Рішення
від 23.12.2014 по справі 917/2246/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

23.12.2014 р. Справа №917/2246/14

Господарський суд Полтавської області

в складі головуючого судді Кульбако М.М.

за участю представників:

від позивача: Міняйло Г.Ю.,

від відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Полтавського обласного комунального виробничого підприємства

теплового господарства "Полтаватеплоенерго", вул.Комарова, 2а, м.Полтава, 36008

до Полтавської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Україна",

м-н. Незалежності, 24, м.Полтава, 36003

про стягнення 65 857,40 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства "Полтаватеплоенерго" звернулось до господарського суду Полтавської області з позовом до Полтавської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Україна" про стягнення 65 857,40 грн., з яких 59 513,60 грн. - основної заборгованості, 2 371,93 грн. - пені, 481,12 грн. - 3 % річних, 3 490,75 грн. - інфляційних втрат, посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов'язання за договором № 3330 "С" на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води, укладеного між сторонами 01.12.2011 р. з метою забезпечення опалення та гарячого водовідведення приміщень до межі розподілу балансової належності теплової мережі будівлі по майдану Незалежності, 24.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.61), в судове засідання не з'явився, надавши до суду відзив (заяву) від 10.11.2014р. № 208 (а.с.49-50), в якому не заперечує щодо наявності заборгованості перед позивачем, але не має можливості погасити борг за послуги з теплопостачання у зв'язку з відсутністю фінансування.

Зважаючи на те, що судом створено всі необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, вжито заходи для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, та виходячи з того, що явка представника відповідача не визнавалася обов'язковою, а участь в засіданні суду є правом, а не обов'язком сторін, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними у ній матеріалами у відповідності до статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Представником позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримані в повному обсязі з мотивів, викладених у позовній заяві.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд встановив, що 01.12.2011 р. між Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства "Полтаватеплоенерго" (далі - "Теплопостачальна організація") та Полтавською обласною організацією фізкультурно-спортивного товариства "Україна" (далі - "Споживач") було укладено договір № 3330 "С" на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води, відповідно до умов якого "Теплопостачальна організація" бере на себе зобов'язання постачати теплову енергію у вигляді гарячої води з метою забезпечення опалення та гарячого водопостачання до межі розподілу балансової належності теплової мережі будівлі приміщення по майдану Незалежності, 24 у м.Полтаві (п.1 Договору).

Відповідно до п.2 Договору межею розподілу є вимикаючий пристрій .

Пунктом 30 Договору передбачено, що оплата за опалення та гаряче водопостачання, що проводить "Споживач", стягується на підставі тарифів, встановлених уповноваженим органом. Оплата за опалення та гаряче водопостачання проводиться за фактично використану кількість теплової енергії.

Відповідно до п.31 Договору всі розрахунки по даному договору проводяться на підставі рахунку, виписаного "Теплопостачальною організацією" "Споживачу" з обов'язковим застосуванням діючих тарифів. "Споживач" зобов'язується сплачувати за опалення за затвердженим тарифом один раз в місяць в строк до 10 числа кожного місяця наступного за розрахунковим з урахуванням суми проміжних платежів, а також можлива попередня оплата.

Відповідно до п.31 Договору факт отримання "Споживачем" теплової енергії фіксується щомісячно актом приймання-передачі теплової енергії, який складається Сторонами відповідно до вимог чинного законодавства і Договору.

Згідно п.2 ч.1 ст.5 Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" та згідно абзацу 7 ст.16 Закону України "Про теплопостачання" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг встановлює тарифи на теплову енергію суб'єктам природних монополій та суб'єктам господарювання на суміжних ринках у сфері теплопостачання.

Відповідно до п.2 Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 року "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово - комунальні послуги, визначено, що він застосовується під час установлення Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг та органами місцевого самоврядування тарифів на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для суб'єктів природних монополій, а також суб'єктів господарювання на суміжних ринках та поширюється на таких суб'єктів під час розрахунку зазначених тарифів.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово - комунальні послуги" Національною комісією державного регулювання у сфері комунальних послуг встановлено ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" тарифи на теплову енергію для потреб інших споживачів:

- постановою №81 від 30.09.2011 року в сумі 802,18 грн. за 1 Гкал (без ПДВ) з 1 жовтня 2011 р.

- постановою №506 від 31.12.2013 року в сумі 743,47 грн. за 1 Гкал (без ПДВ) з 1 січня 2014 р.

- постановою №185 від 31.03.2014 року в сумі 880,72 грн. за 1 Гкал (без ПДВ) з 1 квітня 2014 р.

Пунктом 23 Правил користування тепловою енергією, затверджених Постановою Кабінетів Міністрів України №1198 від 03.10.2007 року розрахунки за спожиту енергію здійснюються на межі продажу, яка є межею балансової належності (відповідальності), відповідно до договору на підставі показів вузла обліку згідно з діючими тарифами (цінами), затвердженими в установленому порядку.

Статтею 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Позивач на виконання умов договору надав відповідачу теплову енергію на загальну суму 70 235,87 грн. за період з 01.10.2013 р. по 31.03.2014 р., а позивач прийняв теплову енергію, що підтверджується наданими позивачем доказами, а саме актами приймання-передачі теплової енергії (а.с.24-30).

На виконання умов договору відповідачем проведено оплату на загальну суму 10 722,27 грн., що підтверджується копіями банківських виписок.

Як встановлено судом і не спростовано відповідачем, відповідач частково здійснював оплату, порушуючи розміри та строки оплати, встановлені договором, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість в сумі 59 513,60 грн., яка підтверджується належними доказами, а тому позовні вимоги в частині стягнення основного боргу підлягають задоволенню.

Крім вимог про стягнення основного боргу, позивачем також заявлено вимоги про стягнення 2 371,93 грн. - пені, 481,12 грн. - 3 % річних, 3 490,75 грн. - інфляційних втрат.

Згідно зі статтею 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (частина 1 статті 612 ЦК України)

Статтею 625 ЦК України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до статті 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Статтею 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) визначена грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до частини 2 статті 551 ЦК України, якщо предметом неустойки (штрафу, пені) є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до п.31 Договору (в редакції додаткової угоди №3 від 18.07.2014 р.) у випадку не оплати у вказані строки вводиться пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, якщо інше не передбачено діючим законодавством, а також стягується 3% річних з простроченої суми та інфляційні втрати, згідно ст.625 ЦК України.

Як свідчать матеріали справи, відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі оплачував теплову енергію у вигляді гарячої води, чим порушив вимоги пункту 31 Договору (в редакції додаткової угоди №3 від 18.07.2014 р.), у зв'язку з чим після перевірки правильності нарахування відповідачу пені, суд прийшов до висновку, що за прострочення виконання грошового зобов'язання за період з 01.10.2013 р. по 31.03.2014 р. з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 2 311,50 грн.

Відповідно до вимог статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Зважаючи на порушення відповідачем своїх зобов'язань зі своєчасної оплати, вимоги позивача про стягнення 481,12 грн. - 3 % річних, 3 490,75 грн. - інфляційних втрат підлягають задоволенню.

У відповідності до ст.49 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. 43, 49, 82-85 ГПК України,

суд,-

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити частково.

2.Стягнути з Полтавської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Україна" (м-н. Незалежності, 24, м.Полтава, 36003, ідентифікаційний номер 02608266, інші відомості - не відомі) на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" (вул. Комарова, 2а, м. Полтава, 36008, р/р 26032302010972 в філії Полтавського обласного управління АТ "Ощадбанк", МФО 331467 код ЄДРПОУ 03338030, інші відомості - не відомі): 59 513,60 грн. - основної заборгованості, 2 311,50 грн. - пені, 481,12 грн. - 3 % річних, 3 490,75 грн. - інфляційних втрат та 1 827,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання цим рішенням законної сили.

3. В іншій частині позовних вимог відмовити.

4. Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного господарського суду через господарський суд Полтавської області на протязі 10 днів.

Суддя Кульбако М.М.

Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.12.2014
Оприлюднено29.12.2014
Номер документу42012545
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/2246/14

Рішення від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні