Постанова
від 18.12.2014 по справі 2а-12272/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2014 року Справа № 135434/11/9104

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Носа С. П.,

суддів - Клюби В. В., Кухтея Р. В.;

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу приватного підприємства «Сфера-Плюс» на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 29 березня 2011 року у справі за позовом Державної податкової інспекції в Сихівському районі м. Львова до приватного підприємства «Сфера-Плюс» про стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

21 грудня 2010 року Львівським окружним адміністративним судом зареєстровано позовну заяву Державної податкової інспекції в Сихівському районі м. Львова до приватного підприємства «Сфера-Плюс» про стягнення з ТзОВ «Сфера-Плюс» до бюджету коштів в розмірі 18834,68 грн.

В обґрунтування вимог позовної заяви вказано, що самостійно ТзОВ «Сфера плюс» штрафні (фінансові) санкції у повному обсязі не сплатило, рішення не оскаржувало в адміністративному чи судовому порядку, відтак 18834,68 грн. підлягають примусовому стягненню.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 29 березня 2011 року позов задоволено. Постановлено стягнути із суб'єкта підприємницької діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Сфера плюс», що зареєстроване за адресою: 79066, м. Львів, вул. Сихівська, 8/94, код ЄДРПОУ 31895851 в користь бюджету заборгованість по штрафних (фінансових) санкціях в сумі 18834 (вісімнадцять тисяч вісімсот тридцять чотири) грн. 68 коп.

Зазначену постанову мотивовано тим, що відповідач рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій не оскаржив, в добровільному порядку повну суму штрафних (фінансових) санкцій не сплатив, тому позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, відповідачем - приватним підприємством «Сфера-Плюс», подано апеляційну скаргу до Львівського апеляційного адміністративного суду, в якій висловлено прохання скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову постанову, якою визнати протиправним (недійсним) рішення ДПІ в Сихівському районі м. Львова про застосування штрафних (фінансових) санкцій від 14 жовтня 2010 року № 0004643311; відкликати виконавчий лист № 2а-12272 від 04 серпня 2011 року, виданий Львівським окружним адміністративним судом про стягнення з ТзОВ «Сфера-Плюс» на користь ДПІ в Сихівському районі м. Львова 18834,68 грн. для припинення виконавчого провадження.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги зазначено, що рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій № 0004643311 від 14 жовтня 2010 року відповідачем було оскаржене.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з'явились, про дату, час і місце апеляційного розгляду повідомлені належним чином, а тому, суд, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС України, вважає можливим проведення розгляду справи за їхньої відсутності в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами та на основі наявних у ній доказів.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши доводи апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково, а постанову суду першої інстанції скасувати з наступних підстав.

Встановлено, що під час перевірки 22 вересня 2010 року співробітниками ДПІ у м. Червонограді за дотриманням субєктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги) вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій господарської одиниці магазину «Кераміка», що розташоване за адресою м. Червоноград, вул. Сокальська,12, що належить відповідачу, було виявлено порушення п. п. 9, 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

За фактом виявленого порушення ДПІ в Сихівському районі м. Львова складено акт № 0364/13/50/23/31895851 від 22 вересня 2010 року та винесено рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій від 14 жовтня 2010 року № 0004643311 на суму 18834,68 грн.

Вказане рішення було отримане відповідачем 14 жовтня 2010 року, що підтверджується наявною копією корінця вказаного рішення із розпискою відповідача.

Розмір заборгованості відповідача підтверджено довідкою ДПІ в Сихівському районі м. Львова № 15714/19-036 від 26 листопада 2010 року.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції.

Відповідно до ст. 25 Закону суми фінансових санкцій, які визначені статтями 17 - 24 цього Закону, підлягають перерахуванню суб'єктами підприємницької діяльності до Державного бюджету України в десятиденний термін з дня прийняття органами державної податкової служби України рішення про застосування таких фінансових санкцій.

Згідно п. 11 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», органи ДПС мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, суд першої інстанції керувався тим, що в матеріалах справи відсутні відомості щодо оскарження рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій від 14 жовтня 2010 року № 0004643311 на суму 18834,68 грн.

Судом встановлено, що у листопаді 2010 року приватне підприємство «Сфера плюс» звернулось з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у Сихівському районі м. Львова про визнання недійсним рішення відповідача про застосування штрафних (фінансових) санкцій від 14 жовтня 2010 року № 0004643311 у сумі 18834,68 грн.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 25 березня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 липня 2013 року, позовні вимоги задоволено частково. Визнано частково протиправним рішення Державної податкової інспекції у Сихівському районі м. Львова про застосування штрафних (фінансових) санкцій № 0004643311 від 14 жовтня 2010 року в частині застосування таких на суму 2720,00 грн.

Згідно із ч. 4 ст. 11 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 5 ст. 71 КАС України суд може збирати докази з власної ініціативи.

Статтею 79 КАС України передбачено, що письмовими доказами є документи (у тому числі електронні документи), акти, листи, телеграми, будь-які інші письмові записи, що містять в собі відомості про обставини, які мають значення для справи. Письмові докази, які витребовує суд, надсилаються безпосередньо до адміністративного суду. Оригінали письмових доказів, що є у справі, повертаються судом після їх дослідження, якщо це можливо без шкоди для розгляду справи, або після набрання законної сили судовим рішенням у справі за клопотанням осіб, які їх надали. У справі залишається засвідчена суддею копія письмового доказу.

Відповідно до ст. 138 КАС України предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропущення строку для звернення до суду тощо) та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі. Для встановлення обставин, зазначених у частині першій цієї статті, у судовому засіданні заслуховуються пояснення осіб, які беруть участь у справі, показання свідків, досліджуються письмові та речові докази, у тому числі носії інформації із записаною на них інформацією, висновки експертів.

Відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень (рішень, судових наказів, постанов, вироків, ухвал), ухвалених судами загальної юрисдикції врегульовано Законом України «Про доступ до судових рішень».

Згідно із ч. 2 ст. 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» судові рішення можуть поширюватися в електронній формі з дотриманням вимог цього Закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» єдиний державний реєстр судових рішень (далі - Реєстр) - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Згідно із п. 3 Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 740 від 25 травня 2006 року, електронна копія судового рішення - складений в суді у вигляді електронних даних ідентичний судовому рішенню за документарною інформацією та реквізитами електронний документ, засвідчений електронним цифровим підписом особи, що підписала зазначене рішення, який може бути перетворений електронними засобами у візуальну форму.

Частиною 3 ст. 6 Закону України «Про доступ до судових рішень» передбачено, що суд при здійсненні судочинства може використовувати лише текст судового рішення, який опубліковано офіційно або внесено до Реєстру.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень» для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Реєстру, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

Частиною 1 ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Отже, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що оскільки визнано частково протиправним рішення Державної податкової інспекції у Сихівському районі м. Львова про застосування штрафних (фінансових) санкцій № 0004643311 від 14 жовтня 2010 року в частині застосування таких на суму 2720,00 грн. стягненню з ПП «Сфера-Плюс» підлягає сума штрафних (фінансових) санкцій в розмірі 16114,68 грн. (18834,68 грн. - 2720,00 грн.).

Узагальнюючи викладене, суд апеляційної інстанції вважає, що постанова суду першої інстанції ґрунтується на неповно, необ'єктивно і всебічно не з'ясованих обставинах, прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги спростовують висновки суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 18, 158-163, 195, 197, п. 3 ч. 1 ст. 198, ст. 202, ч. 2 ст. 205, ст. ст. 207, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу приватного підприємства «Сфера-Плюс» - задовольнити частково.

Постанову Львівського окружного адміністративного суду від 29 березня 2011 року в справі № 2а-12272/10/1370 - скасувати та прийняти нову, якою адміністративний позов Державної податкової інспекції в Сихівському районі м. Львова до приватного підприємства «Сфера-Плюс» про стягнення коштів - задовольнити частково.

Стягнути з приватного підприємства «Сфера-Плюс» (ЄДРПОУ 31895851) в користь Державного бюджету заборгованість зі сплати штрафних (фінансових) санкцій в сумі 16114 (шістнадцять тисяч сто чотирнадцять) гривень 68 (шістдесят вісім) копійок.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі.

Постанова може бути оскаржена у касаційному порядку, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України, протягом двадцяти днів з дня набрання постановою законної сили.

Головуючий суддя: С. П. Нос

Судді: В. В. Клюба

Р. В. Кухтей

Дата ухвалення рішення18.12.2014
Оприлюднено29.12.2014
Номер документу42010435
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12272/10/1370

Постанова від 18.12.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Нос С.П.

Постанова від 29.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.12.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.12.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні