Постанова
від 23.12.2014 по справі 820/14803/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"23" грудня 2014 р. № 820/14803/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді Спірідонова М.О.

за участю секретаря судового засідання Шевченко А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом

Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Центральної міжрайонної виконавчої дирекції до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова про стягнення заборгованості ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Харківське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Центральної міжрайонної виконавчої дирекції, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова, в якому просив стягнути з відповідача - Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова на користь Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (61200, м. Харків, пл. Конституції, 1, Палац праці, 3-й під'їзд, 4-й поверх, код ЄДРПОУ 21224442) на р/р 37171200800020 в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Харківській області, МФО 851011, суму заборгованості у розмірі 8303,78 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що спеціалістами КРВ Виконавчої дирекції Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було проведено планову перевірку коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова, результати якої оформлені актом №97 від 05.03.2014 року. На підставі акту перевірки було винесено рішення №67-03-09 від 21.03.2014 року про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. У зв'язку з несвоєчасним поверненням коштів, позивачем прийнято рішення №87-03-09 від 17.04.2014 року про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі коштів до відповідача. Станом на час розгляду адміністративного позову сума фінансових санкцій в розмірі 8303,78 грн. відповідачем сплачена не була.

Представник позивача в судове засідання з'явився, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, щодо задоволення позову заперечував у повному обсязі, посилаючись на те, що позовні вимоги необґрунтовані та не підлягають задоволенню, оскільки відповідач вважає, що вимоги позивача про повернення коштів підлягають застосуванню до ОСОБА_2 (колишнього директора Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова), а не до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

З матеріалів справи, судом встановлено, що Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова перебуває на обліку в Центральній міжрайонній виконавчій дирекції Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, реєстраційний код страхувальника - 630254002990.

Спеціалістами Виконавчої дирекції Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було проведено планову перевірку коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова, результати якої оформлені актом №97 від 05.03.2014 року.

На підставі акту перевірки №97 від 05.03.2014 року директором Центральної МРВД ХОВ ФСС з ТВП прийнято рішення №67-03-09 від 21.03.2014 року про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Зазначеним рішенням визначено суму неправомірно витрачених коштів, які підлягають поверненню до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, у розмірі 4956,00 грн. та вирішено застосувати до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова фінансові санкції в таких розмірах: штраф за порушення порядку витрачання страхових коштів - 2478,00 грн. (50% від суми неправомірно витрачених коштів).

Загальна сума страхових коштів, які за вказаним рішенням в десятиденний термін від дня отримання рішення підлягали перерахуванню страхувальником на розрахунковий рахунок позивача, склала 7434,00грн.

Рішення про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності №67-03-09 від 21.03.2014 року було отримано особисто уповноваженим представником відповідача 21.03.2014 року, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідач скористався своїм правом на оскарження зазначеного рішення №67-03-09 від 21.03.2014 року, подавши скаргу на вказане рішення.

Листом Фонду від 28.04.2014 року скаргу на рішення про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове держави соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності №67-03-09 від 21.03.2014 року було залишено без розгляду у зв'язку з порушенням строків подання скарги.

Відповідно до ч.5 ст.254 КАС України постанова або ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення, а якщо їх було прийнято за наслідками розгляду у письмовому провадженні - через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі.

Згідно ст.255 КАС України постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України. Частиною 2 ст.14 КАС України встановлено, що постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території України.

Таким чином, рішення Фонду №67-03-09 від 21.03.2014 року є дійсним та підлягає виконанню страхувальником.

Правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності врегульовані Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням".

Згідно з ч.1 ст. 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Згідно ч.2 ст.22 Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" та п.4.2 Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедури оскарження, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 року №29, страхувальники зобов'язані у десятиденний строк після отримання рішення органу Фонду про повернення коштів перерахувати страхові кошти, використані з порушенням встановленого порядку використання, а також фінансові санкції, визначені статтею 30 Закону № 2240, з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного органу Фонду. У разі несвоєчасного повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів до бюджету Фонду отримувачі страхових коштів сплачують штраф та пеню відповідно до вимог статті 30 Закону. Суми цих санкцій сплачуються отримувачами страхових коштів за рахунок власних коштів.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.

Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Враховуючи те, що відповідачем встановлений 10-денний строк з дня отримання рішення не були сплачені кошти за вищевказаним рішенням, директором Центральної МРВД ХОВ ФСС з ТВП було прийнято Рішення №87-03-09 від 17.04.2014 року про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно цього рішення робочим органом Фонду було вирішено застосувати до Відповідача фінансові санкції в таких розмірах:

- штраф за несвоєчасне повернення страхових коштів - 743,40 грн.,

- пеня за несвоєчасне повернення страхових коштів - 126,38 грн.

Загальна сума коштів, які за вказаним рішенням в десятиденний термін від дня отримання рішення підлягали перерахуванню страхувальником на розрахунковий рахунок позивача, склала 869,78 грн.

Рішення Фонду №87-03-09 від 17.04.2014 року було направлено засобами поштового зв'язку 17.04.2014 року та отримано уповноваженим представником відповідача 22.04.2014 року, про що свідчить копія повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідач скористався своїм правом на адміністративне оскарження рішення №87-03-09 від 17.04.2014 року, подавши скарги на вказане рішення.

За результатами розгляду скарг рішення Фонду №87-03-09 від 17.04.2014 року було залишено без змін рішеннями Фонду про результати розгляду скарги від 20.05.2014 року за №1270-07-13 та 12.06.2013 року за №1065-05-05.

Відповідач не скористався своїм правом на судове оскарження рішень Фонду №67-03-09 від 21.03.2014 року та №87-03-09 від 17.04.2014 року.

Таким чином, загальна сума заборгованості Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова перед Фондом по вищевказаним рішенням складає 8303,78 грн., що підтверджується також Звітом по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за І півріччя 2014 року (форма Ф4-ФСС з ТВП), в якому відповідачем самостійно було визначено розмір зобов'язання на кінець звітного періоду в розмірі 8303,78 грн.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" на страховика покладено обов'язок проводити перевірку правильності використання страхових коштів на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Згідно з п.6 ч.1 ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", страховик має право накладати фінансової санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

Статею 8 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" передбачено, що спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд вбачає достатньо підстав для задоволення адміністративного позову.

Відповідно ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Центральної міжрайонної виконавчої дирекції до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова, код ЄДРПОУ 26283194 на користь Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, код ЄДРПОУ 21224442 на р/р 37171200800020 в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Харківській області, МФО 851011, суму заборгованості у розмірі 8303 (вісім тисяч триста три) грн. 78 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 24 грудня 2014 року

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення23.12.2014
Оприлюднено29.12.2014
Номер документу42010047
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/14803/14

Ухвала від 15.12.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Постанова від 23.12.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 04.12.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Тацій Л.В.

Ухвала від 21.11.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Тацій Л.В.

Ухвала від 12.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 21.10.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 20.08.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 13.08.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні