваленті відповідно до курсу НБУ станом на 02.09.14року (заявлена позивачем) складає 3704729,04 грн.

Позивач відповідно до договору поруки договір поруки №205518 від 21.05.08 року в порядку ст. 554 ЦК України, звернувся про стягнення заборгованості за кредитним договором

Доказів про сплату заборгованості та доказів, які б спростовували позовні вимоги в частині стягнення 3704729,04 грн. основної заборгованості за кредитом, суду не подано.

Судом береться до уваги, що офіційний курс долару США станом на 02.09.14 року відповідно до системи „Законодавство" (копія витягу наявна в матеріалах справи) складає 1300,8652 грн. за 100 доларів США., тому здійснивши перерахунок основної заборгованості відповідно до офіційного курсу долару США, стягненню підлягає основна заборгованість в розмірі:

282499,42 доларів США * 13,008652 грн. = 3674936,64 грн.

В частині стягнення 2979,24 грн. основної заборгованості за кредитом належить відмовити.

У відповідності до п.1.3.1 договору сторони погодили, що за користування кредитними коштами протягом перших 30 (тридцяти) календарних днів, рахуючи з дати видачі кредиту, процентна ставка встановлюється у розмірі 14,50% річних. Після закінчення цього строку та кожного наступного місяця кредитування процентна ставка підлягає перегляду відповідно до умов Договору. У випадку, якщо Банк не повідомив Позичальника про встановлення нового розміру процентної ставки на наступний місяць строку кредитування відповідно до умов Договору, застосовується розмір процентної ставки, діючий за цим Договором в попередньому місяці.

За користування кредитними коштами понад встановлений Договором термін Банк автоматично нараховує проценти на прострочену суму основного боргу за процентною ставкою в розмірі збільшеному вдвічі від ставки , вказаної в п. 1.3.1. Нарахування вищевказаної процентної ставки на прострочену суму основного боргу починається з дня виникнення простроченої суми основного боргу, а саме з наступного дня після дня не сплати або не повної сплати платежу встановленого у Договорі. Проценти нараховуються на прострочену суму основного боргу за підвищеною ставкою до моменту погашення такої заборгованості.

Відповідно позивачем нараховано заборгованість за відсотками 285374,17 доларів США, що в еквіваленті до курсу НБУ станом на 02.09.14 року становить 3742428,83 грн.

Відповідно до ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Судом береться до уваги, що офіційний курс долару США станом на 02.09.14 року відповідно до системи „Законодавство" (копія витягу наявна в матеріалах справи) складає 1300,8652 грн. за 100 доларів США., тому здійснивши перерахунок відсотків відповідно до офіційного курсу долару США, стягненню підлягає:

285374,17 доларів США * 13,008652 грн. = 3712333,27 грн. сума заборгованості за відсотками

У стягненні 30095,56 грн. заборгованості за відсотками відмовити.

Відповідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача пропорційно до задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 1, 12, 22, 32, 33, 34, 43, 44, 49, 82, 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В

Позов Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" м. Київ до Приватного підприємства "ОПТТОРГ" м. Хмельницький за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 Кам’янець -Подільський р-н, с.Велика Слобідка про стягнення 7 447 157,86 грн., заборгованості за кредитним договором, з яких 3704729,04 грн. - заборгованість за кредитом, 3742428,83 грн. - заборгованість за відсотками задоволити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "ОПТТОРГ" м. Хмельницький, вул. Толбухіна буд.2/4 (код 31733751) на користь Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" м. Київ, вул..Щорса, 36-Б (код 34047020) 3674936,64 грн. (три мільйони шістсот сімдесят чотири тисячі дев'ятсот тридцять шість гривень, 64 копійки) основної заборгованості за кредитом, 3712333,27 грн. (три мільйони сімсот дванадцять тисяч триста тридцять три гривні, 27 копійок ) сума заборгованості за відсотками та судовий збір у розмірі 72 492,31 (сімдесят дві тисячі чотириста дев'яносто дві гривні, 31 копійка.)

Видати наказ.

В частині стягнення 2979,24 грн.- основної заборгованості за кредитом та 30095,56 грн.- заборгованості за відсотками відмовити.

Повний текс рішення складено 22.12.14 року

Суддя Шпак В.О.

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - відповідачу. м. Хмельницький, вул. Толбухіна буд. 2/4.

3 - треті особі м. Кам'янець -Подільський р-н, с.Велика Слобідка, вул.. Центральна, буд. 451.

Дата ухвалення рішення16.12.2014
Оприлюднено26.12.2014
Номер документу42008254
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1527/14

Рішення від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні